Σ΄ αυτό τον τόπο έχουμε μια ακατανίκητη τάση να περιπλέκουμε τα πράματα ακόμα κι όταν είναι τόσο απλά. Γυρίζουμε την πλάτη στον ορθολογισμό και γενικότερα στην απλή κοινή λογική.

Το βιώσαμε και στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε ανταλλαγή θέσεων για την κατατεθείσα πρόταση Νόμου προκειμένου να ενισχυθεί η λογοδοσία και η διαφάνεια σε σχέση με τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Κι αντί να μείνουμε στην ουσία, αρχίσαμε να ασχολούμαστε με κομματικά παίγνια και να αναπτύσσουμε θεωρίες συνωμοσίας…

Ο Φορέας στηρίζει οικονομικά συμπολίτες μας που θέλουν να σπουδάσουν και αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις. Ευγενής ο σκοπός του. Ένα από τα θέματα, όμως, που τίθεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην διαχειριστική επιτροπή των οικονομικών πόρων του Φορέα, προεδρεύει η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, υπάρχει κενό στη νομοθεσία για τις δωρεές των επιχειρηματιών-δωρητών που φοροαπαλλάσσονται.

Αυτό το σημείο από μόνο του προκαλεί σκιές. Και για να τις διαλύσουμε, καταπολεμώντας ταυτόχρονα και αυτή τη ρημάδα την προκατάληψη που μας κατατρώει και ξεσηκώνει αντιδράσεις ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο, το θέμα χρήζει ρύθμισης.

Υπάρχουν απτά παραδείγματα, τα οποία είναι αρκούντως ενδεικτικά του πόσο μπορεί να στραβώσει το πράμα. Επιχειρηματίες στο παρελθόν έκαναν δωρεά στον Φορέα και βρέθηκαν να αναπτύσσουν σχέσεις με τον πρώτο πολίτη και συνάμα ευνοήθηκαν από κάποιες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Χθες φέραμε στην επιφάνεια την περίπτωση Ρώσου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2016 εισέφερε ποσό στον Φορέα και τον ίδιο μήνα παραχωρήθηκαν τρεις άδειες οπλοφορίας για Ελληνοκύπριους ιδιώτες φύλακές του, υπό αξιοπερίεργες συνθήκες.  Ο Νόμος λέει ότι οι ιδιώτες φύλακες δεν μπορούν να οπλοφορούν…

Η άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, την οποία ανέδειξε η Ελεγκτική Υπηρεσία και επανέλαβε την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έχει να κάνει με τον γνωστό Σαουδάραβα φίλο του Νίκου Αναστασιάδη.

Λίγο μετά τις πολιτογραφήσεις του ίδιου και μελών της οικογένειάς του που καλυπτόταν υπό σκανδαλώδεις συνθήκες, είχε κάνει εισφορά ύψους 500.000 ευρώ στον Φορέα, του οποίου τότε προΐστατο η Άντρη Αναστασιάδου, σύζυγος του τέως Πρόεδρου. Εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης ότι ο Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz που είχε διαθέσει ιδιωτικό του τζετ στον Αναστασιάδη, «στις 7/4/2016, λίγους μήνες μετά που πολιτογραφήθηκε αυτός, πέντε αδέρφια του και 36 συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και –παράνομα- η δεύτερη σύζυγός του, που συνιστά ποινικό αδίκημα, εισέφερε 500.000 ευρώ στον Φορέα Στήριξης ως Κύπριος πολίτης».

Κάποιοι χρέωσαν μικροπολιτικά κίνητρα στους βουλευτές Νίκο Γεωργίου και Κυριάκο Χατζηγιάννη, οι οποίοι υπογράφουν την παρούσα πρόταση Νόμου, λέγοντας ότι έπρεπε να κάνουν παλιότερα αυτή την κίνηση επί προεδρίας Αναστασιάδη.

Αλλά οι συνωμοσιολόγοι ξέχασαν και το πιο απλό. Το οποίο έγκειται στο εξής: Ότι ακόμα κι αν δεχθούμε χάριν της κουβέντας ότι οι βουλευτές έχουν αλλότρια κίνητρα, στην προκειμένη αυτοπαγιδεύονται. Γιατί όπως ζητούν λογοδοσία και διαφάνεια για το ταμείο της πρώτης κυρίας, θα είναι υποχρεωμένοι να ταχθούν υπέρ της λογοδοσίας και διαφάνειας στη δική τους περίπτωση. Αναφερόμαστε στη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων και τη σχετική νομοθεσία που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή.

Είναι ενδεικτικό ότι κι εμείς όταν στις 29/3 δημοσιεύσαμε την πρόταση Νόμου των βουλευτών για το ταμείο του Φορέα, τονίζαμε σε επώνυμο σχόλιό μας (ακριβώς την ίδια ημέρα), ότι είμαστε υπέρ της φιλοσοφίας της πρότασης τους, σπεύδοντας όμως να τονίσουμε ότι περιμένουμε από τους ίδιους να προωθήσουν τη διαφάνεια και στο Νόμο του Πόθεν Έσχες που τους αφορά άμεσα.

Μην χάνουμε, λοιπόν, την ουσία. Ας συζητήσουν εποικοδομητικά οι βουλευτές κι ας δουν πώς μπορεί να βγει ο τόπος κερδισμένος.