Κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια με την τροπή που λαμβάνει η συζήτηση για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και άλλων αξιωματούχων.

Αυτό καθίσταται σαφές και από τα διαμειφθέντα στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών όπου για πολλοστή φορά απασχόλησε η τροποποίηση των δυο νομοθεσιών για το Πόθεν Έσχες πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων.

Τα όσα ειπώθηκαν από βουλευτές και προσκεκλημένους δείχνουν ότι πλέον προωθείται η λύση της δήλωσης κεφαλαιουχικής κατάστασης (capital statement) και η δημοσιοποίηση «καθαρής κεφαλαιουχικής/περιουσιακής θέσης».

Με απλά λόγια, ο πρόεδρος, οι υπουργοί και οι βουλευτές μέσω εγκεκριμένου ελεγκτή/λογιστή θα υποβάλλουν δήλωση με τα περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα τίθεται ενώπιον της ειδικής επιτροπής του κοινοβουλίου. Η τελευταία, με τη σειρά της θα έχει την ευχέρεια να εξετάζει με τη συνδρομή του διευθυντή Τμήματος Φορολογίας την αυθεντικότητα της δήλωσης (επιβεβαίωση του αληθούς της δήλωσης).

Στη συνέχεια, αυτό που θα δημοσιοποιείται θα είναι ένας αριθμός ποσού που θα δείχνει την περιουσιακή κατάσταση έκαστου αξιωματούχου. Δηλαδή, θα αφαιρούνται τυχόν δάνεια που έχει το Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο από την αξία της περιουσίας του και η διαφορά που θα προκύπτει θα είναι το μόνο δημοσιευθέν στοιχείο.

Σχετική εισήγηση έκανε ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, χωρίς να καταγράφεται έντονη διαφωνία από πλευράς βουλευτών.

Είπε, λοιπόν, ο κ. Μαρκίδης: «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να δημοσιοποιείται μόνο ένα στοιχείο και να μην εξαιρείται κανένας, ούτε η σύζυγος, ούτε τα παιδιά και να το εξηγήσω: Η καθαρή περιουσιακή θέση που έχει ο καθένας. Δεν έχει σημασία εάν η καθαρή περιουσιακή θέση κάποιου είναι 1 εκατ. κι έχει ας πούμε 10 οικόπεδα και έχει την ίδια ώρα δάνεια {…}. Δεν έχει σημασία σε ό,τι αφορά την εξέταση. Και το γεγονός ότι δεν θα δημοσιοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου ή των παιδιών, αυτό δημιουργεί εν δυνάμει παράθυρα ώστε κάποιος να αποκρύψει στοιχεία, ενώ αν δημοσιοποιείται η καθαρή θέση όλων, από εκεί και πέρα προστατεύονται –θεωρώ- και τα προσωπικά δεδομένα και δεν έχει και λόγο ο κόσμος να ξέρει ο καθένας  από εσάς αν είναι πάνω στη σύζυγο ή στο παιδί το οικόπεδο {…}. Αυτή είναι η δική μου εισήγηση».

Ο κ. Μαρκίδης, διευκρίνισε πως αν ένας έχει περιουσία €2 εκατ. και δάνειο €800.000, τότε αρκεί να δημοσιοποιηθεί ο αριθμός €1.200.000, που θα αποτελεί την καθαρή του περιουσιακή θέση. «Η εισήγηση η δική μου είναι να φαίνεται ένας αριθμός» επανέλαβε ο Έφορος Φορολογίας.