Η πλειοψηφία των πελατών της ΑΗΚ καταφέρνει, έστω με χίλιες δυσκολίες, να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος ανά δίμηνο, έστω κι αν αυτοί κάθε φορά είναι ψηλότεροι. Όμως, είναι χιλιάδες ετησίως αυτοί που δεν τα καταφέρνουν και στερούνται την ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας που προωθήθηκαν στη Βουλή, για την περίοδο 2020-2021 διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο σε 9.800 οικιακούς πελάτες. Ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2022, ανήλθε σε 5.200 πελάτες. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για συνεχή αύξηση των χρεώσεων, ίσως ο αριθμός φέτος όσων θα αποσυνδεθούν από το δίκτυο να ξεπεράσει τον περσινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει συζήτηση για το μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού

Σε σχέση με τους οικιακούς πελάτες, οι οποίοι δεν είχαν αποπληρώσει τις οφειλές τους, την περίοδο 2020-2021 η ΑΗΚ προχώρησε στην αποκοπή του ηλεκτρισμού κατά μέσο όρο σε 440 πελάτες ή ποσοστό 4,5%, οι οποίοι ανήκαν στην οικιακή διατίμηση με κώδικα 08 (πρόκειται για ευάλωτους καταναλωτές, που επωφελούνται με έκπτωση περίπου 20%). Επίσης, ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2022 ανήλθε σε 250 πελάτες ή ποσοστό 4,8%, αλλά το οφειλόμενο ποσό κατά μέσο όρο ανήλθε σε €340.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντά στο 24% οι αυξήσεις στο ρεύμα λέει η ΑΗΚ

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε απαντητική επιστολή που απέστειλε η Υπουργός Ενέργειας προς του βουλευτές του ΕΛΑΜ, οι οποίοι πρόσφατα κατέθεσαν πρόταση νόμου, με την οποία ζητείται η ΑΗΚ να μην μπορεί να αποκόπτει τον ηλεκτρισμό, νοούμενου ότι η κυβέρνηση θα εκδίδει σχετικά διατάγματα. Όπως σημειώνει η υπουργός, η ΑΗΚ, πριν προχωρήσει σε εντολή διακοπής της παροχής ρεύματος καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε ο πελάτης να διευκολυνθεί να εξοφλήσει την οφειλή. Μεταξύ άλλων, συνάπτεται συμφωνία αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού με δόσεις. Σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας, ενημερώνεται ο πελάτης με μήνυμα sms ότι σε 5 μέρες θα διακοπεί η παροχή στο υποστατικό του. Οι οικιακοί πελάτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Μηνιαίων Δόσεων.