Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας έλυσε τη σιωπή του εν μέσω της κριτικής που δέχεται για τα μέτρα που δεν έλαβε η τοπική Αρχή αναφορικά με την ανέγερση μονής χωρίς άδειες στην προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα για τις εργασίες κατασκευής και ανέγερσης ναού σε περιοχή Natura 2000 στο Κάβο Γκρέκο και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην παρουσία αρμόδιων κυβερνητικών φορέων, τοπικών αρχών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Χρίστος Ζαννέτου ανέφερε ότι περιήλθαν στην αντίληψή του δήμου οι παράνομες κατασκευές την 1η Μαρτίου 2024.

Ακολούθως είπε ετοιμάστηκε σχετική έκθεση από τις υπηρεσίες του Δήμου στις 12 Μαρτίου η οποία και τέθηκε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου. Όπως εξήγησε από την εν λόγω συνεδρίαση απουσίαζε το 50% των μελών και λόγω της σοβαρότητας του θέματος αποφασίστηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Στο μεσοδιάστημα, πρόσθεσε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη, ενώ ακολούθησε και η αποστολή επιστολής στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στις 20 Μαρτίου για τερματισμό των εργασιών. Σε απάντησή του ο Μητροπολίτης Βασίλειος ημερ. 4/4/2024 σημείωνε ότι είχε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και προχώρησε σε αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών.

Τελικά το θέμα τέθηκε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου στις 9/4/2024 όπου και αποφασίστηκε να αναμένει ο δήμος την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την ιεραρχική προσφυγή κατά της ειδοποίησης επιβολής και ακολούθως σε νέα συνεδρίαση να ληφθούν οι αποφάσεις του δήμου. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε δυσκολίες και χρονοβόρες διαδικασίες για άρση των παρανομιών με βάση του περί οδών και οικοδομών νόμου και κάλεσε κυβέρνηση και βουλή να δώσουν στις τοπικές αρχές «όπλα να για σταματούν παρανομίες». Πρόσθεσε πως ακόμα και να καταχωρηθεί ποινική υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου η διαδικασία δεν θα έφερνε άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα και επομένως ο δήμος παρακολουθεί την υπόθεση και αναμένει συμμόρφωση.

Στο ιστορικό των αυθαίρετων επεμβάσεων και παράνομων κατασκευών εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο» αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου. Από την ημέρα της καταγγελίας που στην ίδια την Υπουργό (16/3/2024), τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς των αρμοδίων τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Εμμένουμε στη θέση μας πως πρέπει να γίνει άρση των παρανομιών και αποκατάσταση της όποιας περιβαλλοντικής ζημιάς ενδέχεται να έχει προκληθεί», δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μετά το πέρας της Συνεδρίας της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

«Το Τμήμα Περιβάλλοντος στις 19 Μαρτίου ενήργησε αμέσως με επιτόπιες επισκέψεις και με γραπτή ενημέρωση, τόσο προς τους ιδιοκτήτες όσο και προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τοπικές αρχές, με αίτημα την ανάγκη τερματισμού των εργασιών και την άρση της παρανομίας», σημείωσε η Υπουργός. Ακολούθησαν, πρόσθεσε η Δρ. Παναγιώτου, «πολλές επιτόπιες επισκέψεις από τα κλιμάκια της φύσης για να καταγραφεί η ζημιά και να επιβεβαιωθεί ο τερματισμός των εργασιών».

«Ανεξαρτήτως όμως της έκβασης της ιεραρχικής προσφυγής εμείς θα εκδώσουμε τους όρους κατεδάφισης σε συνεδρία της Ad hoc Επιτροπής», η οποία, όπως είπε, είναι προγραμματισμένη στις 16 Μαρτίου.