Είναι υποχρεωμένη να καταθέσει και νέα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τον ψηφισθέντα χθες νόμο αναφέρει σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η ΕΥ αναφέρει πως «στις 9 Μαΐου 2022, με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, είχε ενημερώσει για την κατάθεση αίτησης στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 139 του Συντάγματος, ζητώντας δήλωση του Δικαστηρίου ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών ημερ. 19.4.2022 είναι εξ υπαρχής άκυρη και χωρίς οποιοδήποτε απολύτως νομικό αποτέλεσμα. Η εγκύκλιος καθόριζε ότι οι τίτλοι των δεύτερων τη τάξει στην Νομική Υπηρεσία, στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο δεν θα είναι αυτοί που προβλέπονται στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο εξής Βοηθός Ελεγκτής και Βοηθός Εισαγγελέας

Σημειώνει πως, «Εκκρεμούσης της υπόθεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο περιέλαβε στο νομοσχέδιο του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού πρόνοια ανάλογη με την υπό αναφορά Εγκύκλιο, το οποίο χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο.  Η Ελεγκτική Υπηρεσία παραμένει στη θέση ότι, ο καθορισμός τίτλου του δεύτερου τη τάξει στην Ελεγκτική Υπηρεσία σε πρόδηλη αντίθεση με τις ρητές πρόνοιες του Συντάγματος, συνιστά συνταγματική εκτροπή.   Το Σύνταγμα έχει τάξει ως θεματοφύλακά του το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχει ήδη αχθεί το θέμα που προέκυψε με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να καταθέσει και νέα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τον ψηφισθέντα χθες νόμο».

Τέλος σημειώνει πως, «εκτός εάν και μέχρις ότου ο νέος νόμος κηρυχθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικός ή άλλως το θέμα που προέκυψε αποφασισθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο νέος νόμος θα τυγχάνει εφαρμογής κατά την άσκηση των συνταγματικών εξουσιών τους από την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Ελεγκτή, όπως και από το προσωπικό της Υπηρεσίας».