Θέλει να αφήσει το δικό της προσωπικό στίγμα στη σημαντικότερη παρακαταθήκη που της άφησε η προηγούμενη Πρώτη Κυρία, Αντρη Αναστασιάδη: Στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ένα χρόνο μετά τη δική της δράση, δεν κρύβει την ικανοποίησή της αφού ο πρώτος δικός της φιλόδοξος στόχος για αύξηση του προϋπολογισμού του ταμείου υποτροφιών όπως και των δικαιούχων, έχει επιτευχθεί.

Με ισχυρή την πεποίθηση ότι η παιδεία είναι το πολυτιμότερο εργαλείο εξέλιξης του ανθρώπου, εργάζεται και εξελίσσει το Φορέα κατά τρόπο που να απαντά στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η κ. Καρσερά σε συνέντευξή της στον «Φ» σημειώνει ότι τα επόμενα χρόνια ο Φορέας θα μπει στα περισσότερα σπίτια που το χρειάζονται. Τα κριτήρια χαλάρωσαν. Δημιουργήθηκε κατηγορία χωρίς κανένα κριτήριο, κατηγορία με εισοδηματικά κριτήρια στην οποία λαμβάνεται υπόψη η σύνθεση και ο αριθμός των μελών της οικογένειας με την προσοχή να εστιάζεται στην ανάγκη στήριξης των ορφανών, και των παιδιών μεγάλων οικογενειών, μονογονεϊκών και λοιπών.

-Κερδίζετε το στοίχημα με τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (AΦΚΣ) που τελεί υπό την υψηλή προστασία σας και σε ό,τι αφορά τις εισφορές και σε ό,τι αφορά τις χορηγίες;

-Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε είτε για στοιχήματα που έχουν κερδηθεί είτε για επιτυχίες. Αυτό που μπορώ να πω, ένα περίπου χρόνο από την ανάληψη της προεδρίας από τον σύζυγο μου και της συνεπαγόμενης δικής μου προεδρίας του ΑΦΚΣ, είναι ότι νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ότι ο πρώτος δικός μου πολύ φιλόδοξος στόχος να αυξηθεί κατά πολύ ο προϋπολογισμός του ταμείου υποτροφιών και οι δικαιούχοι του έχει επιτευχθεί. Θεωρώ τον Φορέα ως την σημαντικότερη παρακαταθήκη της κ. Άντρης Αναστασιάδη, που εμπνεύστηκε το ταμείο αυτό και εργάσθηκε για τη δημιουργία του. Και εφόσον προσωπικά πιστεύω στην παιδεία ως το πολυτιμότερο εργαλείο υγιούς εξέλιξης ενός ανθρώπου, και συνεπώς της κοινωνίας, θέλησα από την αρχή να εργαστώ σκληρά ώστε να το εξελίξω και να το προσαρμόσω στις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας που είναι διαφορετικές από αυτές του 2014. Με τρόπο δίκαιο, διάφανο και επωφελή επιχειρήσαμε να φθάσουμε στους πολλούς, στους νέους μας αλλά και βεβαίως και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία επίσης θα λαμβάνουν στήριξη για τις σπουδές τους για πρώτο πτυχίο. Χαίρομαι γιατί βρήκαμε σημαντική ανταπόκριση και κάναμε ένα πολύ ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός.

Είμαι σήμερα πολύ ευτυχής που ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και προσωπικότητες της Κύπρου και της διασποράς αγκάλιασαν τον σκοπό του Φορέα και για πρώτη φορά φέτος αναμένουμε να βοηθηθούν πολλές εκατοντάδες φοιτητές, περισσότεροι από χίλιους. Στόχος μας είναι η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση, διότι η μόρφωση είναι η κινητήριος δύναμη για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, για ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι η παιδεία το μόνο εφόδιο που μπορεί να σού ανοίξει πόρτες ακόμη και αν προέρχεσαι από μια οικογένεια με λιγότερες ευκαιρίες.

-Το πολυδιάστατο αυτό κοινωνικό εργαλείο αποδεικνύεται τελικά αναγκαίο για να καλύπτει ανάγκες που υπάρχουν και αδυνατεί να καλύψει το κράτος;

-Το κράτος και οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας, όπως έχουν θεσμοθετηθεί διαχρονικά, βοηθούν τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Και στον τομέα της παιδείας και της ανώτερης μόρφωσης υπάρχουν βοηθήματα τα οποία πολλά παιδιά λαμβάνουν, όχι όμως όλα επειδή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι αυστηρά. Επομένως, η περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του Φορέα, που δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον βασίζεται αποκλειστικά σε εισφορές φυσικών και νομικών προσώπων, θα συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη των στόχων της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, για κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες ειδικά στους νέους. Ο Φορέας στηρίζει τους φοιτητές καταβάλλοντας ποσά από €1500 μέχρι €3000 ετησίως ανά παιδί για κάλυψη μέρους ενοικίου ή διδάκτρων. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνεται οικονομική βοήθεια σε ένα φοιτητή.

Ο Ανεξάρτητος Φορέας λειτουργεί υποστηρικτικά, ενισχύοντας νέους να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ότι αφορά το πρώτο τους πτυχίο, συμπληρώνοντας την κρατική παροχή ή καλύπτοντας κάποια από τα διαχρονικά κενά όπως είναι η απουσία οποιασδήποτε βοήθειας αν η οικογένεια θεωρείται ότι δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Μία από τις φετινές καινοτομίες, πολύ σημαντική, είναι ότι εισάγουμε μια νέα κατηγορία δικαιούχων χωρίς καθόλου κριτήρια, εισοδηματικά ή περιουσιακά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν παιδιά τα οποία θεωρούμε πως η πολιτεία οφείλει ούτως η άλλως να στηρίζει.

 Για παράδειγμα ορφανά από δύο γονείς, παιδιά που έχασαν γονέα εν ώρα εκτέλεσης δημοσίου καθήκοντος, όπως των θυμάτων του Μαρί, παιδιά εγκλωβισμένων και παιδιά υπό την φροντίδα ή την κηδεμονία του κράτους. Επιπλέον, επειδή τα οικονομικά μας το επέτρεψαν για το 2023/2024 στην κατηγορία χωρίς κριτήρια εντάξαμε και παιδιά μονογονέων με τέσσερα και άνω εξαρτώμενα και πολυτέκνων με πέντε και άνω εξαρτώμενα. Αξίζει να επισημανθεί ότι κάποια από αυτά τα παιδιά δεν έχουν πάρει ποτέ κανένα απολύτως βοήθημα μέχρι σήμερα από το κράτος, ούτε επίδομα τέκνου ή φοιτητικό επειδή τα συνολικά εισοδήματα των γονέων υπερέβαιναν ένα συγκεκριμένο ποσό ασχέτως αν αυτά δεν αρκούσαν για τη μόρφωση τους. Η ακρίβεια και οι σύγχρονες συνθήκες ζωής επιβάλλουν να σταθούμε αρωγοί και να στηρίξουμε τις οικογένειες, ειδικά τις πιο μεγάλες ή τις μονογονεϊκές, και με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε και την υπογεννητικότητα.

-Πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο Φορέα γι’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη;

-Βαδίζοντας στις τεχνολογικές απαιτήσεις της νέας εποχής, εκσυγχρονίσαμε και να αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα μας, το https://socialsupport.gov.cy/ . Την μετατρέψαμε σε ένα εύχρηστο εργαλείο, το οποίο οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. Μέσω της ιστοσελίδας μπορεί πλέον κάποιος να μάθει εάν είναι δικαιούχος και να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του. Οι αιτήσεις υποβάλλονται τους μήνες Οκτώβριο με Νοέμβριο, μετά την εγγραφή των φοιτητών στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα, και ένας φοιτητής μπορεί κάθε έτος να υποβάλλει αίτηση μέχρι να ολοκληρώσει το πρώτο πτυχίο. Η περίοδος υποβολής ανακοινώνεται στα μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα του Φορέα. Επιπλέον, άλλη μια φετινή καινοτομία είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής εισφοράς στον Φορέα μέσω της JCC. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας δίνοντας τεράστια σημασία στη διαφάνεια.

-Τα κριτήρια μετά την απλοποίησή τους ποιά είναι και πως διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους;

-Μέχρι πέρσι ο Φορέας στήριζε οικονομικά μόνο παιδιά άπορων οικογενειών. Δηλαδή οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, κυρίως παιδιά ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή άλλων κρατικών επιδομάτων. Ο στόχος για μένα ήταν να εξελίξω τον Φορέα, να εξασφαλίσω πολύ περισσότερες χορηγίες για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ώστε να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα κριτήρια και να διευρύνουμε κατά πολύ τους δικαιούχους. Επομένως από φέτος, πέραν των παιδιών πολύ χαμηλών γονικών εισοδημάτων θα πάρουν βοήθεια και εκατοντάδες άλλα παιδιά βάσει προτεραιοτήτων που τέθηκαν μετά από διαβούλευση με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που απαρτίζουν και την επιτροπή του Φορέα και αναλύσεις βάσει στατιστικών με την πολύτιμη βοήθεια του Γενικού Λογιστή. Έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι θα είχαμε επαρκή χρήματα για να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους μας στόχους.

 Έτσι, όπως προανέφερα, δημιουργήθηκε η κατηγορία χωρίς κανένα κριτήριο και έπειτα η κατηγορία με εισοδηματικά κριτήρια όπου λαμβάνεται υπόψη και η σύνθεση και ο αριθμός των μελών της οικογένειας. Εστιάζουμε στην ανάγκη στήριξης των ορφανών, και των παιδιών μεγάλων οικογενειών, μονογονεϊκών και λοιπών. Σε όλα αυτά τα νέα κριτήρια καταλήξαμε λαμβάνοντας υπόψη και του τι απαιτείται από την κοινωνία που ζητά στήριξη των οικογενειών ειδικότερα την περίοδο που τα παιδιά βρίσκονται σε ηλικία φοίτησης και τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Στόχος μας είναι περισσότερες χορηγίες που θα επιτρέψουν περαιτέρω χαλάρωση κριτηρίων ώστε χρόνο με τον χρόνο να στηρίζονται περισσότερες οικογένειες, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα Νομοθεσία. Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι εκεί που ο Φορέας εντοπίζει μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση, ένα παιδί που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει οικονομικά, κοινωνικά κλπ ενημερώνει και συνεργάζεται με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει περισσότερο το συγκεκριμένο άτομο και την οικογένειά του.

-Πόσα άτομα έχουν επωφεληθεί από την στήριξη του Φορέα και πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη για τα επόμενα βήματα; Επί ημερών της κ. Άντρης Αναστασιάδη, της Πρώτης Κυρίας, που ίδρυσε τον Φορέα, επωφελούνταν γύρω στα 400 άτομα, σήμερα πού φτάνει αυτός ο αριθμός;

-Την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά (2022-2023) ο Φορέας στήριξε περίπου 500 φοιτητές, διαθέτοντας πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2023-2024), και μετά από ένα πολύ εντατικό δεκάμηνο αξιοποίησης των επαφών που είχα με την ιδιότητα της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για εξεύρεση μεγάλων χορηγών που θα πιστέψουν στο Φορέα και στη δύναμη της παιδείας όπως πιστεύουμε εμείς, φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε πέραν των 1000 ατόμων και να δαπανήσουμε ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων. Με την αλλαγή των κριτηρίων και την δημοσιοποίηση φέτος, πρέπει να σας πω, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φθάνοντας στις 1340. Εύχομαι να μην έχουμε πολλές εκτός κριτηρίων. Είμαι πραγματικά ευγνώμων στους ευπατρίδες Κύπριους, εντός και εκτός της χώρας μας, μεγάλες επιχειρήσεις, την εφοπλιστική κοινότητα και άλλους οργανισμούς και ιδρύματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας στήριξαν και θα στηρίζουν με συνέπεια τον Φορέα συνεισφέροντας θετικά στην κοινωνία. Η στήριξη μέσω του Φορέα δεν είναι φιλανθρωπία, είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης. Να δώσει μια επιχείρηση πίσω στο κράτος -και στην κοινωνία- κάτι σημαντικό ως δείγμα ενδιαφέροντος για το μέλλον του, δείγμα εκτίμησης για το ασφαλές περιβάλλον που το κράτος προσφέρει για το επιχειρείν και την κερδοφορία τους.

Η ζωή είναι ένας ιδιόμορφος στίβος, και δυστυχώς δεν ξεκινούν όλα τα παιδιά από την ίδια αφετηρία. Για αυτό και εμείς θέλουμε τουλάχιστον να τους δώσουμε τα ίδια εφόδια, και ειδικότερα αυτό της εκπαίδευσης, της μόρφωσης που θα αλλάξει τη ζωή και το μέλλον τους. Σκεφτείτε αν το παιδί σας θέλει να σπουδάσει και εσείς δεν μπορείτε να το στηρίξετε οικονομικά σε αυτό του το βήμα. Ο Φορέας είναι δίπλα στον κάθε νέο που διαφορετικά δεν θα είχε τη δυνατότητα να αρχίσει ή να ολοκληρώσει τις σπουδές του, άρα στήριγμα και αποκούμπι και για τους γονείς του. Για αυτό και θα συνεχίσω να προσπαθώ να πείσω κάθε μεγάλη επιχείρηση και κάθε άτομο που έχει τη δυνατότητα ότι αξίζει να επενδύσει στον Φορέα διότι έτσι επενδύει σε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της Κύπρου. Για παράδειγμα, μία εταιρεία που έδωσε €30,000 ευρώ για ένα έτος συνέβαλε στο να σπουδάσουν 15-20 νέα άτομα. Τι πιο επωφελές για έναν τόπο;

Ανέβηκε ψηλά ο πήχης των εσόδων για το τρέχον έτος

-Τι μηνύματα που εισπράττετε από τους χορηγούς και τι λέτε σε όσους επιθυμούν να γίνουν χορηγοί;

-Όταν ανέλαβα την προεδρία του Φορέα πριν από ένα περίπου χρόνο, συνειδητοποίησα αμέσως την σπουδαιότητα αυτού του εργαλείου και εξέφρασα την εκτίμησή μου στην κα Αναστασιάδη. Μελέτησα προσεκτικά τον νόμο, τους κανονισμούς, είδα πώς ακριβώς λειτουργούσε μέχρι τότε ο Φορέας και συζήτησα με όλα τα μέλη της επιτροπής. Εξαρχής αισθάνθηκα ότι η ενίσχυση του Φορέα θα έπρεπε να γίνει η πρώτη προτεραιότητά μου, να προσπαθήσω να τον εξελίξω για τους νέους μας και να το μέλλον του τόπου μας. Διότι η παιδεία είναι το σημαντικότερο όπλο για να αλλάξουμε τον κόσμο, διότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση και διότι η σύγχρονη κυπριακή οικογένεια που το παλεύει με τόσες ανάγκες και την ακρίβεια πρέπει να βοηθηθεί.

Όταν είπα στην ομάδα ότι θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα έσοδά μας, με κοίταξαν με μεγάλη επιφύλαξη. Ήμουν όμως σίγουρη ότι από την στιγμή που ο στόχος ήταν τόσο σπουδαίος και τόσο επωφελής για την κοινωνία, ότι θα έβρισκα συμμάχους. Χρειάστηκε πλάνο, επιμονή, και εντατική δουλειά. Και τώρα πια που ανέβηκε τόσο ψηλά ο πήχης των εσόδων για το τρέχον έτος και τόσα πολλά παιδιά θα αρχίσουν να παίρνουν έγκαιρα τη βοήθεια, σε λίγες μέρες οι πρώτοι θα πληρωθούν, θα απαιτείται χρόνο με τον χρόνο περισσότερη δουλειά όμως είμαι ευλογημένη και αισιόδοξη γιατί σε αυτήν την διαδρομή έχω δίπλα μου σπουδαίες προσωπικότητες, πάνω από όλα όμορφους ανθρώπους που μοιραζόμαστε τον ίδιο όραμα.

Είμαι βέβαιη ότι αυτή η συνεργασία που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και προσπάθεια και τα επόμενα χρόνια ο Φορέας θα μπει στα περισσότερα σπίτια που το χρειάζονται. Όπως προανέφερα όποιος επιθυμεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή, μπορεί πολύ εύκολα μέσα από την ιστοσελίδα μας να κάνει εισφορά μέσω JCC, είτε έμβασμα στον λογαριασμό του Φορέα, ο οποίος και πάλι είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας, ενώ εννοείται ότι μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει με την ομάδα του Φορέα. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης για αυτό και ευχαριστώ τους λειτουργούς του Τύπου που προβάλλουν το έργο μας, όπως κάνει σήμερα ο Φιλελεύθερος, και σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και το ενδιαφέρον.

Περισσότεροι χορηγοί -πιο χαλαρά κριτήρια-περισσότεροι δικαιούχοι

-Τα επόμενα βήματα ποια είναι για τον Φορέα;

-Αρχίζουμε αυτή την περίοδο τις πληρωμές ώστε τα παιδιά να λάβουν έγκαιρα τη βοήθεια, και έπειτα θα ενημερώσουμε τους χορηγούς μας αναλυτικά για τα αποτελέσματα του 2023/24. Ακολούθως θα ξεκινήσουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση του ταμείου μας, με στόχο παλιοί και νέοι χορηγοί να ενώσουν μαζί μας δυνάμεις ώστε χρόνο με τον χρόνο τα οικονομικά μας να επιτρέπουν πιο χαλαρά κριτήρια, άρα περισσότερους δικαιούχους. Θα ήθελα ο Φορέας να μπορέσει να βοηθά πέραν των απόρων, τη μεσαία τάξη, με έμφαση στους μονογονείς και τους πολύτεκνους. Η διαδρομή αυτή μόλις έχει αρχίσει, στοχεύουμε σε πιο πολλούς και αφοσιωμένους συνοδοιπόρους με το ίδιο πάθος με μας, για να μπορέσουμε κάποτε, όταν παρέλθουν τα χρόνια να απαντήσουμε με χαμόγελο και ικανοποίηση στο πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου ερώτημα για τον καθένα: «τι έκανες αλήθεια εσύ για τους άλλους;»

-Να ρωτήσω ειδικά για τα εγκλωβισμένα παιδιά σκέφτεστε κάποιο ειδικό σχέδιο παροχής στήριξης;

-Όπως έχω προαναφέρει τα παιδιά των εγκλωβισμένων μας έχουν περιληφθεί για πρώτη φορά στην κατηγορία των δικαιούχων για τους οποίους δεν λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Και αυτό γιατί προσωπικά αλλά και ολόκληρη η ομάδα θεωρεί ότι έχουμε χρέος, το ελάχιστο κατά τη γνώμη μου, να στηρίξουμε και να επιβραβεύσουμε με κάθε τρόπο τους νέους μας αυτούς. Φέτος έχουμε αιτήσεις από 19 παιδιά εγκλωβισμένων. Χαιρόμαστε πολύ για αυτά και θα είμαστε δίπλα τους.