Άτομα που είχαν συνεισφέρει στο παρελθόν στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης βρέθηκαν να τυγχάνουν ευνοιοκρατικής στήριξης από την κυπριακή Πολιτεία.

Το ζήτημα αυτό επανήλθε στην επιφάνεια με αφορμή την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε εισφορά 500.000 ευρώ από συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ο τελευταίος, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τον ίδιο χρόνο που έκανε αυτή τη δωρεά βρέθηκε να πολιτογραφείται μαζικά με συγγενικά του πρόσωπα στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος με τρόπο που ήγειρε σοβαρά ερωτήματα.

Ο «Φ» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχο, ο οποίος έλαβε κυπριακή υπηκοότητα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Όπως προκύπτει με βάση στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ο εν λόγω επιχειρηματίας τον Σεπτέμβριο του 2016 συνεισέφερε ποσό 20.000 ευρώ στον Φορέα. Την ίδια χρονιά, τρεις Ελληνοκύπριοι, που εκτελούσαν καθήκοντα ιδιωτών φυλάκων του εν λόγω επιχειρηματία, έλαβαν άδεια οπλοφορίας κατόπιν προσωπικού αιτήματος του εισφορέα στον τότε αρχηγό Αστυνομίας.

Ο Νόμος περί Ιδιωτικών Γραφείων Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας Νόμος, απαγορεύει ρητά την παραχώρηση άδειας οπλοφορίας σε πρόσωπο που εκτελεί καθήκοντα ιδιώτη φύλακα. Συγκεκριμένα, το άρθρο 18 του Νόμου, αναφέρει: «Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου, απαγορεύεται η έκδοση άδειας για κατοχή, χρήση, απόκτηση ή μεταφορά εκρηκτικών υλών ή πυρομαχικών ή επιθετικού όπλου ή πυροβόλου όπλου σε ιδιώτη φύλακα ή φύλακα ή σε μέλος του προσωπικού (…)».

Επιπλέον, ανάμεσα στους τρεις ιδιώτες φύλακες του πολιτογραφηθέντα επιχειρηματία , ήταν πρώην μέλη της Αστυνομίας, από την οποία παραιτήθηκαν πριν βρεθούν στην προσωπική φρουρά του εν λόγω πολυεκατομμυριούχου. Πάντως, τα συναφή θέματα με τις άδειες οπλοφορίας που δεν καλύπτονταν από τη νομοθεσία τα έχουμε θέσει αρκετές φορές από το 2021, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά προχθεσινή τοποθέτησή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει ζήτημα με τη λογοδοσία σε σχέση με τα πρόσωπα που κάνουν εισφορές στον Φορέα, είχε αναφέρει για την υπόθεση του Σαουδάραβα επενδυτή: «Να σας θυμίσω τι είναι δημοσιευμένο στην έκθεση την οποία εκδώσαμε το 2020 (31/1/2020) για τις αεροπορικές μετακινήσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Αναστασιάδη. Ο γνωστός Σαουδάραβας με το αεροπλάνο, στις 7/4/2016, λίγους μήνες μετά που πολιτογραφήθηκε αυτός, πέντε αδέρφια του και 36 συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και παράνομα η δεύτερη σύζυγός του, που συνιστά ποινικό αδίκημα, εισέφερε 500.000 ευρώ στον Φορέα Στήριξης ως Κύπριος πολίτης». Να σημειωθεί παρεμπιπτόντως, ότι με βάση στοιχεία του «Φ», την ίδια χρονιά μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έλαβε, επίσης, άδεια οπλοφορίας.

Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε περίπτωση ξένου υπηκόου που είχε κάνει δωρεά ύψους 250.000 ευρώ στον Φορέα Στήριξης κατά το 2019. Όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, πρόκειται για γνωστό πολυεκατομμυριούχο, ο οποίος έκανε την εισφορά μέσω κυπριακού τραπεζικού λογαριασμού, ενώ εταιρείες συμφερόντων του είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Προσφάτως, το εν λόγω πρόσωπο αποποιήθηκε τη ρωσική υπηκοότητα. Φέρεται να κατέχει διαβατήρια μιας ευρωπαϊκής χώρας και μιας λατινοαμερικάνικης. Προχθές, πάντως, δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα για τις εισφορές που έγιναν εντός του 2023.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στο κοινοβούλιο ηγέρθησαν πολλά θέματα από βουλευτές. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου τόνισε πως πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις δωρεές ξένων επιχειρηματιών και εισηγήθηκε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τις εισφορές που δέχεται ο Φορέας.

Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αντωνιάδης, δεσμεύτηκε να διαβιβάσει προσεχώς διαβαθμισμένη αναλυτική κατάσταση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών με τις δωρεές που έγιναν από το 2014 μέχρι και το 2023. Ο κ. Αντωνιάδης, νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι γίνονται επαρκείς έλεγχοι για την προέλευση των χρημάτων του Φορέα (συμμετέχει στην επιτροπή διαχείρισης ως ταμίας), τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης σχετικών μηχανισμών, αλλά ξεκαθάρισε πως η δημοσιοποίηση ονομάτων όσων κάνουν δωρεές θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εύρους του ταμείου.

Η σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή Νίκου Γεωργίου που συζητήθηκε προχθές, αποσκοπεί στην τήρηση μητρώου με τις εισφορές που γίνονται στον Φορέα και τη δημοσιοποίησή τους (γίνεται επίκληση στην ανάγκη για λογοδοσία και διαφάνεια). Τα χρήματα του Ανεξάρτητου Φορέα διαχειρίζονται από επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η σύζυγος του εκάστοτε Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Για την πρόταση νόμου θα γίνει κατ’ άρθρον συζήτηση κατά τις επόμενες εβδομάδες.