Μέσω της διεύρυνσης των δικαιούχων των σχεδίων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών αλλά και μέσω της εφαρμογής νέων σχεδίων θα επωφεληθούν οι πρόσφυγες δανειολήπτες από τις χθεσινές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Τα μέτρα που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσουν κάποια ανάσα στους δανειολήπτες από τις συνέπειες που επέφεραν τα αυξημένα επιτόκια. Τα μέτρα που λήφθηκαν αφορούν τα εξής:

-Αυξάνεται η επιδότηση στεγαστικών δανείων από 130.000 σε 200.000 ευρώ και διευρύνεται η περίοδος επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια, με κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων.

-Αυξάνεται η επιδότηση από 50.000 σε 100.000 ευρώ για επιδιορθώσεις σε κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

-Αυξάνεται η επιδότηση για φοιτητές, με τη συμπερίληψη, πέραν των διδάκτρων, και των εξόδων συντήρησής τους, ενώ την ίδια στιγμή το ποσό υποτροφίας δεν θα αφαιρείται, ως ίσχυε μέχρι σήμερα, από το ποσό του σπουδαστικού δανείου.

-Εφαρμογή νέων σχεδίων δανειοδότησης, τα οποία αφορούν την ανακαίνιση κατοικιών, την αγορά οικιακών συσκευών και την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

-Διευρύνονται οι δικαιούχοι του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών.

-Περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο που ακολούθως εξοφλήθηκε, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ξανά σε σχετική αίτηση στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

-Τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου που παραχωρούνται από τον Φορέα δεν θα συνυπολογίζονται πλέον.

-Στις αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια δεν θα λαμβάνεται υπόψη άλλη ιδιοκτησία που ίσως έχουν οι αιτητές, εκτός και αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον Φορέα για τη συγκεκριμένη κατοικία.

Τέλος, στα €20 εκατ. θα ανέλθει το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου επιδότησης του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια για την αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας. Η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι για δύο χρόνια και θα καλύπτει το 50% της αύξησης του επιτοκίου μεταξύ της ημερομηνίας της σύμβασης δανειοδότησης και την ημερομηνία καταβολής της επιδότησης, με μέγιστο ύψος επιδότησης τις 2%. Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι €50.000, που έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο μέχρι €400.000 κατά την περίοδο 1/1/2022 μέχρι 31/12/2023, με την προϋπόθεση ότι το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο.