Τη Δεύτερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ για οριζόντια στήριξη καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους, δεδομένου και της διαφωνίας της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί πως οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης θα επιφέρουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις των τριών κομμάτων κοστολογούνται γύρω στα €282 εκατ. τον χρόνο. Αναλυτικά, το δημοσιονομικό κόστος από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή, να τερματιστεί η επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης, ανέρχεται σύμφωνα με την κυβέρνηση στα €60 εκατ. Στα €89 εκατ. (εκ των οποίων τα €73 εκατ. κοστολογούνται και στις εισηγήσεις της ΔΗΠΑ) εκτιμάται το κόστος της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, που προτείνει κατάργηση του ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι τέλος του έτους. Ωστόσο, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει πως η πρότασή του κοστολογείται στα €44 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο ρεκόρ για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Μάιο

Εξάλλου, στα €206 εκατ. φτάνει το κόστος της πρότασης νόμου της  ΔΗΠΑ, για έξι μήνες μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και στους ρύπους, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στο 5% στα εστιατόρια και υπηρεσίες επισιτισμού.

Όπως λέχθηκε στον «Φ», οι εισηγητές των προτάσεων δεν πρόκειται να αποσύρουν τις προτάσεις νόμου, παρόλο που γνωρίζουν πως σε περίπτωση που εγκριθούν οι νόμοι από την Ολομέλεια της Βουλής θα αναπεμφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη συνεδρία της Δευτέρας δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενοποίησης κάποιων προτάσεων, έτσι ώστε να παρουσιαστούν πιο ενισχυμένες στην Ολομέλεια και να αποκτήσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, μετά τη χείρα συνεργασίας που τους έτεινε προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών όταν συζητούνταν οι προτάσεις νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, δεν αποκλείεται να καταβληθεί προσπάθεια από τη Βουλή να ανοίξει διάλογος με την κυβερνητική πλευρά για την προώθηση συνολικών μέτρων για αντιμετώπισης της κρίσης.Προ ημερών, ο αρμόδιος υπουργός είχε δηλώσει πως είναι στη διάθεση της Βουλής για να συζητήσουν την επιβολή φόρου σε μεγάλους παραγωγούς ενέργειας και να δοθούν τα έσοδα ως αντισταθμιστικά οφέλη στις ευάλωτες ομάδες. Επίσης, είχε εκφράσει και την ετοιμότητα της κυβέρνησης για να εξετάσει την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών καυσίμων και να μεταφέρει τα φορολογικά έσοδα στις ευάλωτες ομάδες.

Στο μεταξύ χθες, ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ACTIVE, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθούν οι μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και μετά το Σεπτέμβριο, μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς τέλος Αυγούστου λήγει η εφαρμογή των νόμου.

Όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα για κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας πως ανάλογα με τα δεδομένα που θα επικρατούν είναι πιθανό να παραταθούν οι μειώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αυτό, όπως είπε, παρά τις περί του αντιθέτου οικονομικές αναλύσεις των πλείστων οικονομολόγων, στις οποίες αναφέρεται ότι τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι κοινωνική πολιτική αλλά αντίθετα δημιουργούν περισσότερο πληθωρισμό.