Μία εκ των σημαντικότερων καινοτομιών της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, και η οποία έκανε την αρχή για να συμπληρωθεί ένα σημαντικότατο κενό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Νοέμβριο 2023, της πρότασης για σύσταση τομέα περιβαλλοντικών ελέγχων, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Ο τομέας αυτός, είπε, ο οποίος εντάσσεται κάτω από το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα έχει αρμοδιότητα τους ελέγχους και επιθεωρήσεις σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και μονάδες που δραστηριοποιούνται σε τομείς αρμοδιότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος. Ο τομέας θα στελεχωθεί εντός του 2024 με την πρόσληψη 10 λειτουργών περιβάλλοντος και 5 τεχνικών, ενώ τα επόμενα έτη αναμένεται να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του Ακάμα. Μέσα από τρεις αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου (Τοπικό Σχέδιο [30/08/2023] και Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης[20/12/2023 και 19/03/2024)]) επιβεβαιώνεται ότι το πλαίσιο και η φιλοσοφία της δημιουργίας του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα δεν αλλάζει και συνεχίζει να υλοποιείται.

Αρχίζουν τα έργα στον Ακάμα για ασφαλή διέλευση των επισκεπτών

Όπως ανέφερε η Μαρία Παναγιώτου μέχρι τον Ιούνιο του 2024, θα γίνει επανεξέταση των λειτουργιών και έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο της Φάσης Α’, καθώς και των έργων που αφορούν στους Κόμβους Υποδομών Διαχείρισης. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι απαιτούμενες εργασίες για την ασφαλή διέλευση του κοινού μέσα από τον χώρο του υφιστάμενου εργοταξίου, ενώ τον Ιούνιο του 2024 θα ανακοινωθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των έργων. «Στόχος μας είναι τα έργα στο ΕΔΠ Ακάμα να γίνουν χωρίς περαιτέρω αχρείαστες καθυστερήσεις και με τρόπο ήπιο που δεν θα προκαλεί οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, ανέφερε η Υπουργός, με ετήσιο συνολικό κόστος €5,4 εκατ., προχωρά η παροχή των αντισταθμιστικών στις κοινότητες.