Το επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου Eurobank για την περίοδο 2024-2026, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελληνική Τράπεζα, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για εξαγορά της, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, σημείωσε ο κ. Καραβίας, η Eurobank στοχεύει στη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, στηριζόμενη στην ισχυρή της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την οργανική ανάπτυξη και την ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Η απόδοση κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη. Οι λειτουργικές επιδόσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Βουλγαρία, ενισχύθηκαν σημαντικά το 2023, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €258 εκατ. και €189 εκατ. αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη» υπογράμμισε ο κ. Καραβίας. Η Eurobank, ανέφερε ο ίδιος, ως μια τράπεζα με ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και με διαφοροποιημένες πηγές εσόδων, στοχεύει στην αύξηση των κερδών σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπου οι εργασίες εκτός Ελλάδος θα συνεισφέρουν περίπου 50% στα οργανικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου.

Για το 2023, ο ελληνικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 1,14 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 3,5%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 46,9% έναντι του 2022 και διαμορφώθηκαν σε €2.174 εκατ., λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 84 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 2,75%.