Η χθεσινή διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για την αναζήτηση φόρμουλας για ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων επιβεβαίωσε απλά ότι το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων παραπέμπεται μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και αυτό παρά τη διακηρυγμένη θέση των δύο πλευρών να βρεθεί ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος τρόπος για επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό.

Η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει, ωστόσο κατά τη χθεσινή πρώτη ευρεία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού με τους αρχηγούς ή εκπρόσωπους των κομμάτων διαπιστώθηκε πως τα δύο προσχέδια των νομοσχεδίων δεν επιλύουν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και δεν βρίσκουν όλους σύμφωνους.

Η Βουλή είχε ζητήσει, διά της προέδρου της, να επιλυθεί το ζήτημα πριν τις εκλογές, για να μην προκύψουν νέοι δικαιούχοι πολλαπλών συντάξεων (οι αξιωματούχοι που θα εκλεγούν για πρώτη φορά). Αυτό όμως μοιάζει απίθανο, καθώς η Βουλή περί τα τέλη του μήνα θα διακόψει τις εργασίες της, ενόψει της κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας.

Με τα κυβερνητικά νομοσχέδια οι πολλαπλές συντάξεις αντικαθίστανται με γενναιόδωρα εφάπαξ, τουλάχιστον για τους Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής, τους υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Για τους βουλευτές τα εφάπαξ που προβλέπονται στα νομοσχέδια είναι μικρότερα από αυτά που λαμβάνουν σήμερα.

Επίσης, τα νομοσχέδια προβλέπουν αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των υπουργών και βουλευτών στο 65ο έτος από το 60ό που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η πλειοψηφία των κομμάτων ζήτησε να προβλέπεται μία μόνο σύνταξη για κάθε αξιωματούχο. Παράλληλα, κάποια κόμματα άφησαν αιχμές για το ύψος των εφάπαξ που θα λαμβάνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργοί, τα οποία θα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των βουλευτών και άλλων κρατικών αξιωματούχων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε πως στα νομοσχέδια δεν περιλήφθηκε πρόνοια για τους αξιωματούχους που εκλέγονται ευρωβουλευτές ή διορίζονται στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, υπήρξαν τοποθετήσεις από βουλευτές ότι το κράτος θα περάσει από τις πολλαπλές συντάξεις στα πολλαπλά εφάπαξ, καθώς όποιος αξιωματούχος ολοκληρώνει τη θητεία του σε μια θέση και εκλέγεται ή διορίζεται σε άλλη θέση τότε θα λαμβάνει φιλοδώρημα. Επίσης, θεωρούν πως τα νομοσχέδια δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της ταυτόχρονης παραχώρησης σύνταξης και μισθού στους αξιωματούχους. Αναφέρθηκε επίσης πως με τα νομοσχέδια η πολιτική θα γίνει ελκυστική για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αλλά και για τους «έχοντες και κατέχοντες».

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, με εκπροσώπους των κομμάτων να θεωρούν πως αυτό είναι αντισυνταγματικό, κάτι που υποδεικνύει και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Επ’ αυτού, από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας λέχθηκε πως είναι κάτι που τους προβληματίζει. Την ίδια ώρα, τα κόμματα απαίτησαν να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες προωθήθηκαν εδώ και μήνες στη Βουλή.

Κεραυνός: Συνεχίζεται η προσπάθεια

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, μέσω μιας πρότασης που να είναι νομικά κατοχυρωμένη, τονίζοντας  ότι υπήρξαν και συγκλίσεις, υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλος διάλογος. «Το σημαντικό για μας ως Κυβέρνηση και ως υπουργείο Οικονομικών είναι ότι αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, που προκαλεί την κοινωνία, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος το συντομότερο δυνατό να σταματήσει», είπε.

Τι ζητούν τα κόμματα

Η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι «και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών αλλά και σήμερα στη συνάντηση που είχαμε, τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές. Δηλαδή, να είναι μόνο μία σύνταξη και να σταματήσει όλο αυτό το οποίο γίνεται με τις πολλαπλές συντάξεις, επαγγελματικές και άλλες. Να μην μπορεί κάποιος να είναι αξιωματούχος και παράλληλα συνταξιούχος και βεβαίως η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης».

Από πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του  ότι θα εξευρεθεί λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων» τονίζοντας ότι «θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει αυτός ο διάλογος». Ανέφερε ότι η θέση αρχής του ΔΗΚΟ είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, συνταγματικός και νόμιμος, να εξαλειφθεί το φαινόμενο των πολλαπλών συντάξεων, να παραμείνει μια σύνταξη για όλους τους αξιωματούχους και μια επαγγελματική σύνταξη στην περίπτωση που υπάρχουν επαγγελματίες που λαμβάνουν σύνταξη, είτε από το ΤΚΑ, είτε από οποιοδήποτε άλλο επαγγελματικό ταμείο.