Με στόχο την αύξηση των δικαιούχων για συμμετοχή στα σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) καθώς και την αύξηση των διαφόρων ποσών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ξεκίνησε την Τρίτη τη συζήτηση των νέων κανονισμών του Φορέα που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα με τους νέους κανονισμούς γίνεται αύξηση των στεγαστικών δανείων προς επιδότηση από €130.000 σε €200.000 και η περίοδος επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια. Καταργούνται επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια.

Στις νέες δαπάνες για σπουδές θα συμπεριλαμβάνονται πέραν από τα δίδακτρα και τα έξοδα συντήρησης του φοιτητή ως αυτά θα καθορίζονται, εκάστοτε ως προς το ύψος τους από τον Κεντρικό Φορέα. Το ποσό της υποτροφίας δεν θα αφαιρείται από το δικαιούμενο ποσό του σπουδαστικού δανείου.

Επίσης το ποσό για επιδιορθώσεις σε κατοικίες αυξάνεται από €50.000 σε €100.000.

Εισάγονται ακόμα νέα σχέδια δανειοδότησης. Συγκεκριμένα σχέδιο δανειοδότησης για ανακαίνιση κουζίνας και αγορά οικιακών συσκευών μέχρι €10.000 και σχέδιο δανειοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες μέχρι €15.000.

Ακόμα διευρύνονται οι δικαιούχοι του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση νέων επιχειρηματιών.

Επίσης, κατεχόμενη περιουσία η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά στον ΚΦΙΚΒ.

Προνοείται επίσης τα ποσά για πρόσφυγες και μη πρόσφυγες δικαιούχους να είναι τα ίδια και να εξακολουθεί να ισχύει η αποκοπή 20% έως 40%.

Ακόμα προβλέπεται τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου που παραχωρούνται από τον ΚΦΙΚΒ να μην συνυπολογίζονται.

Στις στεγαστικές αιτήσεις δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, εκτός αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον ΚΦΙΚΒ για την κατοικία αυτή.

Το βασικό επιτόκιο θα αποφασίζεται από τον Φορέα στην περίπτωση απευθείας δανειοδότησης. Το επιβαλλόμενο επιτόκιο στην περίπτωση παροχής δανείου από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με βάση την εγγύηση του Κεντρικού Φορέα θα επιχορηγείται κατά 3,5% ή με χαμηλότερο ποσοστό.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση οι νέοι κανονισμοί το συντομότερο δυνατόν.

Είπε επίσης ότι οι κανονισμοί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πιέζει εδώ και χρόνια για αναθεώρηση των κριτηρίων, ενώ πολλά σχέδια προέκυψαν και μέσα από δικές τους εισηγήσεις. 

Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αξιολογηθούν και αφορούν τις εκτιμήσεις του κτηματολογίου που καθυστερούν, ιδιαίτερα όσον αφορά την έγκριση σπουδαστικών δανείων, που, όπως είπε, μπορεί να περάσει ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά για να γίνει εκτίμηση και να εγκριθεί το δάνειο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί φόρμουλα για κατεχόμενες αστικές και αγροτικές περιουσίες ώστε να εκτιμάται η αξία των περιουσιών και να προχωρά η διαδικασία. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το περιθώριο έξι μηνών που έχουν δικαιούχοι για κατάθεση αιτήσεων επιδότησης επιτοκίου, αφού είναι πολύ περιοριστικό.

Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν να εξεταστεί κατά πόσο τα νέα σχέδια θα περιλαμβάνουν δάνεια από τη στιγμή που ενεργοποιούνται και όχι από τη στιγμή που εγκρίνονται αφού υπάρχουν 400 μη ενεργοποιημένη δάνεια αυτή τη στιγμή. Ζήτησαν επίσης στους σκοπούς του νομοσχεδίου, να περιλαμβάνεται η απώλεια χρήσης.

Ο κ. Κέττηρος είπε επίσης ότι ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών, στη βάση και της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, να τους εξηγήσει τον αντίκτυπο στην αντιμετώπισης της ακρίβειας, αλλά, όπως ανέφερε, δεν έλαβαν απάντηση.

«Δυστυχώς αποδείχτηκε σήμερα ότι η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιέλαβε τα μέτρα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, έγινε για επικοινωνιακούς λόγους για άλλη μια φορά», είπε.