Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΠΑΣΥΔΥ για την ετοιμασία πρότασης νόμου από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ, με την οποία προτείνεται η προσωρινή -για το 2024 και ’25- διαφοροποίηση του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται αναθεωρείται η βαρύτητα που έχουν τα τέσσερα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την προαγωγή του εργαζομένου.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την προαγωγή των εργαζομένων είναι η αξιολόγηση της απόδοσης τους, η σύσταση του προϊσταμένου, η πρόσθετη πείρα και τα επιπρόσθετα προσόντα. Αυτά τα κριτήρια, για δύο χρόνια θα αναθεωρηθούν κλιμακωτά, αν εγκριθεί η πρόταση νόμου. Η ρύθμιση θα είναι προσωρινή, έτσι ώστε, σύμφωνα με τους βουλευτές που κατέθεσαν την πρόταση, να είναι πιο ομαλή η μετάβαση στο νέο σύστημα αξιολόγησης.

Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τμήμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, θα επανέλθουν σε ισχύ το 2026.

Εκτιμάται από τους εισηγητές πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που προέκυψαν από τις αξιολογήσεις και το Δημόσιο θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία, καθώς οι χαμηλές βαθμολογίες που έλαβαν πολλοί εργαζόμενοι προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην κρατική μηχανή, με αποτέλεσμα κάποια κυβερνητικά τμήματα να υπολειτουργούν.

Η θέση της ΠΑΣΥΔΥ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, μιλώντας στον «Φ», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση νόμου, καθώς θεωρεί πως αυτή θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκλήθηκε. Ωστόσο, είπε πως η οργάνωση θα ζητήσει κάποιες περαιτέρω αλλαγές στο ζήτημα της μοριοδότησης και στη βαρύτητα που θα έχουν τα κριτήρια, όπως θα αναθεωρηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για φέτος η ΠΑΣΥΔΥ ζητά η αξιολόγηση στην απόδοση των υποψηφίων να προσμετρά από μηδέν μέχρι 10 μονάδες, αντί μέχρι 15 που προβλέπει η πρόταση νόμου…

Κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η συντεχνία των κυβερνητικών υπαλλήλων θα επιδιώξει να πετύχει τις αλλαγές που ζητά.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία και ετοίμασε τη σχετική πρόταση νόμου.

Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας φέρονται να συναινούν με την πρόταση νόμου. Τεχνοκράτες μάς ανέφεραν πως εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβανόταν από την αρχή στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, θα αποφεύγονταν τα προβλήματα και το μπάχαλο που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τις αξιολογήσεις.

Επιπρόσθετα θεωρούν ότι με την αναθεώρηση της μοριοδότησης για δύο χρόνια, το 2026 θα μπορεί να εφαρμοστεί ο αρχικός σχεδιασμός, χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα. Ουσιαστικά, με τη νομοθετική ρύθμιση, εφόσον εγκριθεί, θα εφαρμοστεί πιλοτικά και σε περιορισμένο βαθμό το νέο σύστημα αξιολογήσεων και τυχόν εμπόδια που θα προκύψουν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν.

Σύντομα στην αρμόδια επιτροπή για συζήτηση

H πρόταση νόμου θα κατατεθεί στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πέραν του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, δεν αποκλείεται να τη συνυπογράψουν και άλλα κόμματα.

Στο μεταξύ, λόγω της συναίνεσης που φαίνεται να υπάρχει από την κυβερνητική πλευρά, εάν η πρόταση καταφέρει να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία θα μπορεί να εγκριθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι για τις προαγωγές του 2024 η βαρύτητα της αξιολόγησης θα είναι μέχρι 15 μονάδες, με βάση τον βαθμό στην ετήσια υπηρεσιακή έκθεση του 2023. Επίσης, η σύσταση του προϊσταμένου θα προσμετρά μέχρι 25 μονάδες, η πρόσθετη πείρα μέχρι 30 μονάδες και τα πρόσθετα προσόντα θα μετρούν μέχρι το 30 μονάδες.

Για τις προαγωγές του 2025 η βαρύτητα στην αξιολόγηση των κυβερνητικών θα είναι μέχρι 30 μονάδες, η σύσταση του προϊστάμενου μέχρι 20 μονάδες, η πρόσθετη πείρα και τα πρόσθετα προσόντα θα βαθμολογούνται μέχρι 25 μονάδες.

Με το υφιστάμενο -νέο- σύστημα, το οποίο θα επανέλθει σε ισχύ το 2026, η αξιολόγηση των υποψηφίων βαθμολογείται μέχρι 45 μονάδες, η σύσταση του προϊστάμενου μέχρι 15 μονάδες και η πρόσθετη πείρα και πρόσθετα προσόντα μέχρι 20 μονάδες.