Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις, η σημασία της ανθεκτικότητας είναι ανεκτίμητη, σύμφωνα με τη ∆ρ Γεωργία Ζούνη, καθηγήτρια Τουριστικού Μάρκετινγκ στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κατά την πρόσφατη παρουσίασή της στο Ετήσιο Τουριστικό Συνέδριο του ΣΤΕΚ, με θέμα «Τουρισμός: Τα νέα δεδομένα απαιτούν ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο», η Δρ Ζούνη αναφέρθηκε στις τάσεις του Ψηφιακού Τουριστικού Μάρκετινγκ οι οποίες συμβάλλουν ακριβώς στην ανθεκτικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Focus στην ανθεκτικότητα

Η κρίση, κατά την ίδια, αποκάλυψε αδυναμίες στην ανθεκτικότητα των εταιριών παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα, οκτώ στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης.

Προερχόμενη από οικογένεια ξενοδόχων, με παππού που υπήρξε ένας από τους πρώτους ξενοδόχους στην Αρχαία Ολυμπία, η Δρ Ζούνη αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα που όλες οι επιχειρήσεις αποζητούν.

«Ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο αλλά οι προκλήσεις είναι πολλές γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα για το μέλλον. Σε όλες τις επερχόμενες προκλήσεις, η λύση είναι η ανθεκτικότητα. Πρέπει ο εκάστοτε οργανισμός να προβλέπει τις εξελίξεις και να προσαρμόζεται ανάλογα. Ανθεκτικότητα, με επίκεντρο τη συνεχή έρευνα, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και προσανατολισμό στη γνώση».

Πελάτης αλλά και άνθρωπος

Δεν είναι μυστικό πως οι πελάτες γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, αναζητώντας αξέχαστες, καθηλωτικές εμπειρίες στον πραγματικό κόσμο καθώς και στο metaverse. «Ανεξάρτητα από το πώς αλληλεπιδρά κάθε επιχείρηση με τους καταναλωτές (διαδικτυακά, με φυσική παρουσία ή και τα δύο), θα πρέπει να αναρωτηθεί: «Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη περισσότερη αξία στους πελάτες μας μετατρέποντας αυτήν την αλληλεπίδραση σε αξέχαστη εμπειρία;

Το κλειδί βρίσκεται στη συνεχή και καινοτόμα βελτιστοποίηση της προσφερόμενης εμπειρίας», τονίζει η κ. Ζούνη επισημαίνοντας παράλληλα πως «ο άνθρωπος και οι αξίες του αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των κοινωνιών γι’ αυτό οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο μόνο ως καταναλωτή, αλλά να τον προσεγγίζουν ως οντότητα με μυαλό, καρδιά και ψυχή».

Το παράδειγμα των Κινέζων

Σε μια επιχείρηση είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιοι είμαστε, πού πάμε και ποιοι πελάτες μας ταιριάζουν. Η συνεχής έρευνα για τις αλλαγές στη συμπεριφορά του πελάτη και στο περιβάλλον είναι επίσης πολύ σημαντική, σύμφωνα με τη Δρ Ζούνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Κινέζοι τουρίστες τους οποίους όλοι θέλουν γιατί είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για ταξιδιωτικές εμπειρίες.

«Όλοι τους θέλουμε αλλά πόσοι στην πραγματικότητα ξέρουμε τι θέλουν και ζητούν οι Κινέζοι όταν ταξιδεύουν; Για παράδειγμα από τις καλύτερες περιόδους διακοπών γι’ αυτούς είναι η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (είναι οι διακοπές της «Χρυσής Εβδομάδας» – η Εθνική τους Εορτή).

Επίσης, καλό είναι να μην τους δίνονται δωμάτια με νούμερο 4 και 44, καθώς προφέρονται όπως η λέξη «θάνατος». Επιπρόσθετα, μένουν κατά μέσο όρο 1-3 βράδια σε κάθε χώρα και προτιμούν Κινέζους ξεναγούς, πωλητές, φυλλάδια».

Συνεπώς, μια επιχείρηση που θέλει πελάτες από την Κίνα, θα πρέπει να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις αυτών των ανθρώπων.