Από τη γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκύπτει πως μεγάλο μέρος της σύσκεψης στο Προεδρικό για την ηλεκτρική ενέργεια αναλώθηκε στην επίλυση των προβλημάτων που καθυστερούν ή εμποδίζουν τη διείσδυση περισσότερων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ούτε σεντ κάτω ο ηλεκτρισμός – Ό,τι κάνει η εξοικονόμηση

Αναγνωρίστηκε και η ανάγκη να ενισχυθεί το προσωπικό της ΑΗΚ με προσλήψεις, ώστε να καταστεί δυνατή η επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου, για να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό περισσότερα συστήματα ΑΠΕ. Για το θέμα του εύρους της διείσδυσης της ΑΗΚ στις ΑΠΕ, που απασχόλησε την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, αποφασίστηκε να ετοιμαστεί σχεδιασμός από την ΑΗΚ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ο οποίος θα υποβληθεί για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν χθες τα εξής:

* Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού.  

* Να ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του οργανισμού.  

* Στο πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης που προωθεί η Κυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία κονδύλι ύψους 80 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Δεν ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση κατά πόσο θα επιτραπεί και στην ΑΗΚ να υποβάλει πρόταση στον διαγωνισμό.

* Θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

* Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.