Τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών. Ο εν λόγω οργανισμός αναμένεται να συμβάλει στην πρόσβαση των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και των αυτοεργοδοτούμενων σε χρηματοδότηση.

Αναλυτικότερα, μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σημείωσε ότι όπως είχε εξαγγείλει και χθες κατά τον απολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει πρόταση του ΥΠΟΙΚ που αφορά στη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης. Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Κεραυνός, είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ, η οποία μέχρι σήμερα δεν διαθέτει Οργανισμό Ανάπτυξης. Γι’ αυτό, είπε, έχουμε αναθέσει μελέτη σε συγκεκριμένο οίκο με στόχο τη σύσταση του εν λόγω οργανισμού ανάπτυξης.

Με βάση τη μελέτη, η οποία παραδόθηκε τον Απρίλιο, η αποστολή του οργανισμού αυτού θα είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κράτους για βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και αυτοεργοδοτουμένους. Στοχεύει στην παρέμβαση, όπου εντοπιστούν κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Η μελέτη για τη σύσταση του οργανισμού περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά το ορόσημο της τέταρτης δόσης, το οποίο θα υποβληθεί τον Ιούνιο του 2024.

Όπως είπε ο κ. Κεραυνός, πέραν του κράτους, οι υπόλοιποι χρηματοδοτικοί εταίροι του οργανισμού θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Υπολογίζεται ότι το κράτος θα κληθεί εντός των πρώτων πέντε ετών λειτουργίας του οργανισμού να καταβάλει 107 εκατ. Στόχος του οργανισμού δεν είναι η μεγιστοποίηση των κερδών, αλλά η εξυπηρέτηση ενός μεγαλύτερου σκοπού για την κυπριακή οικονομία που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα προτεινόμενα εργαλεία χρηματοδότησης θα παραχωρούνται με τη συμμετοχή τραπεζών και αφορούν σε μικρά ποσά δανεισμού και τη λήψη  αντεγγύησης από την ΕΤΕπ. Έτσι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος από τις δραστηριότητες του οργανισμού αυτού. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τον οδικό χάρτη για τη σύσταση και λειτουργία του οργανισμού ανάπτυξης και αναμένεται ότι ο οργανισμός αυτός τέλος του 2025 με αρχές του 2026 θα είναι έτοιμος για να αρχίσει τη δραστηριοποίηση του με ουσιαστική παραχώρηση χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.