Δεν έχουν προηγούμενο όσα συμβαίνουν με την επένδυση του €1,2 δισ. σε λιμάνι και μαρίνα, η οποία, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, διαφαίνεται πως κρέμεται από μια κλωστή.

Μέχρι χθες το απόγευμα, που έληγε το τελεσίγραφο που δόθηκε από τον υπουργό Μεταφορών στην Kition Ocean Holdings, όχι μόνο δεν κατατέθηκε η επίμαχη εγγυητική για το λιμάνι, αλλά η εταιρεία δεν είχε ενημερώσει και για τις προθέσεις της. Κι αυτό παρά το γεγονός πως πριν από δέκα ημέρες υπήρξε δέσμευση για κατάθεσή της ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας από αξιωματούχους της Aroundtown, που είναι ο κύριος μέτοχος της Kition.

«Οι επιλογές μας είναι να μιλήσουμε αύριο (σ.σ σήμερα) μαζί τους για να δούμε τις προθέσεις τους για την εγγυητική και αναλόγως θα επικοινωνήσουμε με τη Νομική Υπηρεσία», ανέφερε στον «Φ» χθες το απόγευμα ο υπουργός Μεταφορών, σημειώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών και έχουν κληθεί και εκπρόσωποι της ανάδοχου εταιρείας, οι οποίοι θα ερωτηθούν σχετικά. «Έχουμε ενώπιον μας μια πολύ ουσιώδη παραβίαση της σύμβασης, είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και ο χειρισμός μας θα πρέπει να είναι εξίσου σοβαρός», υπέδειξε ο κ. Βαφεάδης, σημειώνοντας πως η διακοπή του συμβολαίου είναι μια περίπλοκη διαδικασία. «Αυτό που προβλέπεται στη σύμβαση είναι πως το κράτος αναλαμβάνει από την πρώτη ημέρα τη λειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας. Η διαδικασία, όμως, είναι περίπλοκη, διότι υπάρχουν υπεργολάβοι με τους οποίους έκανε συμφωνίες η εταιρεία. Η σύμβαση προβλέπει πως σε περίπτωση διακοπής του συμβολαίου πρέπει να καθοριστεί ο χρόνος που θα απομακρυνθεί στο σύνολο του ο ανάδοχος. Σου επιτρέπει, δηλαδή, να διαπραγματευτείς με τους υπεργολάβους για να συνεχίσει τη λειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας». Πρόσθεσε, ακόμη, πως εάν υπάρχουν τρόποι να βοηθηθεί η σύμβαση για να μην διακοπεί, αυτό θα γίνει, νοουμένου πως «εντάσσονται στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Εν τω μεταξύ, η εγγυητική ύψους €10 εκατ., που αφορά στη λειτουργία του λιμανιού, έχει λήξει από τις 31 Ιανουαρίου 2024 και χωρίς την κατάθεσή της, όπως ήδη γνωμάτευσε η Νομική Υπηρεσία, δεν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ η σύμβαση, ούτε να υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρεία. Υπενθυμίζεται πως η Kition Ocean Holdings είχε υποστηρίξει πως το ύψος της εγγυητικής πρέπει να είναι €4,2 εκατ. και ταυτόχρονα είχε υποβάλει σειρά αιτημάτων προκειμένου να γίνουν αλλαγές στον σχεδιασμό και να δοθεί προτεραιότητα σε έργα ανάπτυξης γης. Στη σύσκεψη στο Προεδρικό τη Δευτέρα 15 Απριλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε, όπως είχαν δηλώσει φορείς της Λάρνακας που ήταν παρόντες, πως χωρίς την κατάθεση της εγγυητικής δεν μπορεί να βρίσκεται σε ισχύ η σύμβαση. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αρθεί το αδιέξοδο συμφωνήθηκε όπως η εταιρεία καταθέσει εγγυητική ύψους €4,2 εκατ., όπως ήταν η επιθυμία της και ακολούθως να διευθετηθεί το θέμα σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών.

Την πρόθεσή της να καταθέσει την εγγυητική είχε κοινοποιήσει, μάλιστα, την ίδια ημέρα και η Kition Ocean Holdings, εκφράζοντας αισιοδοξία πως «σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας θα επιλυθούν γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα και θα επιταχυνθεί η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το συντομότερο». Δεσμεύτηκε, επίσης, «στη διατήρηση πνεύματος αμοιβαίας συνεργασίας για τη διασφάλιση της επιτυχίας του έργου». Παρ’ όλα αυτά, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν κατάθεσε την εγγυητική, γνωρίζοντας πως δόθηκε μέχρι χθες τελεσίγραφο από τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος γνωστοποίησε και δημόσια την απόφαση του κράτους. Σημειώνεται πως ο κ. Βαφεάδης είχε αποκαλύψει ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας την περασμένη Παρασκευή πως οι τελευταίες οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, πριν την παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήταν το κράτος να προχωρήσει σε λύση του συμβολαίου με την ανάδοχο εταιρεία.

Οι εξελίξεις όπως καταγράφονται προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία στους φορείς της Λάρνακας, αφού το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου είναι πιο ορατό από ποτέ. Η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης, πάντως, έχει καλέσει από την περασμένη Παρασκευή την ανάδοχο εταιρεία να καταβάλει αμέσως την εγγυητική για το λιμάνι. Ταυτόχρονα, αποφάσισε ομόφωνα όπως καλέσει το κράτος να μην προχωρήσει σε εκπτώσεις αναφορικά με τα έργα υποδομής που περιλαμβάνονται στη σύμβαση και να μην δώσει επιπρόσθετη παράταση για τα έργα, που πρέπει να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούνιο.