Σε έλεγχους που διενήργησε το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πριν την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21 Φεβρουαρίου 2024, όπου απορρίφθηκε η προσφυγή για ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των τυροκομείων τηρούσε την ελάχιστη περιεκτικότητα σε αιγοπρόβειο γάλα που για την εποχή ήταν στο 19%.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 19 τυροκομεία που διαθέτουν πιστοποιητικό τήρησης των προδιαγραφών του προϊόντος χαλλούμι στη βάση του διατάγματος που ήταν σε ισχύ από την 20η Οκτωβρίου 2023 μέχρι την 21η Φεβρουαρίου 2024, όπου καθορίζετο ελάχιστο ποσοστό αιγινού και πρόβειου γάλακτος το 19%. Με βάση τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, σε 6 από τα 19 τυροκομεία τα δείγματα που λήφθηκαν είχαν ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος 10%-15% αντί 19%. Επομένως, με βάση τους επίσημους ελέγχους διαπιστώθηκε συμμόρφωση του 70% των τυροκομείων. Σημειώνεται ότι οι δειγματοληψίες διενεργήθηκαν σε χαλλούμια ΠΟΠ που είχαν παραχθεί μετά που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο διάταγμα του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο καθόρισε ως ελάχιστη περιεκτικότητα σε αιγοπρόβειο γάλα 19%, από 10% που ίσχυε προηγουμένως.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι διενεργήθηκαν από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του κράτους και αποσκοπούσαν ως προς τον έλεγχο συμμόρφωσης της ποσόστωσης των τριών ειδών γάλακτος που συμμετέχουν στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Ωστόσο, το Υπουργείο Γεωργίας, ως ένδειξη καλής πίστης και αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία διενεργήθηκε η δειγματοληψία δεν παρήλθε εύλογο χρονικό διάστημα για τη συμμόρφωση με το ελάχιστο ποσοστό αιγινού και πρόβειου γάλακτος, αποφάσισε να μην επιβάλει μέτρα μη συμμόρφωσης στους παρανομούντες.

Σε ενημέρωση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, η αρμόδια υπουργός Μαρία Παναγιώτου χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας για τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο πλέον στους τυροκόμους ότι από τις 22 Φεβρουαρίου 2024 η ελάχιστη αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος ανέρχεται στο 25%. Όπως είπε, οι έλεγχοι του Τμήματος Γεωργίας πρέπει να γίνονται χωρίς προειδοποίηση και να είναι επαναλαμβανόμενοι. Σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες «θα είμαστε έξω» για ελέγχους, ενώ είπε ότι ήδη ετοιμάζεται το πλάνο των συνεργείων για τους ελέγχους.

Βουλευτές υπογράμμισαν τη σημασία τήρησης της συμφωνίας, αναφέροντας ότι προέχει η προστασία του προϊόντος. Απευθυνόμενοι στην Υπουργό την κάλεσαν να κάνει ό,τι χρειαστεί προς την κατεύθυνση αυτή υπογραμμίζοντας ότι θα είναι σύμμαχοι του Υπουργείου στην περίπτωση που συγκρουστεί με τα συμφέροντα τα οποία επηρεάζουν την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.