Μέσω δήλωσης «κεφαλαιουχικής θέσης» (capital statement) ανά πενταετία και υποχρεωτική συμμετοχή του Εφόρου Φορολογίας, θα γίνεται η διαδικασία του Πόθεν Έσχες των πολιτειακών αξιωματούχων, με βάση την κατ΄ άρθρον συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Από τα διαμειφθέντα στην συνεδρίαση και τις θέσεις που ανταλλάγησαν, προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία ώστε το κείμενο της πρότασης Νόμου για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, να περιλαμβάνει τις πιο πάνω πρόνοιες με επιδίωξη να διασφαλίζεται ο έλεγχος της δήλωσης έκαστου πολιτειακού αξιωματούχου. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, των βουλευτών και των υπόλοιπων διορισθέντων από τον Πρόεδρο που θα συμπεριληφθούν στο Νόμο.

Πιο αναλυτικά, ο αξιωματούχος που εμπίπτει στις πρόνοιες του Νόμου «49», στην αρχή της θητείας του θα υποβάλλει στην ειδική επιτροπή της Βουλής (όπως προνοείται και τώρα) δήλωση «capital statement» που θα φέρει την υπογραφή/σφραγίδα εγκεκριμένου ελεγκτή/λογιστή. Η δήλωση αυτή θα ελέγχεται από τον Έφορο Φορολογίας. Θα περιλαμβάνει αναλυτικά τον κατάλογο με τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου αξιωματούχου (κατάσταση εσόδων και εξόδων), αλλά και δήλωση περιουσιακής θέσης συζύγου και εξαρτώμενων τέκνων. Ταυτόχρονα, θα δημοσιοποιείται η αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου αξιωματούχου, ενώ για τους/τις συζύγους και τα εξαρτώμενα τέκνα θα δημοσιοποιείται μόνο η κατάσταση καθαρής περιουσιακής θέσης (ένας αριθμός που θα αντιπροσωπεύει την περιουσία).

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και κατά τη λήξη της πενταετούς θητείας των αξιωματούχων, με τη διαφορά ότι στη νέα δημοσιοποίηση θα υπάρχει κατάσταση («συμφιλίωση») που θα φανερώνει τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των ελεγχόμενων από τη στιγμή που έλαβαν αξίωμα μέχρι και τη λήξη της θητείας.

Αυτό που διασφαλίστηκε σήμερα, είναι ότι με βάση το κείμενο της πρότασης Νόμου, όπως διαμορφώνεται, ανατίθεται ο έλεγχος του αληθούς των δηλώσεων στον Έφορο Φορολογίας .

Παρ΄ όλα αυτά παραμένουν ανοικτά κάποια κεφάλαια. Ένα απ΄ αυτά έχει να κάνει με την συμπερίληψη στον Νόμο «49» του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Έχει τεθεί πολλές φορές στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, ότι όπως και στην περίπτωση των υπόλοιπων διορισμένων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιωματούχων (κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γενικός Ελεγκτής, Γενικός Λογιστής κλπ.) έτσι και οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας θα πρέπει να υπαχθούν στο Νόμο. Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, αντίστοιχα, ενημέρωσαν την επιτροπή Θεσμών ότι θα εγκαθιδρύσουν μηχανισμό αυτορρύθμισης στη βάση αυτού που σχεδίασαν τα ανώτατα στελέχη της δικαστικής εξουσίας.

Πάντως, σήμερα η Χαραλαμπίδου ήταν έντονη λέγοντας προς το τέλος της συνεδρίασης, απευθυνόμενη προς τον συνάδελφό της Δημήτρη Δημητρίου, τα ακόλουθα: «Λέω ξεκάθαρα ότι εγώ και η κ. Ατταλίδου, εάν δεν ψηφιστεί τροπολογία του ΑΚΕΛ και δεν συμπεριληφθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, θα καταψηφίσουμε το Πόθεν Έσχες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και θα κάνουμε και δηλώσεις». Ο κ. Δημητριού αποκρίθηκε λέγοντας: «Σας δηλώνω ότι ανεξαρτήτου πρόθεσης κοινοβουλευτικής ομάδας εγώ θα ψηφίσω να μπουν».

Εξάλλου, δεν ξεκαθαρίστηκε τι θα γίνεται με τη συμπερίληψη στη δήλωση των ελεγχόμενων ακίνητης περιουσίας, πέραν των προσωπικών οχημάτων (τιμαλφή, τσάντες, ρολόγια κ.α.). Μια από τις προτάσεις που είχαν γίνει κατά την τριετή συζήτηση του θέματος, ήταν όπως κινητή περιουσία 10.000 ευρώ και άνω να δηλώνονται, χωρίς να δημοσιοποιούνται.