Μια σειρά παραγόντων, οι πλείστοι εκ τους οποίους σχετίζονται με την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ, επηρεάζουν τις κρατήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν στη Λάρνακα, με τους φορείς της να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε οι ροές να φτάσουν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Το 2023 ήταν μια πολύ καλή τουριστική περίοδος για την πόλη και τις τουριστικές περιοχές της επαρχίας, αφού, λόγω και των νέων ξενοδοχείων που άνοιξαν, αυξήθηκαν τόσο οι αφίξεις τουριστών, όσο και το μερίδιο της Λάρνακας. Φέτος, ωστόσο, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας, Μάριος Πολυβίου, οι κρατήσεις είναι μουδιασμένες και πιο κάτω από πέρσι την ίδια περίοδο, με αυτές από το Ισραήλ, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τα τελευταία χρόνια να είναι ελάχιστες λόγω του πολέμου. «Η κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ επηρέασε τις αφίξεις αυτής της περιόδου, αλλά και τις μελλοντικές κρατήσεις από τη χώρα. Επίσης, επηρέασε και το γεγονός πως επισκέπτες από την Ευρώπη είναι διστακτικοί στο να κλείσουν πακέτα για το καλοκαίρι, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις αφίξεις είναι πως φέτος υπάρχει ελαφρώς μειωμένη προσφορά αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο, με βάση τα προγράμματα που έχουν βγει μέχρι στιγμής. «Περιμένουμε ενημέρωση από τις αεροπορικές εταιρείες και από τη Hermes Airports για να δούμε ποιες θέσεις μειώθηκαν και από ποιους προορισμούς. Πιθανολογώ πως μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό οι πτήσεις από το Ισραήλ, αφού κάποιες ακυρώθηκαν».

Αρνητικά αναμένεται να επηρεάσει, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας και η διοργάνωση των δύο μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην Ευρώπη: Του Euro 2024 στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουλίου και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, που θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου. «Όλα αυτά μαζί δεν μας αφήνουν να πούμε πως θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν όπως πέρσι, χωρίς να κινδυνολογούμε και χωρίς να μειώνουμε το τι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αυτό που βλέπουμε είναι πως σε βάθος χρόνου ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να πιάσουμε τους ίδιους αριθμούς με το 2023».

Αυτήν την περίοδο η ζήτηση που υπάρχει αφορά στις παραδοσιακές αγορές της Λάρνακας όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία. Σ’ ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία που παραμένουν κλειστά θ’ ανοίξουν μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να ανεβάσει ρολά και το «Mercure City Hotel», που αποτελεί τη νέα προσθήκη στο κέντρο της Λάρνακας.