Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επανέλαβε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους από τον Φορέα Υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, αλλά την ίδια ώρα είπε πως ο διαμοιρασμός των εξόδων μεταξύ των καταναλωτών ρεύματος είναι 63% για τους κατοίκους Κύπρου και 37% για τους κατοίκους Ελλάδας, αφού, κατά τον ίδιο, «τεκμηριωμένα το καλώδιο αυτό θα φέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στον Κύπριο καταναλωτή».

Σε άλλο σημείο δηλώσεων του στη διάρκεια του απολογισμού του έργου του υπουργείου του, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το θέμα της απαίτησης του φορέα υλοποίησης για γρήγορη ανάκτηση των δαπανών του για το έργο εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τους ρυθμιστές ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίοι θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη και την προστασία του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, όμως, είπε πως είναι θέμα αρχής για την Κυπριακή Δημοκρατία να υπάρξει πρώτα ροή ηλεκτρονίων στο καλώδιο (να λειτουργήσει η διασύνδεση, δηλαδή) και μετά να αρχίσει η επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαναστασίου είπε συγκεκριμένα: «Αυτό είναι θέμα αρχής. Όταν δεν υπάρχει σε λειτουργία ένα καλώδιο δεν δικαιολογείται κανένας να χρεώσει οποιονδήποτε που θα απολαύσει αυτή τη ροή στο μέλλον».

Τι λέει η ρυθμιστική απόφαση

Ωστόσο, η ανάκτηση εξόδων του Φορέα Υλοποίησης πριν τη λειτουργία της διασύνδεσης (δηλαδή στο στάδιο των κατασκευών) προβλέπεται από ρυθμιστική απόφαση (της ΡΑΕΚ) το 2023 και προφανώς η δυνατότητα αυτή λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τον ΑΔΜΗΕ όταν κλήθηκε να λάβει την απόφαση να διαδεχθεί τη EuroAsia Interconnector ως Φορέας Υλοποίησης.

Όπως ξαναέγραψε ο Φιλελεύθερος, η ρυθμιστική απόφαση 022/2023, της ΡΑΕΚ, με τίτλο «Μεθοδολογία Αναπροσαρμογής των Επιτρεπόμενων Εσόδων και Διατιμήσεων των Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Γραμμής Διασύνδεσης» αναφέρει στο Άρθρο 3, παραγραφος 6 του παραρτήματος της απόφασης, τα εξής: «Τηρούμενων των διατάξεων του άρθρου 13 του Κανονισμού (ΕΕ) 347/2013, όπως τροποποιείται με το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 869/2022, οι πράγματι προκύψασες επενδυτικές δαπάνες, κατά το στάδιο της κατασκευής και πριν από τη θέση σε λειτουργία του έργου, από τις οποίες εξαιρούνται οι δαπάνες συντήρησης, που σχετίζονται με το έργο, βαρύνουν τον Ιδιοκτήτη της Γραμμής Διασύνδεσης ή τους αντίστοιχους ΔΣΜ (κατά περίπτωση) ή τον φορέα υλοποίησης της υποδομής μεταφοράς και, στο βαθμό που αυτές δεν καλύπτονται από τα μισθώματα συμφόρησης ή άλλα τέλη που επιβάλλονται για τη χρήση της γραμμής διασύνδεσης, καταβάλλονται από τους χρήστες του εθνικού δικτύου μέσω των τιμολογίων πρόσβασης στα δίκτυα, αφού πρώτα τύχει σχετικής έγκρισης από τη ΡΑΕΚ».

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα κείμενα, η ΡΑΕΚ αναγνωρίζει μεν τη δέσμευσή της για έναρξη της ανάκτησης δαπανών από τον Φορέα Υλοποίησης στο στάδιο των κατασκευών και όχι μετά τη λειτουργία της διασύνδεσης, αλλά δεν συμφωνεί ότι αυτή η ανάκτηση (και η χρέωση των καταναλωτών ρεύματος) πρέπει να γίνει από τώρα, όπως ζητά επίμονα ο ΑΔΜΗΕ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕΚ δεν πρόκειται να λάβει απόφαση για την έναρξη της ανάκτησης εξόδων από την εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, που ίδρυσε ο ΑΔΜΗΕ, πριν λάβει και αξιολογήσει τη νέα μελέτη κόστους-οφέλους για το έργο. Η κατάθεση της μελέτης αναμένεται, όπως δήλωσε πρόσφατα ο CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, αρχές Ιουνίου.
Αν και ο ΑΔΜΗΕ πιέζει ώστε η μελέτη να αξιολογηθεί τάχιστα, οι πιθανότητες να απαιτηθεί κάποιο πρόσθετο διάστημα για την αξιολόγηση της νέας ανάλυσης κόστους-οφέλους από τη ΡΑΕΚ και από την Κυβέρνηση είναι πάρα πολλές.