Ιδανικότερη λύση θα ήταν η δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής η οποία θα εποπτεύει το σύνολο του τομέα της παροχής διοικητικών υπηρεσιών, ανέφερε ο Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) κληθείς να σχολιάσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για τα πεπραγμένα της ΕΚΚ για το 2023 αλλά και τους στόχους της για το 2024, είπε συγκεκριμένα πως η πιο ιδανική λύση για την Κεφαλαιαγορά θα ήταν η δημιουργία μιας καινούργιας, ανεξάρτητης εποπτικής αρχής η οποία θα αναλάβει την αδειοδότηση και την εποπτεία όλου του τομέα των διοικητικών υπηρεσιών, συμπληρώνοντας, όμως, πως δεν γνωρίζει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ως γνωστόν η προωθούμενη πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει πως η ΕΚΚ θα αναβαθμιστεί αναλαμβάνοντας τρόπον τινά τα ηνία της με τον πρόεδρο της χθες να μην απορρίπτει μια τέτοια εξέλιξη εφόσον φυσικά υπάρξει η αναγκαία στήριξη της Επιτροπής με προσωπικό και μετά από διάλογο.  

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχε η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να δημιουργηθεί μια ενιαία εποπτική αρχή για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσίες, που όμως κατά κύριο λόγο σε αυτές τις υπηρεσίες εντάσσονται δικηγόροι, λογιστές με ένα μικρό μόνο μέρος είναι εποπτευόμενο από την ΕΚΚ» πρόσθεσε.

Επίσης, σημείωσε πως η ενιαία εποπτική αρχή αποτελούσε και εισήγηση της Moneyval καθώς θεωρούσε πως θα υπήρχε καλύτερη αποτελεσματικότητα στη εξάσκηση των ελέγχων και την εποπτεία του τομέα παροχής διοικητικών υπηρεσιών. Επιπρόσθετα ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, σημείωσε πως σήμερα υπάρχουν τρεις επόπτες στον τομέα παροχής διοικητικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και η ΕΚΚ.

Ανέφερε επίσης πως έχει σταλεί στην ΕΚΚ από το Υπουργείο Οικονομικών ένα πλαίσιο – διάγραμμα που καθορίζει σε γενικές γραμμές πως βλέπει η κυβέρνηση την νέα εποπτική αρχή που θα δημιουργηθεί. Όπως, είπε, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαζί με τους άλλους δύο φορείς θα προβαίνουν σε κοινούς ελέγχους για θέματα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όταν, όμως, υπάρχουν κάποια δυσφημιστικά δημοσιεύματα προς κάποια από τις εποπτευόμενες οντότητες, είπε, θα μπορεί η ΕΚΚ μαζί με τους δύο άλλους φορείς να διενεργούν κοινή εποπτεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς για το θέμα θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, κατά την οποία θα  τεθούν εισηγήσεις για να μπορέσει να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα. Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΚΚ είναι ανοιχτή σε διάλογο, επισημαίνοντας πως θα θέσουν επί τάπητος τις δικές τους θέσεις και εισηγήσεις επί του θέματος με στόχο να υπάρξει θετική κατάληξη.

Σε όποια απόφαση – πρόταση καταλήξαμε, σημείωσε, αυτή θα χρειαστεί και την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει την δυνατότητα να αναλάβει την ευθύνη της ενιαίας εποπτικής αρχής – όπως προτείνει το ΥΠΟΙΚ- καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναλάβει και άλλες εργασίες, είπε πως «θα πρέπει να γίνει αυτός ο σχεδιασμός με τέτοιο τρόπο ώστε και εμείς να έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να εκτελέσουμε τα όποια καθήκοντα επιπλέον μας ανατεθούν» .