Την επομένη της ανακοίνωσης νέων μέτρων -αυστηρά στοχευμένων, με εξαίρεση την επιδότηση στο ρεύμα και τον μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα- κοινωνικής στήριξης από το Υπουργικό και εν μέσω αντιδράσεων από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις συντεχνίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, λειτουργώντας ως υπεράσπιση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, αλλά και ως προπομπός αυστηροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων συστάσεων προς την Κυβέρνηση, το ΔΝΤ ζητά να αποφευχθεί περαιτέρω τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών (ΑΤΑ) και κατάργηση των προσωρινών φορολογικών απαλλαγών. Καλεί δε τις Αρχές «να αντισταθούν σε τυχόν περαιτέρω επεκτάσεις ή επεκτάσεις σε λανθασμένα στοχευμένες απαλλαγές από τον ΦΠΑ» και να τερματίσει αυτή τη φορά, στη βάση του προγραμματισμού της, την επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια και τη μείωση στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Ο φόρος στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης επανέρχεται από τη Δευτέρα στα συνήθη επίπεδα, η δε επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος παρατάθηκε μέχρι και τον Μάιο.

Προφανώς το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στην Κυβέρνηση αυτή να είναι η τελευταία παράταση του συγκεκριμένου μέτρου. Πλην όμως, συντεχνίες, κόμματα και κοινωνικοί φορείς ήδη επισημαίνουν με ανακοινώσεις και δηλώσεις πως ενδεχόμενη διακοπή της επιδότησης στον ηλεκτρισμό μέσα στη θερινή περίοδο (όπως συνέβη πέρσι) θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι βασικές συστάσεις

Οι πλείστες συστάσεις του ΔΝΤ, όπως καταγράφονται στη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της αποστολής στην Κύπρο Alex Pienkowski (φωτογραφία), έρχονται σε σύγκρουση με τις θέσεις που εκφράζουν το τελευταίο 48ωρο κόμματα και συντεχνιακά στελέχη, στο πλαίσιο επικρίσεων για ανεπάρκεια των μέτρων και αποκλεισμό μεγάλου μέρους της μεσαίας τάξης από τα μέτρα στήριξης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει, εν είδει υποδείξεων, τα εξής:

  • Τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα -τα οποία στήριξαν την ανάκαμψη μετά την κρίση- πρέπει να διατηρηθούν βραχυπρόθεσμα.
  • Η κυρίαρχη δημοσιονομική παράμετρος σταθεροποίησης θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
  • Περαιτέρω τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών θα πρέπει να αποφευχθεί και οι προσωρινές φορολογικές απαλλαγές θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά.
  • Οι μισθοί του δημόσιου τομέα θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα.
  • Οι Αρχές θα πρέπει να αντισταθούν σε τυχόν περαιτέρω επεκτάσεις ή επεκτάσεις σε λανθασμένα στοχευμένες απαλλαγές από τον ΦΠΑ. Ομοίως, θα πρέπει να επιτραπεί η λήξη της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας και της αναστολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχει προγραμματιστεί.
  • Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα σύμφωνα με την πλήρη απορρόφηση των κεφαλαίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Γρήγορη ανάκαμψη
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, Alex Pienkowski, δήλωσε επίσης ότι «υποστηριζόμενη από ισχυρές πολιτικές, η Κύπρος ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και έχει αποδειχθεί ευρέως ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς». Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη είναι πάνω από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, είπε, συνεχίζουν να είναι ισχυρές, μειώνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος.