Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να τερματιστεί το θέμα των πολλαπλών συντάξεων στους κρατικούς αξιωματούχους, το οποίο προκαλεί την κοινωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, μετά το πέρας της πρώτης κοινής συνάντησης που είχε με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα νομοσχέδια για ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των αξιωματούχων του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, κατά τη συνάντηση υπήρξαν συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές απόψεις, τονίζοντας πως θα ακολουθήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο το ζήτημα θα ρυθμιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε, πως είναι στενά τα χρονοδιαγράμματα.

 Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, επισημαίνοντας πως η πρόταση θα πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη.

Αναφερόμενος στο φιλοδώρημα που θα λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι όταν τερματίζεται η θητεία τους, είπε πως αυτό θα αντικαταστήσει τις πολλαπλές συντάξεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο το φιλοδώρημα θα φορολογείται, είπε πως οι συντάξεις φορολογούνται ενώ το ζήτημα των φιλοδωρημάτων θα διαμορφωθεί κατά τις συζητήσεις.

«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα είναι η κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων», επισημαίνοντας πως «υπάρχει χρόνος να δούμε το ζήτημα της φορολόγησης του εφάπαξ.

Σε σχέση με τους υφιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, σημείωσε πως οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και οι αποφάσεις του Δικαστηρίου αναφέρουν πως δεν μπορούν να ανασταλούν οι συντάξεις, καθώς αποτελούν κεκτημένο και περιουσιακό στοιχείο.