Εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα η μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου σε ό,τι αφορά την υπόθεση της παράνομης ανέγερσης μονής στο Κάβο Γκρέκο, διεκδικώντας μέσω Δικαστηρίων τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων επεμβάσεων και των παράνομων κατασκευών που παρουσιάζει η εν λόγω ανάπτυξη.

Η μητρόπολη αναμένει εξελίξεις σε σχέση με την αίτηση χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση, καθώς επίσης και την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για την ιεραρχική προσφυγή που έχει καταθέσει κατά της ειδοποίησης υποβολής. Σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες από τον υπουργό Εσωτερικών για άμεση εξέταση της ιεραρχικής προσφυγής και αναλόγως της απόφασης θα προχωρήσει στην εκτέλεσή της.

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ρίχνει πλέον το μπαλάκι στον δήμαρχο Αγίας Νάπας και τον καλεί να μην προβεί στη λήψη περαιτέρω μέτρων περιλαμβανομένης της καταχώρησης υπόθεσης στο Δικαστήριο και της έκδοσης σχετικού διατάγματος για άρση της παρανομίας και αποκατάστασης της νομιμότητας. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών στις 3/4/2024 ήρθε σε επικοινωνία με τον μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου μέσω του διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας, Γιάννη Χαριλάου. Ο μητροπολίτης δεσμεύτηκε να προβεί στην κατεδάφιση της οικοδομής, και αποκατάσταση της περιοχής σε περίπτωση απόρριψης της ιεραρχικής προσφυγής.

Ωστόσο, με βάση την τελευταία επιστολή του προς τον Δήμο Αγίας Νάπας ημερ. 4/4/2024 ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου δηλώνει πλέον ότι σε περίπτωση που η ιεραρχική προσφυγή δεν εγκριθεί, τότε θα προχωρήσει με την καταχώρηση προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο. Προχωρώντας, μάλιστα, περαιτέρω δηλώνει ότι θεωρεί παντελώς πρόωρο και κακόπιστο να προβεί ο Δήμος Αγίας Νάπας σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαταλάβει το αποτέλεσμα της δικαστικής προσφυγής και επιφυλάσσει κάθε νόμιμο δικαίωμα σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της εξέτασης της ιεραρχικής προσφυγής από τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά και της προσφυγής που προτίθεται να καταχωρήσει στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Με την ίδια επιστολή, ο μητροπολίτης Βασίλειος ενημερώνει τον Δήμο Αγίας Νάπας ότι έχει αναστείλει όλες τις οικοδομικές εργασίες, καθώς και ότι έχει προχωρήσει με την καταχώριση ιεραρχικής προσφυγής κατά της ειδοποίησης επιβολής στις 3/4/2024.

Αναφέρεται ακόμα ότι «σε περίπτωση που η ιεραρχική προσφυγή δεν εγκριθεί, θα προχωρήσουμε με την καταχώριση προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο. Αν η προσφυγή δεν επιτύχει και δεν εγκριθούν οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας κατά παρέκκλιση που εκκρεμούν, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε με την κατεδάφιση όλων των οικοδομών εντός του συγκεκριμένου τεμαχίου».

Στην επιστολή του μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου προστίθεται πως «μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών δεν θα προβούμε σε καμιά οικοδομική εργασία στο τεμάχιο». Σημειώνει ακόμα ότι «ενόψει της δέσμευσης μας για κατεδάφιση των οικοδομών που ανεγέρθηκαν εντός του τεμαχίου αν δεν εκδοθούν οι σχετικές άδειες στο πλαίσιο των εκκρεμουσών διαδικασιών, θεωρούμε παντελώς πρόωρο και κακόπιστο να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαταβάλει το αποτέλεσμα τους και επιφυλάσσουμε το νόμιμο δικαίωμα σε περίπτωση που λάβετε μέτρα πριν από την ολοκλήρωση των εκκρεμουσών διαδικασιών».

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα που η μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου απέστειλε επιστολή στον Δήμο Αγίας Νάπας ενημερώνοντας τον για τις προθέσεις του, την ίδια ημέρα προχωρούσε σε συλλογή υπογραφών για να προχωρήσει η ανέγερση της μονής Αγίων Αικατερίνης και Εφραίμ στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της μητρόπολης «πολίτες μπορούν να εκδηλώσουν τη στήριξή τους για το έργο ανέγερσης μετοχίου Αγίου Εφραίμ και Αγίας Αικατερίνης με προγράμματα κοινωφελούς σκοπού στην Αγία Νάπα στην ιερά μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου» και πως η εταιρεία «Πήγασος Πληροφορική» διεξάγει συλλογή υπογραφών για λογαριασμό της ιεράς μητροπόλεως με σκοπό τη στήριξη στην ανέγερση της μονής Αγίων Αικατερίνης και Εφραίμ στην Αγία Νάπα.

Στο πειθαρχικό του ΕΤΕΚ αρχιτέκτονες και μηχανικοί

Στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕTEK θα παραπεμφθούν οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, που έχουν σχέση με την ανέγερση της ιεράς μονής, σε περιοχή Natura 2000 στο Κάβο Γκρέκο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕTEK, Κωνσταντίνο Κωνσταντή, θα ανακοινωθούν οι ποινές που θα επιβληθούν.

Ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι η Εκκλησία θα έπρεπε να αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα στην τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι την κύρια ευθύνη για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών φέρει ο Δήμος Αγίας Νάπας. Ο κ. Κωνσταντή διαπιστώνει κενά με τη νομοθεσία. Εξήγησε πως δεν θα έπρεπε να γινόταν αποδεκτή η ιεραρχική προσφυγή, χωρίς προηγουμένως να προβεί ο παρανομούντας σε κατεδάφιση των αυθαίρετων οικοδομών και αποκατάσταση του χώρου.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, υπογραμμίζει ότι, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει με ανεξέλεγκτο ρυθμό τα φαινόμενα οικοδομικής αυθαιρεσίας, με ένα ντόμινο περιστατικών που προκαλεί έντονη ανησυχία. Μονή στο Κάβο Γκρέκο, μονή Αββακούμ, οικοδομή στη Νεάπολη Λεμεσού, αναπτύξεις στις κοινότητες Συλίκου και Τριμίκλινης, έκρηξη σε υποστατικό στην Έγκωμη είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα περιστατικά και δυστυχώς, η λίστα δεν έχει τέλος, σημειώνει.

Το Επιμελητήριο, συνεχίζει, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις αποτελούν συχνά αιτία ή πρόφαση, στην οποία γίνεται επίκληση, για έναρξη εργασιών και παράνομων αναπτύξεων. Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για να ενταθεί ο επιτόπιος έλεγχος στις οικοδομές και να ελεγχθεί η παρανομία και η αυθαίρετη δόμηση, σημειώνει.

«Το κρίσιμο σημείο, όμως, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος, είναι να δοθεί σαφές μήνυμα πως δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στην παρανομία, μέσω της παραδειγματικής και αυστηρής τιμωρίας των παρανομούντων και της άμεσης κατεδάφισης των παράνομων κατασκευών. Η Πολιτεία μέσα από όλους τους βραχίονές της (Υπηρεσίες κεντρικού κράτους και Τοπική Αυτοδιοίκηση) οφείλει να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να εκσυγχρονίσει άμεσα τα διαθέσιμα εργαλεία επιβολής της νομιμότητας και άρσης της παρανομίας», προσθέτει.

Το Επιμελητήριο, αναφέρει, έχει απευθυνθεί στις κρατικές Υπηρεσίες για όλες τις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θα τις εξετάσει, ενώ θα είναι αυστηρό με τα μέλη του που εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις.