Η αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου έχει βαρύ οικονομικό τίμημα για την Κύπρο, με επίκεντρο την ακρίβεια, και οδηγεί σε αντικρουόμενες  προβλέψεις μεταξύ των τεχνοκρατών για τον πληθωρισμό, ενώ αντίθετα οι απόψεις τους συγκλίνουν ως προς το ποσοστό ανάπτυξης φέτος και το 2023.

Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από θεσμούς και συγκέντρωσε ο «Φ» δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν συντηρητικές κα αισιόδοξες εκτιμήσεις για το πού μπορεί να κλειδώσει φέτος ο πληθωρισμός, ως μέσος όρος. Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι πιο αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους και εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα κλείσει στο 4,5% και το 2023 θα μειωθεί στο 1,5%. Μια πρόβλεψη που δεν συμμερίζεται η τεχνοκρατική ομάδα της Κεντρικής Τράπεζας, που είναι η πιο συντηρητική στις προβλέψεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο πληθωρισμός για το 2022 αναμένεται από την Κεντρική Τράπεζα στο 7%, από 6,8% που ανέμενε πριν ένα μήνα περίπου, και έναντι 2,5% που είχε εκτιμηθεί από την ίδια τον Δεκέμβριο 2021.

Σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, η Κεντρική αναμένει άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2,7%, έναντι αύξησης 3,6% που είχε εκτιμήσει τον Δεκέμβριο 2021. Η εκτίμηση της Κεντρικής συμβαδίζει με εκείνη του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3,8% το 2023.  

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν είναι περισσότερο αισιόδοξοι από την Κεντρική αλλά πιο συγκρατημένοι από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας για φέτος θα ανέλθει στο 2,3%, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ουσιαστικής αύξησης του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός για το 2022 αναμένεται στο 5,2%, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και θα μειωθεί στο 2,7% το 2023, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει υποχώρηση στο 1,5%.

Το συντηρητικό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο το 2022 θα κλείσει στο 5,3%, για να μειωθεί στο 2,3% το 2023. Περισσότερο συγκρατημένοι από την κυβέρνηση είναι οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη της οικονομίας. Προβλέπουν ότι για το 2022 θα είναι 2,1% του ΑΕΠ και θα αυξηθεί στο 3,5% το 2023.

To Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για πληθωρισμό 4,5% φέτος και χαρακτηρίζει την πρόβλεψη αισιόδοξη. Ως ασφαλέστερη εκτίμηση θέτει τα επίπεδα τιμών καταναλωτή όχι χαμηλότερα του 5,5% και για το 2023 το προβλέπει στο 2,9%.  

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με τον περσινό Μάιο, ενώ τον Απρίλιο η ύαξηση ήταν 8,8%. Είναι πιθανό ο Ιούνιος να μας φέρει ακόμα πιο κοντά σε διψήφιο πληθωρισμό, κάτι που έχει να γίνει εδώ και τουλάχιστο 40 χρόνια.