Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο 10ο  Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους τόνισε ότι προτεραιότητα φέτος της οργάνωσης είναι να επιδιώξει, κατά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μισθούς πρόσληψης.

Όπως επισήμανε, «τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ψηλούς ρυθμούς», αλλά «η ανάπτυξη δεν έχει οδηγήσει σε σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.  Η κατανομή του εισοδήματος εξακολουθεί να είναι ετεροβαρής για τους εργαζόμενους, ενώ η ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη κατάσταση».   

Αναφερόμενη εν εκτάσει στην παρατεταμένη ακρίβεια, η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους είπε ότι «ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά η ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια μένουν, αφαιρώντας σημαντικούς πόρους από το εισόδημα των νοικοκυριών».

Άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι κατά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής «ακολουθεί πολιτική Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ: Εφάπαξ χορηγίες σε κάποιες ομάδες. Η κοινωνική πολιτική μετατρέπεται σε μικροπολιτική κρατικής φιλανθρωπίας». Και πρόσθεσε: «Αυτή η θέση τους απλά επιβεβαιώνει μια πραγματικότητα: ότι και αυτή η Κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, δεν έχουν καμία διάθεση να φορολογήσουν τα υπερκέρδη και να προχωρήσουν σε μέτρα δικαιότερης ανακατανομής του εισοδήματος».

«Μπροστά στη συνεχιζόμενη ακρίβεια και στις νέες πράσινες φορολογίες που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα επιβληθούν», ανέφερε η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, «χρειάζονται μέτρα εμβάθυνσης και διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής». Κατέθεσε ως προτάσεις τα ακόλουθα:

  • Αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων και των ποσών του επιδόματος τέκνου και μονογονιού, της φοιτητικής χορηγίας.
  • Επέκταση της γονικής άδειας και του επιδόματος μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών φροντίδας από το κράτος και τις τοπικές αρχές.
  • Επέκταση του ολοήμερου σχολείου στη δημοτική και μέση εκπαίδευση.
  • Πολλαπλασιασμός των προγραμμάτων κοινωνικής στέγης και επιδότηση ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
  • Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Επίλυση του προβλήματος του πέναλτι το 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο και βελτίωση της ανταποδοτικότητας του ΤΚΑ, έτσι που να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.