Μια νέα ευκαιρία, που θα επιτρέψει σε δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια να τα εξοφλήσουν και να επιτύχουν μερική ή γενναία  διαγραφή του χρέους, προσφέρει η ΚΕΔΙΠΕΣ για στεγαστικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €350 χιλ., αλλά πρέπει να έχουν και μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», περίπου 2,400 χρεώστες της ΚΕΔΙΠΕΣ που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με σύνολο υπολοίπων κοντά στα €500 εκατ., θα μπορούν να «κουρέψουν» το χρέος τους, αρκεί να έχουν μετρητά για να μπορούν να εξοφλήσουν το μειωμένο υπόλοιπο που θα προκύψει.

Οι λύσεις θα είναι αλά καρτ, κομμένες και ραμμένες στο προφίλ του κάθε δανειολήπτη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του αλλά το ποσό που θα μείνει στο τέλος μετά τις εκπτώσεις και τις συμφωνίες που θα επέλθουν θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα και με ρευστό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η ΚΕΔΙΠΕΣ σημειώνει ότι στο πλαίσιο της διαχρονικής δέσμευσης για εξεύρεση συναινετικών λύσεων προσαρμοσμένων στα δεδομένα κάθε δανειολήπτη, σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια εταιρεία του χαρτοφυλακίου της, doValue Cyprus, «προσφέρουν μια νέα επιλογή πλήρους εξόφλησης του ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου τους».

Το νέο σχέδιο εξόφλησης, όπως σημειώνεται, αφορά δανειολήπτες οι οποίοι έχουν δάνειο στην ΚΕΔΙΠΕΣ με εξασφάλιση πρώτη κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €350.000, το οποίο ήταν μη εξυπηρετούμενο κατά τις 31/12/2023 και παραμένει μη εξυπηρετούμενο. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις πρόνοιες του νέου σχεδίου, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες μπορούν να εξοφλήσουν πλήρως τις δανειακές τους υποχρεώσεις με καταβολή ενός ποσού που θα υπολογίζεται με σημαντική ποσοστιαία έκπτωση επί της αγοραίας αξίας της ενυπόθηκης κατοικίας.

Πηγές της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέφεραν στον «Φ» ότι στόχος της νέας πρότασης είναι η διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας, ενώ το σχέδιο έρχεται να καλύψει τις ομάδες εκείνων των δανειοληπτών που δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του σχεδίου ενοίκιο αντί δόση.

Να διευκρινιστεί ότι το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης περιλαμβάνει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και η αγοραία αξία του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €250.000. Συνεπώς, η νέα προτειμόμενη ρύθμιση ενδιαφέρει δανειολήπτες που δεν ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει η ΚΕΔΙΠΕΣ, λειτουργοί της doValue Cyprus θα επικοινωνήσουν με τους επιλέξιμους δανειολήπτες που αφορά η προτεινόμενη ρύθμιση, ώστε να τους ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες του σχεδίου και την προτεινόμενη πρόταση διακανονισμού της κάθε περίπτωσης. Προστίθεται ότι η διαδικασία θα είναι απλή και θα δίδεται άμεση έγκριση, εφόσον οι δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου και υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση.

Όπως σημειώνεται, παράλληλα, με το νέο σχέδιο εξόφλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αξίας μέχρι €350.000, η doValue ως διαχειρίστρια εταιρεία του χαρτοφυλακίου δανείων και ακινήτων της ΚΕΔΙΠΕΣ, συνεχίζει να παρέχει εξειδικευμένες λύσεις και προτάσεις σε όλους τους δανειολήπτες, προτρέποντάς τους να επικοινωνήσουν μαζί της για εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης το συντομότερο δυνατό.