Σε γραπτή του δήλωση πριν από λίγο, μετά τη χθεσινή θετική αναθεώρηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Moody’s, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ενημερώνει ότι ο οίκος αναθεώρησε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στις δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ‘Baa2’.

«Η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας» αναφέρει ο κ. Κεραυνός, «ισοζυγίζει τα σχετικά ψηλά επίπεδα ευμάρειας και τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, σε συνδυασμό με το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών, σε αντιδιαστολή με το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, το σχετικά ψηλό δημόσιο χρέος και τους μετριασμένους κινδύνους προερχόμενους από τον τραπεζικό τομέα και τα γεωπολιτικά».

Όμως, ο υπουργός δίνει έμφαση στη γνώμη του Οίκου Moody’s ότι «ο περιορισμός των δαπανών θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικότερος εάν οι κυπριακές αρχές περιορίσουν το ρυθμό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, αντισταθούν σε περαιτέρω αυξήσεις της ΑΤΑ ή/και περιορίσουν τις πιέσεις αύξησης των δαπανών του ΓεΣΥ».

Ο κ. Κεραυνός επισημαίνει πως «οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις καταδεικνύουν ότι οι δαπάνες του ΓεΣΥ μπορούν να αυξηθούν γρηγορότερα από τις προσδοκίες της κυβέρνησης, καθιστώντας δύσκολη την προοπτική ελέγχου του ρυθμού αύξησης των δαπανών αυτών. Σε αντιδιαστολή, προσθέτει, η μείωση του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, σε σύγκριση με τις αναμενόμενες προσδοκίες των Moody’s.

Συνδυαστικά, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση της αξιολόγησης των Moody’s για τη δημοσιονομική ευρωστία της Κύπρου.