Είναι ανέκδοτο να λέγεται πως οι πολλαπλές συντάξεις θα αντικατασταθούν από πολλαπλά εφάπαξ, δήλωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, περνώντας στην αντεπίθεση, μετά τις κομματικές επικρίσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση.

Όπως είπε, εάν αφηνέτο από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργείου και των κομμάτων ο αναλογιστής να παρουσιάσει τη μελέτη του, θα ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά τη χθεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν μόνο η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, η αναλογιστική μελέτη που δόθηκε στα κόμματα κατέδειξε πως από την εφαρμογή των κυβερνητικών νομοσχέδιων προκύπτουν σημαντικές εξοικονομήσεις.

«Βέβαια ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι να προκύψουν εξοικονομήσεις αλλά ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, που προκαλεί την κοινωνία» πρόσθεσε. Ο κ. Κεραυνός, σχολιάζοντας το ζήτημα τερματισμού των πολλαπλών συντάξεων για τους νυν συνταξιούχους κρατικούς αξιωματούχους, είπε πως τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία.

«Εμείς ως ΥΠΟΙΚ, έχουμε υποχρέωση να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο νομικός μας σύμβουλους». τόνισε. Είπε ακόμα πως τα κόμματα ενημερώθηκαν έγκαιρα για τη χθεσινή συνάντηση αλλά και για τις απαντήσεις που έδωσε η Νομική Υπηρεσία στα ερωτήματα που έθεσαν τα κόμματα. «Αναμένω πως οι απόψεις που θα καταθέσει η Κυβέρνηση θα τύχουν μιας παραγωγικής συζήτησης για να λήξει το θέμα» σημείωσε.

Επανέλαβε πως η Κυβέρνηση είναι η μόνη που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις για να τελειώσει το θέμα των πολλαπλών συντάξεων , το οποίο υφίσταται εδώ και 43 χρόνια, από το 1980, όπου κατατέθηκαν κάποιες προτάσεως στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, είπε πως οι προτάσεις του υπουργείου έτυχαν του νομοθετικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και έγιναν με την καθοδήγηση του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος βάσει του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέα. «Επομένως, έγινε αυτό για να διασφαλίσουμε ότι οι προτάσεις που θα καταθέσουμε  δεν θα έχουν την ίδια τύχη  προτάσεων κομμάτων και βουλευτών, οι οποίες στη συνέχεια, μετά από πολύ συζήτηση, κρίθηκαν αντισυνταγματικές» κατεληξε.