Το θέμα ταλανίζει εδώ και χρόνια τις κοινότητες της χερσονήσου Ακάμα, από τη στιγμή που οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αναδείξουν τη διαφορετικότητα της περιοχής από την υπόλοιπη Κύπρο για προστασία και αειφόρο διαχείριση. Ο «Φ» επιχειρεί να αναλύσει τα επίμαχα σημεία του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα (ΤΣΑ) παρουσιάζοντας τα δεδομένα γύρω από τις αμφιλεγόμενες πρόνοιες του, την ώρα που η Περιβαλλοντική Αρχή αξιολογεί το περιεχόμενο Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το συγκεκριμένο Σχέδιο, ώστε να εκδώσει την τελική γνωμάτευσή της.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο «Φ» με το υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καταγράφει τις απόψεις της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η εκπόνηση του ΤΣΑ, βασίζεται σε Απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου το 2016 για τη Διαχείριση του Ακάμα, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να επανεξεταστεί το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, μέσα από την ετοιμασία Τοπικού Σχεδίου.

Το ΤΣΑ περιλαμβάνει τα διοικητικά όρια οκτώ κοινοτήτων της Επαρχίας Πάφου: Κάθηκας, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ίνεια, Δρούσεια, Φάσλι, Ανδρολύκου και Νέο Χωριό. Πρόκειται για παράκτια περιοχή, που καλύπτει συνολική έκταση 181 τετ. χλμ. και έχει παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 45 χλμ.. Η περιοχή του ΤΣΑ περιλαμβάνει το Κρατικό Δάσος Ακάμα, ενώ μεγάλο της μέρος (περίπου 50%), εμπίπτει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που καλύπτει το κρατικό δάσος.

Το Πολεοδομικό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΤΠ), διαμόρφωσε νέες πρόνοιες, τον Ιανουάριο του 2022, για την περιοχή μελέτης, με ουσιαστική βελτίωση της περιβαλλοντικής-οικολογικής πτυχής του Σχεδίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλαν καθοριστικά οι επισημάνσεις και οι προτάσεις που έγιναν από το ΤΠ. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εργασίες και οι απόψεις των μελών της Ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Πλείστες των απόψεων της ΠΑ υιοθετήθηκαν πλήρως από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, ενώ οι υπόλοιπες υιοθετήθηκαν μερικώς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η διαχείριση του όλου θέματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τη μία, επιβάλλεται η σωστή οργάνωση της επισκεψιμότητας και η ρύθμιση των χρήσεων εντός των προστατευόμενων περιοχών της περιοχής, έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο μετριασμός της προκαλούμενης πίεσης στα φυσικά οικοσυστήματα, κάτι που οι αρμόδιες αρχές προσδοκούν να πετύχουν μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα. Από την άλλη, επιδιώκεται η ελεγχόμενη ρύθμιση της ανάπτυξης και των χρήσεων γης των ορίων εκτός των προστατευόμενων περιοχών, προς άντληση των αναμενόμενων κοινωνικοοικονομικών ωφελειών αυτής της ελεγχόμενης αλλά σημαντικής επισκεψιμότητας, για σκοπούς ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, με τρόπο αειφορικό, χωρίς καταστρατήγηση του πλεονεκτήματος της μοναδικότητας του φυσικού και εξαίρετου τοπίου που διαθέτει η περιοχή.

Πιο κάτω αναλύουμε, από τη σκοπιά του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών λόγω αρμοδιότητας, τα κυριότερα θέματα που προκύπτουν από το ΤΣΑ, τα οποία σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας έχει παρερμηνεύσει, είτε λόγω λανθασμένης ενημέρωσης είτε λόγω εσκεμμένων ανακριβειών που αφήνονται να διαρρέουν για άλλους σκοπούς.

>>Καθορισμός Οδικού Δικτύου από τις Κοινότητες προς το Πάρκο Ακάμα

ΜΥΘΟΣ: Ο Ακάμας θα ασφαλτωθεί και θα δίνει το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες γης να αιτηθούν αναπτύξεις, αφού πλέον θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση παντού.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κανένας δρόμος, είτε κύριος είτε δευτερεύων, δεν πρόκειται να ασφαλτωθεί. Ιδιαίτερα για το δευτερεύον οδικό δίκτυο ειδικού καθεστώτος που αναπτύσσεται εκτός ορίου ανάπτυξης, με σκοπό τη διασύνδεση κάθε κοινότητας με τις εισόδους του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, δεν θα δοθούν ανεξέλεγκτα δικαιώματα ανάπτυξης λόγω της γειτνίασης με δρόμο. Για τον λόγο αυτό, έχουν εισαχθεί ασφαλιστικές δικλίδες για την αποτροπή της διάσπαρτης δόμησης.

Ιδιαίτερα μέσα στο ΕΔΠ Ακάμα, προβλέπεται βελτίωση του οδικού δικτύου με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και όχι ασφαλτόστρωση. Επίσης, προβλέπεται το κλείσιμο δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων που διανοίχθηκαν παράνομα και οι οποίοι κατακερματίζουν σήμερα το φυσικό οικοσύστημα.

 

 

 

>Καθορισμός Νέων Ζωνών Ανάπτυξης

Στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα περιλαμβάνονται ορισμένες από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας τόσο της χελώνας καρέτα όσο και της πράσινης χελώνας, που αποτελούν είδη καθορισμού για την περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Χερσόνησος Ακάμα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή των παραλιών Λάρας και Τοξεύτρας γεννούν και τα δύο είδη χελώνων, με ετήσιες διακυμάνσεις ως προς τον αριθμό των φωλιών, γεγονός που αποτελεί τυπικό πρότυπο για τις θαλάσσιες χελώνες. 

Η άμεση όχληση είναι περιορισμένη στην περιοχή καθώς οι παραλίες ωοτοκίας δεν είναι οργανωμένες (απαγόρευση διανυκτέρευσης, τοποθέτησης ομπρελών και επίπλων θαλάσσης, απαγόρευση παραθαλάσσιων αθλημάτων), ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για την παρεμπόδιση της πρόσβασης τροχοφόρων οχημάτων στην παραλία της Τοξεύτρας. Επιπλέον, στο Κέντρο Ενημέρωσης της Λάρας, οι επισκέπτες ενημερώνονται για τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγονται στην παραλία για την αποτελεσματική προστασία των φωλιών. Τέλος, οι ειδικοί κλωβοί που τοποθετούνται πάνω στις φωλιές για προστασία από αλεπούδες, παρέχουν πρόσθετη προστασία και από πιθανή ανθρωπογενή όχληση. Ως προς την κίνηση σκαφών και την αλιεία, με Διάταγμα του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, απαγορεύεται η διέλευση και αγκυροβόληση σκαφών στην περιοχή (με την εξαίρεση κατόχων επαγγελματικής άδειας μικρής κλίμακας) από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (περίοδος ωοτοκίας των χελωνών) κάθε έτους. 

ΜΥΘΟΣ: Ο Ακάμας θα γεμίσει με ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες αναπτύξεις που θα εξυπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέρονται, ιδιαίτερα στην παράκτια περιοχής Λάρας/Τοξεύτρας καθώς και στα φιλέτα επώνυμων ιδιοκτητών πλησίον της ακτογραμμής.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην περιοχή του δικτύου Natura 2000, η οποία περιλαμβάνει το ΕΔΠ Ακάμα και τη γύρω περιοχή και καταλαμβάνει έκταση πέραν των 100 τετ. χλμ., η δυνατότητα οποιωνδήποτε αναπτύξεων είναι ουσιαστικά μηδενική. Μέσα στο ΕΔΠ θα δημιουργηθούν στοιχειώδεις δασικές υποδομές για τη σωστή διαχείριση της μεγάλης επισκεψιμότητας (χώροι ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης των επισκεπτών, χώροι υγιεινής κ.λπ.). Μικρές τουριστικές ζώνες προβλέπονται περιφερειακά των κοινοτήτων, ως επέκταση του υφιστάμενου ορίου ανάπτυξης. Όσον αφορά στην προτεινόμενη  Τουριστική Ζώνη Ίνειας, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση, αυτή απέχει πέραν των έξι χιλιομέτρων (σε ευθεία γραμμή) από τις παραλίες ωοτοκίας της χελώνας. Στην περιοχή αυτή προτείνεται οικοδόμηση κτισμάτων μέχρι δύο ορόφους. Για να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές συνέπειες φωτορύπανσης, το υπό εκπόνηση Σχέδιο προτείνει την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων ελέγχου του φωτισμού, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Σκοπός των μέτρων είναι οι οικοδομές να μην εκπέμπουν άμεση φωτοβολία προς την πλευρά των παραλιών ωοτοκίας και να περιοριστεί στο ελάχιστο και ο διάχυτος φωτισμός.

Η ανάπτυξη υποδομών στην προτεινόμενη τουριστική ζώνη της Ίνειας πρόκειται να υλοποιηθεί εκτός περιοχής του δικτύου NΑΤURA 2000 και προτείνεται, λαμβάνοντας υπόψιν τον στόχο διατήρησης των ειδών προτεραιότητας της Οδηγίας 92/43/EOK στις ακτές της Λάρας: (α) να είναι προσαρμοσμένη στο τοπίο της ευρύτερης περιοχής, (β) να γίνει με φιλικά προς το περιβάλλον οικοδομικά υλικά, (γ) να μην περιλαμβάνει ογκώδεις αναπτύξεις, και (δ) να μην περιλαμβάνει οχληρές αναπτύξεις ως προς τις περιοχές ωοτοκίας της χελώνας, εφαρμόζοντας αυστηρούς όρους φωτισμού.

Τουριστική Ζώνη Ίνειας

Με βάση πρόσφατη απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου, η Τουριστική Ζώνη της Ίνειας δεν θα θεωρείται όριο ανάπτυξης για σκοπούς εφαρμογής οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης εκτός ορίου, συμπεριλαμβανομένης της μεμονωμένης κατοικίας. Ως εκ τούτου οι ανησυχίες και η πρόβλεψη ύπαρξης «έμμεσων, συνεργιστικών και σωρευτικών επιπτώσεων, επεκτείνοντας τα όρια ανάπτυξης και τις δυνητικές περιοχές ανέγερσης μεμονωμένων κατοικιών, επισκέψιμων αγροκτημάτων, τυροκομείων, οινοποιείων και συσκευαστηρίων φρούτων», δεν εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η κοινότητα της Ίνειας είχε ζητήσει τη συμπερίληψη στο ΤΣΑ τριών τουριστικών περιοχών στο μέτωπο που εκτείνεται από την κοινότητα μέχρι και τη Λάρα, σε σημεία που παλαιότερα υπήρχαν αναπτυξιακά δικαιώματα. Με την προτεινόμενη τουριστική ζώνη, τα αιτήματα της Ίνειας ικανοποιούνται κατά λιγότερο του 10%. 

Καταληκτικά, καμιά ανάπτυξη ή επέκταση/καθορισμός νέας Ζώνης Ανάπτυξης προτείνεται ούτε και πρόκειται να περιληφθεί στο ΤΣΑ σε παράκτια μέτωπα, ούτε και εντός της ευρύτερης περιοχής που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000, ανεξάρτητα από το καθεστώς ιδιοκτησίας των τεμαχίων.  

 

 

 

Μεμονωμένη κατοικία

ΜΥΘΟΣ: Οι μεμονωμένες κατοικίες θα βρίσκονται διάσπαρτες οπουδήποτε υπάρχει ιδιωτική γη και πρόσβαση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δυνατότητα ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας ορίζεται αποκλειστικά για την ικανοποίηση, υπό προϋποθέσεις, των στεγαστικών αναγκών οικογενειών που κατάγονται από την περιοχή και δεν κατέχουν άλλο τεμάχιο γης εντός Οικιστικών Ζωνών, για ανέγερση της δικής τους κατοικίας.

Η απόσταση της οικοδόμησης μεμονωμένων κατοικιών από τα όρια οικιστικών ζωνών δεν θα απέχει περισσότερο από 500 μέτρα. Για την ελαχιστοποίηση των πιθανών αρνητικών συνεπειών από την ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών, τίθεται επιπρόσθετη προϋπόθεση όπως τα υπό ανάπτυξη τεμάχια γης, σε απόσταση από 300-500 μέτρα από το όριο ανάπτυξης, να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Επισκέψιμα αγροκτήματα

ΜΥΘΟΣ: Τα επισκέψιμα αγροκτήματα θα είναι συγκεκαλυμμένα ξενοδοχεία που θα βρίσκονται διάσπαρτα εντός και εκτός των περιοχών του δικτύου NATURA 2000. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Επισκέψιμα αγροκτήματα είναι τα αγροκτήματα στον κύκλο εργασιών των οποίων, η πρωταρχική δραστηριότητα είναι αυτή που συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και όχι η τουριστική. Ανάλογες υποδομές συναντά κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και μέχρι 200 μέτρα από το όριο αυτό εντός της περιοχής υπαίθρου δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση ενώ στην υπόλοιπη περιοχή της υπαίθρου ο μέγιστος αριθμός κλινών ανέρχεται στις 16. Τα αγροκτήματα που θα καλύπτονται από τη συγκριμένη πρόνοια θα βρίσκονται κοντά σε θέσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης και άλλων βασικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν εκτεταμένες εργασίες για τη σύνδεση με υποστηρικτικές υποδομές. Κατά συνέπεια, θα βρίσκονται ως επί το πλείστον κοντά στις κοινότητες. Επίσης, κατά τη χωροθέτηση επισκέψιμων αγροκτημάτων θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η απόσταση από σημαντικούς τύπους οικοτόπων ή από ζωτικά ενδιαιτήματα (π.χ. φωλιές, θέσεις αναπαραγωγής) ειδών προτεραιότητας. Στην αγροτική περιοχή που βρίσκεται εντός του δικτύου Natura 2000, υπάρχει πρόνοια για δημιουργία οκτώ επισκέψιμων αγροκτημάτων, χωρίς όμως αυτά να δικαιούνται να φιλοξενήσουν άτομα για διανυκτέρευση. Εκτός του δικτύου Natura 2000 και σε μια καθαρά αγροτική περιοχή έκτασης σχεδόν 56 τετ. χλμ., ο μέγιστος αριθμός επισκέψιμων αγροκτημάτων που δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν είναι είκοσι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο για τα δικαιώματα δημιουργίας επισκέψιμου αγροκτήματος και ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας όσο και για τις ρυθμίσεις στην Τουριστική Ζώνη της Ίνειας, όπως αυτά έχουν προταθεί από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, η Υπηρεσία Θήρας έχει εκφράσει επιφυλάξεις, αφού θεωρεί ότι προκαλούν αρνητικές συνέπειες στην πτηνοπανίδα της περιοχής, και ως εκ τούτου, υφίσταται το ενδεχόμενο η Περιβαλλοντική Αρχή να προτείνει διαφοροποίηση ή ακόμα και κατάργηση τους.

Τέλος, με το υπό εκπόνηση ΤΣA μελετάται η δυνατότητα εφαρμογής στοχευμένου πολεοδομικού κινήτρου, για σκοπούς διαχείρισης των περίκλειστων ιδιωτικών ιδιοκτησιών.

 

 

 

Λατομική Ζώνη Ανδρολύκου

ΜΥΘΟΣ: Η προτεινόμενη νέα λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου θα επηρεάσει αρνητικά  την αποικία της φρουτονυχτερίδας του Φαραγγιού του Πετράτη. Ο θόρυβος από τις εργασίες λατόμευσης και οι δονήσεις από τις εκρήξεις θα οδηγήσουν τελικά στην εγκατάλειψη και αυτού του σπηλαίου που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία της Κύπρου. Οι εργασίες λατόμευσης θα καταστρέψουν την φυσικότητα του τοπίου, με κίνδυνο κατάρρευσης του φαραγγιού.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Για τη διασφάλιση της διατήρησης της μοναδικής αυτής αποικίας νυχτοπάππαρου στην περιοχή Ανδρολύκου, προτάθηκε η συρρίκνωση της προτεινόμενης χωροθέτησης της λατομικής ζώνης. Συγκεκριμένα, προτάθηκε όπως η επέκταση της λατομικής ζώνης σταματά κατάντι του γειτονικού φαραγγιού (προς ανατολάς του Πετράτη), ώστε αφενός η πλησιέστερη απόσταση της λατομικής ζώνης από το σπήλαιο του Πετράτη να υπερβαίνει τα 800 μέτρα και αφετέρου οι δονήσεις και ο θόρυβος από την εξορυκτική δραστηριότητα να ανακόπτονται από τον λοφώδη όγκο, στη δυτική πλευρά του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο της αποικίας. Επιπλέον, θα εφαρμοστούν ειδικά μέτρα διαχείρισης της λατομικής ανάπτυξης όπως η χρήση εκρηκτικών χαμηλών εκπομπών θορύβου, η εγκατάσταση δονησιογράφου και η συστηματική παρακολούθηση της αποικίας του νυχτοπάππαρου στο φαράγγι του Πετράτη, με αυστηρή τήρηση των ελάχιστων αποδεκτών ορίων του μεγέθους του πληθυσμού της νυχτερίδας. 

Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου

Το συγκεκριμένο Σχέδιο αποτελεί ανεξάρτητη διαδικασία που εξελίσσεται παράλληλα με τη δημιουργία του ΤΣΑ, αφού αφορά δράσεις που υλοποιούνται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου, εντός δηλαδή Κρατικής Δασικής γης. Με την Απόφαση Αρ. 80.041 της 11.01.2016, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως εγκρίνει τα μέτρα διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης της περιοχής, καθώς και εξυπηρέτησης των επισκεπτών της, όπως αυτά καταγράφονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Χερσόνησος Ακάμα». 

Το όραμα που επιδιώκεται με το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα: «Μέχρι το 2028, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα θα είναι το εθνικό πρότυπο για αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο. Στον Ακάμα, η μακροπρόθεσμη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της φυσικής κληρονομιάς και των συναφών πολιτιστικών αξιών θα εξασφαλιστεί με την ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης ως πρωταρχικού μέσου επίτευξης των στόχων προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της περιοχής, αποκτώντας εθνική και τοπική στήριξη, και προσφέροντας οφέλη στις τοπικές κοινότητες, επιτυγχάνοντας την οικονομική βιωσιμότητα του και παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του, όλα μέσα στα πλαίσια του δικτύου Natura 2000».

Οι βασικές προτεινόμενες δράσεις/μέτρα της πρότασης του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΕΔΠ Ακάμα μπορεί να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες:

 (α) στις υποδομές και

 (β) σε άλλες διοικητικές και οργανωτικές δράσεις και δράσεις διατήρησης.

 Οι υποδομές που προνοούνται στο Σχέδιο είναι τα σημεία διευκολύνσεων των επισκεπτών και η βελτίωση του οδικού δικτύου. Οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο περιλαμβάνουν κυρίως έργα βελτίωσης μέρους του δασικού οδικού δικτύου με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, μήκους 58,7 χλμ.που συνδέει τα κύρια σημεία του πάρκου και βελτίωση των δρόμων πρόσβασης προς το ΕΔΠ από τις τοπικές Κοινότητες μήκους 27,45 χλμ. Άλλα 4,6 χλμ. δρόμων θα αποκοπούν, ενώ θα καταργηθούν πέραν των 100 χλμ. παράνομων και αυθαίρετων δρόμων, ώστε να προστατευθούν τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής. Δεν θα κατασκευαστούν σημαντικές υποδομές, πέραν από πολύ μικρές παρεμβάσεις, τυπικές για ένα δασικό πάρκο, όπως σημεία θέας, σημεία ενδιαφέροντος και μονοπάτια. 

Εντός του ΕΔΠ Ακάμα έχουν πρόσφατα κηρυχθεί με διάταγμα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 22 Μικροαποθέματα και 7 Δασικά μνημεία, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, στις οποίες με ενεργά μέτρα επιδιώκεται η διατήρηση των σημαντικών στοιχείων της βιοποικιλότητας που φιλοξενούν.