Προφητική αποδείχθηκε η εκτίμηση, προ διετίας, του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για το άλμα που κατέγραψε τότε η Κύπρος στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (© IMD World Competitiveness Center), ότι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο πιθανόν να αποδειχθούν πρόσκαιροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποχώρησε η Κύπρος στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Αυτό προκύπτει από τη νέα υποχώρηση της Κύπρου στον συγκεκριμένο δείκτη, τη δεύτερη κατά σειρά, που αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα 63 οικονομιών. Στη νέα κατάταξη του IMD World Competitiveness Yearbook 2022 η Κύπρος έπεσε εφτά σκαλοπάτια, υποχωρώντας από την 33η θέση το 2021 στην 40η θέση το 2022. Η φετινή υποχώρηση έρχεται να προστεθεί στην περσινή, καθώς και το 2021 η Κύπρος κατέγραψε πτώση στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Competitiveness Center, υποχωρώντας από την 30ή θέση, στην οποία βρέθηκε το 2020, στην 33η ανάμεσα σε 64 χώρες που αξιολογήθηκαν πέρσι.

Όπως αναφέρθηκε, το 2020 η χώρα μας είχε καταγράφει σημαντική βελτίωση στην εικόνα της, βάσει της ίδιας κατάταξης, αφού ανέβηκε από την 41η θέση το 2019 στην 30ή, ανάμεσα στις 63 χώρες που αξιολογήθηκαν.

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο μαζί με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αποτελούν τους συνεργαζόμενους φορείς του IMD World Competitiveness Center και  συμβάλλουν στη συλλογή των δεδομένων για την Κύπρο είχε, όπως αναφέρθηκε, προειδοποιήσει το 2020 ότι κάποιοι από τους παράγοντες που ώθησαν την άνοδο της Κύπρου πιθανόν να αποδειχθούν πρόσκαιροι και ζήτησε να μην υπάρξει εφησυχασμός και να συνεχιστούν οι προσπάθειες διόρθωσης των στρεβλώσεων και εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας του κράτους και των επιχειρήσεων.

Στη χθεσινή σύνοψή του για τη νέα υποχώρηση της κατάταξης της Κύπρου, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου καταλήγει πλέον πως η φετινή πτώση καταδεικνύει ότι η άνοδος στην κατάταξη το 2020 οφειλόταν σε πρόσκαιρους παράγοντες. Η φετινή υποχώρηση, σύμφωνα με το ΚΟΕ, οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη χειροτέρευση της οικονομικής επίδοσης της Κύπρου, ως αποτέλεσμα κυρίως μειωμένων εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, αυξημένου πληθωρισμού, ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και επιδείνωσης των όρων εμπορίου. Πιο γενικά, σημειώνει, η θέση της Κύπρου επιβαρύνεται από τους εξής παράγοντες: (α) χαμηλή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων λόγω αδυναμιών που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή ψηφιακού μετασχηματισμού, τις μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς, την ανάληψη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων· (β) ανεπαρκή επιστημονική και τεχνολογική υποδομή, και (γ) μειωμένη αποδοτικότητα του κράτους εξαιτίας κυρίως ελλείψεων στο θεσμικό πλαίσιο.