Η έγκριση του «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό του Σχεδίου «Κύπρος-το Αύριο», σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της νέας επενδυτικής περιόδου της Πολιτικής Συνοχής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τελετή έγκρισης του προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», η οποία διεξήχθη παρουσία της Ευρωπαίας Επίτροπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

«Το συνολικό ποσό για την υλοποίηση του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ» ανέρχεται στα 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ, με εθνική συνεισφορά 840 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα Πρόγραμμα που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας εύρωστης και ανταγωνιστικής οικονομίας μέσω έξυπνων, ψηφιακών και πράσινων επενδύσεων, υπό συνθήκες υγιούς απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνεται η υλοποίηση πέραν των 120 έργων και σχεδίων χορηγιών σε πέντε άξονες πολιτικής που συνοπτικά θα παρουσιάσω, καθώς θα έχουν την ευκαιρία οι αρμόδιοι Υπουργοί τις προσεχείς μέρες και βδομάδες να αναλύσουν εν εκτάσει», σημείωσε ο ΠτΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φερέιρα: €1 δισ. σε Κύπρο για ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη

Οι άξονες πολιτικής

  • Ο πρώτος άξονας πολιτικής, ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω της προώθησης επενδύσεων στους τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας, του Ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, προσαρμόζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της οικονομίας στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
  • Ο δεύτερος άξονας πολιτικής, ύψους 783 εκατομμυρίων ευρώ, σχετίζεται με την ταχεία μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία, με σχέδια χορηγιών και επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειες, κυκλικής οικονομίας, προστασίας της βιοποικιλότητας, ενίσχυσης της αστικής κινητικότητας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εξ αυτών, 187 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την περαιτέρω επιτάχυνση και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, κάτι το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε πως επείγει ως προτεραιότητα για την άμεση μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και την υλοποίηση των υποχρεώσεων μας για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
  • Ο τρίτος άξονας πολιτικής, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, άπτεται της ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας του οδικού δικτύου μέσω της ολοκλήρωσης του νότιου περιμετρικού Λευκωσίας, αλλά και αποσυμφόρησης της τροχαίας κίνησης στο υπεραστικό δίκτυο, με την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων μεταφορών.
  • Ο τέταρτος πυλώνας, ύψους 424 εκατομμυρίων ευρώ, συνδέεται με την ολοκλήρωση των σχεδιασμών μας για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, με επίκεντρο την περαιτέρω στήριξη των όσων έχουν ανάγκη της συνδρομής και προστασίας της Πολιτείας. Προνοούνται επενδύσεις για σχέδια εργοδότησης και κατάρτισης ανέργων και νέων, καθώς και ενεργοποίησης γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω της επιδότησης διδάκτρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη φοίτηση παιδιών μέχρι 4 ετών. «Ένα σχέδιο το οποίο με ικανοποίηση αναφέρω πως θα τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Ο πυλώνας περιλαμβάνει επίσης σχολικές δράσεις κοινωνικής ένταξης, ιδιαίτερα παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες μέσω της λειτουργίας Κέντρου Αυτισμού, δημιουργίας νέων κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης και ενίσχυσης του συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας, όπως επίσης και παροχής σίτισης και υλικής συνδρομής προς τους άπορους.

Ο τελευταίος άξονας συνδέεται με τη ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης στη συλλογική αυτή προσπάθεια, μέσω της καταβολής πόρων ύψους 182 εκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές Αρχές για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πόροι που θα κατανεμηθούν σε αναβαθμίσεις ανοικτών δημόσιων χώρων και χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως σε πλατείες, πάρκα, αμφιθέατρα και πολυδύναμα κέντρα, αλλά και σε επενδύσεις υποδομών αστικής κινητικότητας μέσω δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων.

Θέσεις εργασίας

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ» αναμένεται μέχρι το 2029 να προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 6% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν 8.500 νέες, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. 

Ελίζα Φερέιρα

Η Ευρωπαία Επίτροπος και ο Υπουργός Οικονομικών, ανέδειξαν την τεράστια σημασία που έχει για την Κύπρο η έγκριση του Προγράμματος με επενδύσεις ύψους 1,8 δις ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται, επεσήμαναν, για επενδύσεις που αφορούν πέραν των 120 Έργων και Σχεδίων, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για αλλαγές προς το καλύτερο, στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ» θέτει Θεμέλια Αλλαγής, Ευημερίας, Ισότητας και Ανάπτυξης και καταρτίστηκε με γνώμονα την προώθηση της έξυπνης επιχειρηματικότητας, της πράσινης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφέλη, τα οποία αγγίζουν όλες τις πτυχές ανάπτυξης της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, αφού έδωσε θερμά συγχαρητήρια στις κυπριακές αρχές, για την επιτυχία της ως το πρώτο Κράτος Μέλος με εγκεκριμένο πλήρες Πρόγραμμα, υπογράμμισε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής στις προσπάθειες για περαιτέρω ολοκλήρωση και ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεχίζοντας η κα Φερέιρα, ανέδειξε τις τρεις βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος οι οποίες αποσκοπούν σε: 1) Μια σύγχρονη, καινοτόμο και ψηφιακή Κύπρο, 2) Μια πιο πράσινη Κύπρο, με περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια, με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, 3) Μια πιο δίκαιη και κοινωνική Κύπρο, με ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στους νέους και στην τοπική ανάπτυξη. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση των έργων που να ξεκλειδώνουν και ιδιωτικές επενδύσεις, που θα μετατρέψουν την Κύπρο σε μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για όλους.

Υπουργός Οικονομικών

Στη δική του παρέμβαση ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε υπερηφάνεια, για την ταχεία έγκριση του Προγράμματος που θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ετοιμασία έγινε σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Φορείς του ιδιωτικού τομέα, και σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Παράλληλα, τόνισε ότι το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ με αύξηση κατά 5,9% και στην Απασχόληση με τη δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας, μέχρι το 2029. 

Η Επίτροπος και ο Υπουργός Οικονομικών είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε σχέση με το Πρόγραμμα και τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν. 

Στο τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έκθεση συγχρηματοδοτούμενων έργων.