Συνεχίζει την καθοδική του πορεία το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο, αλλά η μείωσή του πέραν του γεγονότος ότι είναι αργή, είναι περισσότερο πλασματική παρά πραγματική. Κι αυτό γιατί η μείωση του ύψους του, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), δεν είναι αποτέλεσμα της μείωσης του όγκου του, αλλά οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το χρέος του εγχώριου μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα (δηλαδή νοικοκυριών και επιχειρήσεων) μειώθηκε σημαντικά από 352% του ΑΕΠ στην κορύφωσή του το πρώτο τρίμηνο του 2015, στο 210% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (εξαιρουμένων των οντοτήτων ειδικού σκοπού, το ιδιωτικό χρέος μειώνεται στο 157% του ΑΕΠ), κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και διαγραφών δανείων. Οι διαγραφές δανείων, κυρίως μέρους του υπόλοιπου των δανείων, ήταν μία πρακτική που εφαρμόστηκε περισσότερο τα πρώτα χρόνια μετά την χρηματοοικονομική κρίση, και λιγότερο αργότερα. Σήμερα η λύση της διαγραφής μέρους του δανείου συνεχίζει να εφαρμόζεται στο πλαίσιο προσπαθειών αναδιάρθρωσης δανεισμού. 

Η ΚΤΚ προβλέπει πως ο δείκτης αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται λόγω του ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή τα κριτήρια χορήγησης δανείων θα γίνουν αυστηρότερα και λόγω των συγκρατημένων πιστωτικών ροών, δηλαδή της παραχώρησης νέων δανείων. Ουσιαστικά, η ΚΤΚ σχολιάζει πως το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο μειώνεται κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν και όχι λόγω της βελτίωσης της ουσίας του προβλήματος, που είναι η μείωση του υφιστάμενου και κατά κύριο λόγο του παλιού αποθέματος ΜΕΔ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΚΤΚ, «σημαντική μείωση αναμένεται με την εξυγίανση του χρέους που κατέχουν οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων», το οποίο ξεπερνά τα €21 δισ. και ο μεγαλύτερος όγκος του οποίου παραμένει μη εξυπηρετούμενος εδώ και πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται πως εδώ και πολλούς μήνες η διαδικασία εκποιήσεων έχει παγώσει, εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκ νέου πρόσφορο έδαφος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να συνεχίσουν να αθετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.