Προσπάθεια για ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τους παρόχους υπηρεσιών Κρυπτο – Περιουσιακών στοιχείων  με την εφαρμογή του  Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτο – Περιουσιακών Στοιχείων (Markets in crypto assets) γνωστός ως MiCA μέσα στο 2024.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς Κύπρου Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης  δήλωσε πως μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα επέλθει προς το τέλος του 2024 είναι η εφαρμογή του  Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτο – Περιουσιακών Στοιχείων  (Markets in crypto assets) γνωστός ως MiCA, ο οποίος αφορά τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτο – περιουσιακών στοιχείων. Ο MiCA, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πρόνοιες με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και της ακεραιότητας της αγοράς. «Ήδη όλες οι εποπτικές αρχές στην ευρωπαϊκή επικράτεια, περιλαμβανομένης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, προετοιμαζόμαστε για την υιοθέτηση αυτών των αλλαγών, ενημερώνοντας και τις εποπτευόμενες οντότητες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα γενικότερα. Είναι σημαντικό οι εποπτευόμενες οντότητες να προετοιμαστούν έγκαιρα για την υιοθέτηση τους μέσω της απόκτησης των κατάλληλων συστημάτων ή και την περαιτέρω στελέχωσή τους με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.».

Σημείωσε επίσης πως ο κανονισμός αυτός μεταξύ άλλων θέτει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις για τη δημόσια προσφορά, το μάρκετινγκ των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτά. Επιδιώκει να φέρει τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, τους εκδότες και τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων κάτω από ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο, για την προστασία των επενδυτών, την διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα.

Κάλεσε επίσης τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επενδύουν σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία διότι εμπερικλείουν σειρά κινδύνων. « Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για την πολυπλοκότητα και το υψηλό ρίσκο που ενέχουν αυτά τα προϊόντα σε συνδυασμό με τον διάχυτο διαδικτυακό ενθουσιασμό γύρω απ’ αυτά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές», συμπλήρωσε.  

Τέλος ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής ή προστασίας, καθώς τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία και τα συναφή προϊόντα και υπηρεσίες δεν εμπίπτουν στο υφιστάμενο πεδίο προστασίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ότι αυτό θα γίνει με το MiCA.