Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων σε σχέση με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τον «Φ» για τα προσχέδια των νομοσχεδίων που αφορούν τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων και τις πολλαπλές συντάξεις.

Μέσω των ρυθμίσεων που προτείνει η Κυβέρνηση, οι βουλευτές φαίνεται πως «αδικούνται» για το ύψος του εφάπαξ που θα δικαιούνται, καθώς μειώνεται ελαφρώς, μέσω του νομοσχεδίου, το ύψος που φιλοδωρήματος που λαμβάνουν σήμερα, ενώ για άλλους αξιωματούχους αυξάνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν κατά τη σημερινή σύσκεψη τη δυσαρέσκεια τους για τις διαδικασίες και τους χειρισμούς που έγιναν για το ζήτημα των συντάξεων για τους κρατικούς αξιωματούχους.

Επίσης, αναφέρθηκαν και στο ότι τα νομοσχέδια δεν αγγίζουν όλες τις πτυχές του ζητήματος. Εκπρόσωποι κάποιων κομμάτων επέκριναν τις διαδικασίες που ακολούθησε η Κυβέρνηση, τονίζοντας πως τα νομοσχέδια δεν κατατέθηκαν επίσημα και μέσω της δέουσας διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, υπήρξαν και διαμαρτυρίες ότι τα κόμματα ενημερώνονται μέσω δηλώσεων τις οποίες κάνουν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, υπήρξε δυσφορία για το ότι, όπως υποστηρίχθηκε, η Κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη στη Βουλή αλλά και στο γεγονός ότι η κυβερνητική πλευρά δεσμεύθηκε να ρυθμίσει το ζήτημα την στιγμή που υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες προτάσεις νόμου στο Κοινοβούλιο από κόμματα. Μάλιστα, κάποιες από τις προτάσεις προβλέπουν το ίδιο που προτείνει το ένα νομοθέτημα που ετοίμασε η κυβερνητική πλευρά.

Τα κόμματα αναμένεται να μεταφέρουν τη δυσφορία τους και κατά τις συναντήσεις που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο υπουργός άρχισε τις επαφές με τα κόμματα. Σήμερα συναντήθηκε με το ΔΗΚΟ και από εβδομάδας θα υπάρξουν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ως γνωστό, το πρώτο προσχέδιο νομοσχεδίου προβλέπει παραχώρηση σύνταξης στο 65ο έτος της ηλικίας των εν ενεργεία αξιωματούχων, αντί στο 60ό έτος που ισχύει σήμερα. Το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά τις πολλαπλές συντάξεις, προβλέπει ότι η σύνταξη για κρατικό αξίωμα καταργείται, με αντιστάθμισμα την αύξηση του φιλοδωρήματος που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι του κράτους. Παράλληλα, βάσει του σχεδιασμού, το ύψος του εφάπαξ θα είναι σε συνάρτηση με τις θητείες που υπηρετεί ο κρατικός αξιωματούχος.