Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων και, όπως φαίνεται, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία δεν θα προλάβουν να εγκρίνουν τα νομοσχέδια πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και γι’ αυτό, όπως φαίνεται, τα νομοθετήματα θα αποτελέσουν μπαλάκι μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Βουλής, καθώς το υπουργείο δεν ακολούθησε τη θεσμοθετημένη και ενδεδειγμένη διαδικασία για να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια και η Βουλή τα επέστρεψε, χωρίς να θελήσει να τα μελετήσει.

Η μη ρύθμιση ούτε αυτή τη φορά των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρατικών αξιωματούχων που θα δικαιούνται πρόσθετη σύνταξη, καθώς από τις επικείμενες εκλογές είναι βέβαιο πως θα εκλεγούν και πρόσωπα που διετέλεσαν σε κρατικά αξιώματα.

Κάτι, μάλιστα, που είχε προειδοποιήσει προ ημερών και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με επιστολές που προώθησε στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό. Η κ. Δημητρίου καλούσε τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει τα νομοσχέδια ενόψει των επικείμενων εκλογών, για να αποφευχθεί η θεμελίωση νέων αξιώσεων και δικαιωμάτων από επηρεαζόμενους.

Τα νομοσχέδια ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς προωθήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Αξίζει να σημειωθεί πως το Κοινοβούλιο έχει στη διάθεση του περίπου ένα μήνα για νομοθετικό έργο, καθώς λόγω των εκλογών αναμένεται να διακόψει τις εργασίες του γύρω στις 25 Απριλίου.

Ζητά διαβούλευση ο Κεραυνός

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε στην Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος τα προσχέδια των νομοσχεδίων, καλώντας τους βουλευτές να τα μελετήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, για να υπάρξει διαβούλευση προτού αυτά εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πιθανόν ένας από τους λόγους που το υπουργείο προχώρησε στον συγκεκριμένο -ανορθόδοξο- τρόπο προώθησης νομοσχεδίων στη Βουλή να οφείλεται στο γεγονός ότι τα νομοθετήματα επηρεάζουν εν ενεργεία μέλη της Βουλής.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων αποφασίστηκε όπως η Βουλή επιστρέψει τα προσχέδια των νομοσχέδιων στον κ. Κεραυνό. Μάλιστα, χθες, η Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε νέα επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, τονίζοντας πως η διαβίβαση των σχετικών προσχεδίων στη Βουλή για διαβούλευση, προτού αυτά εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να υιοθετηθεί ως διαδικασία, έστω και άτυπη «χάριν της διασφάλισης διαφανούς και ορθολογικής διαδικασίας, την οποία από το περιεχόμενο της επιστολής διαφαίνεται ότι ως Υπουργός Οικονομικών προκρίνετε».

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, «δεν έχω παρά να τονίσω το αυτονόητο, ήτοι ότι η εξωθεσμική αυτή πρόταση σας αντιστρατεύεται, κατάφωρα και ανεπίτρεπτα, τόσο τη διαπνέουσα το Σύνταγμα αρχή της διάκρισης των εξουσιών, βάσει δε αυτής και κάθε θεσμικά ακολουθητέα μέχρι σήμερα διοικητική ή άλλη διαδικασία προώθησης μιας νομοθετικής ρύθμισης και/ή πρωτοβουλίας και τούτο δε αδιαφόρως της οποίας αμοιβαίως, διαχρονικά εκφρασθείσας βούλησης ως προς την αδήριτη ανάγκη διευθέτησης το ταχύτερο του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων, νομοθετικά, κατά τον πλέον πρόσφορο και νομικά ορθό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η θεμελίωση κεκτημένων και να ικανοποιηθεί ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον» τονίζει η κ. Δημητρίου.

Επισημαίνει ακόμα ότι τα προσχέδια των νομοσχεδίων δεν θα ληφθούν υπόψη από τη Βουλή και ούτε πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο συγκεκριμένης διαδικασίας διαβούλευσης του νομοθετικού σώματος, η οποία σύμφωνα με κ. Δημητρίου «ουδεμία εξουσία ή αρμοδιότητα έχει να ενεργήσει, αφού την ευθύνη, σύνταξη και διαβούλευση επί των νομοσχεδίων έχει αποκλειστικά η Εκτελεστική Εξουσία».

Εκκρεμούν προτάσεις νόμου, αλλά αναμένουν νομοσχέδια

Το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων παραμένει ανοιχτό εδώ και χρόνια, προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι λαμβάνουν διπλές και τριπλές συντάξεις ενώ επιπλέον οι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από το 60 έτος ηλικίας, παρόλο που οι υπόλοιποι πολίτες συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος.

Τον περασμένο Οκτώβριο προτάσεις νόμου βουλευτών για ρύθμιση του θέματος των πολλαπλών συντάξεων αλλά και της συνταξιοδότησης βουλευτών και υπουργών στο 60ό έτος είχαν συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί μέσω νομοσχεδίων, για να αρθούν οι συνταγματικοί και νομικοί σκοπέλοι.

Τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος περιπλέκουν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εντοπίσει περιπτώσεις στις οποίες μισθοί και συντάξεις καταβάλλονται κατά παράνομο, όπως υποστήριξε, τρόπο. Μάλιστα, κάλεσε το Γενικό Λογιστήριο να σταματήσει την καταβολή των συντάξεων. Από την πλευρά του, το Γενικό Λογιστήριο, μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, δεν τερμάτισε την καταβολή των συντάξεων.