Ελαφριά μείωση σε σχέση με το 2023 αναμένεται ότι θα παρουσιάσει η ταξιδιωτική κίνηση προς και από την Κύπρο το 2024, με την μείωση να οφείλεται στην εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Σύνδεσμος με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου πρόσθεσε ότι η ταξιδιωτική κίνηση από Ισραήλ προς Κύπρο αναμένεται ότι τον επόμενο μήνα θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 2023, ενώ από την Κύπρο προς Ισραήλ η επάνοδος των ταξιδιών στο επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Αναφορικά με τα ταξίδια των Κυπρίων κατά τις εορτές του Πάσχα οι κρατήσεις εξαντλούνται, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρίστος Χρίστου, αναφέροντας ότι ο προσφιλής προορισμός των Κυπρίων για το Πάσχα είναι η Ελλάδα και ειδικότερα η Κέρκυρα, με αυξητική τάση να παρουσιάζουν ευρωπαϊκοί προορισμοί όπως το Παρίσι.

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για τις θερινές διακοπές ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι τα πακέτα είναι ήδη αναρτημένα στις ιστοσελίδες των διοργανωτών ταξιδιών και άρχισαν οι κρατήσεις. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προβούν έγκαιρα στις αγορές των ταξιδιών τους ώστε να μην αναγκαστούν να καταβάλουν το αυξημένο κόστος της τελευταίας στιγμής.

Είπε επίσης ότι η έκθεση TRAVEL EXPO CYPRUS 2024 που θα πραγματοποιηθεί την 3η εβδομάδα του Απριλίου θα προσφέρει πακέτα σε ελκυστικές τιμές, των οποίων μπορούν να επωφεληθούν οι καταναλωτές.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους επανέλαβε ότι το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ στα ταξίδια,  που ήταν και κατά 5% αυξημένα σε σχέση με το 2019. Απέδωσε την αύξηση και στο γεγονός ότι το 2023 ακολούθησε τον διετή περιορισμό των διακινήσεων λόγω πανδημίας και τον εγκλεισμό που επιβλήθηκε. Εξήγησε ότι αγαπημένος προορισμός των Κυπρίων είναι η Ελλάδα που απολαμβάνει το 1/3 των ταξιδιών και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο που προσελκύει ποσοστό 10%-12% των Κυπρίων, την ώρα που κερδίζουν έδαφος και άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, κυρίως πόλεις στις οποίες υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Ανέφερε ότι το 2024 παρουσιάζει τάση των ταξιδιωτών στους ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς καταναλωτές που αγόρασαν από διαφορετική αγορά τα ταξίδια τους ζημιώθηκαν και επιστρέφουν στην ασφάλεια που προσφέρει ο ταξιδιωτικός πράκτορας σημείωσε και ανέφερε πως παράγοντες όπως απεργίες σε αεροπορικές εταιρείες ή αεροδρόμια, αναβολές και ακυρώσεις πτήσεων λόγω καιρικών συνθηκών είναι από τα συνήθη ενδεχόμενα που δυνατό να επιφέρουν ζημίες στον ταξιδιώτη, ζημιά όμως την οποία δεν θα υποστεί εάν έχει αγοράσει το ταξίδι του από ταξιδιωτικό πράκτορα.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στην άνθιση που παρουσίασε ο τομέας της κρουαζιέρας.

Ακολούθως ανέφερε ότι το τουριστικό προϊόν της Κύπρου «πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς και στοχευμένα» προκειμένου να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό των γειτονικών κρατών, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος. Επεσήμανε πως ο χειμερινός τουρισμός ακόμα να αναπτυχθεί στο αναμενόμενο επίπεδο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ούτε και στον εναλλακτικό τουρισμό έχει σημειωθεί αξιοπρόσεκτη βελτίωση. Στάθηκε στον συνεδριακό τουρισμό, επισημαίνοντας την έλλειψη υποδομών και ειδικά συνεδριακών κέντρων που να ανταγωνίζονται με αξιώσεις άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι ο συνεδριακός τουρισμός θα αποτελούσε απάντηση στο μειωμένο χειμερινό τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους μεταξύ των προβλημάτων των μελών του που καλείται να αναζητήσει λύσεις ο Σύνδεσμος είναι η ευθυγράμμιση των νομοθεσιών για τους καταναλωτές, τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Ως μια σημαντική παράμετρο που προκαλεί ζημιές στους διοργανωτές ταξιδιών παρέθεσε την ευελιξία που παρέχει η νομοθεσία στις αεροπορικές εταιρείες και την ακαμψία με την οποία προσεγγίζει τους διοργανωτές ταξιδιών. Εξήγησε ότι μια αεροπορική εταιρεία έχει δυνατότητα 15 ημερών να ακυρώσει ή αναβάλει πτήση χωρίς να κληθεί να αποζημιώσει επιβάτες, ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα κληθούν να αποζημιώσουν ολόκληρο το ποσό της αγοράς, εάν όχι και επιπλέον.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πάταξης των παρανομιών που παρουσιάζονται στον τομέα των κρατήσεων και χώρων διαμονής.

Αναφορικά με την συμπλήρωση των 70 ετών από την ίδρυση του συνδέσμου, αφού παρουσίασε το νέο λογότυπο, είπε ότι αποφασίστηκε όπως τα μέλη του Συνδέσμου συμμετέχουν σε σειρά φιλανθρωπικών δράσεων και πρωτοβουλιών  με τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να αποδοθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

ΚΥΠΕ