Παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η αυξημένη τουριστική ροή σε σχέση με πέρσι, ωθεί ανοδικά και τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία το πρώτο πεντάμηνο ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 341%. Σε σχέση δε με το 2019, οι τουριστικές εισπράξεις του πρώτου πενταμήνου φέτος υπολείπονται μόλις 100 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό είναι κατά 17% λιγότερες. Διαφορετικά, οι επιδόσεις όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται στο 83% αυτών του 2019!

 Η μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2019 είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με αυτήν που καταγράφουν οι αφίξεις τουριστών το ίδιο διάστημα, καθώς το πρώτο πεντάμηνο οι επισκέψεις τουριστών υπολογίζονται από την Στατιστική Υπηρεσία σε 849.058 σε σχέση με 1.121.361 το πρώτο πεντάμηνο του 2019, με τη μείωση να ανέρχεται σε 24,3%.

Ξοδεύουν παραπάνω

Από τα πιο πάνω προκύπτει πως τη φετινή χρονιά έχει αυξηθεί και η δαπάνη των τουριστών. Όπως ανακοίνωσε χθες η Cystat, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που διενεργεί η ίδια, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Μάιο 2022 έφθασαν τα €221 εκατ. σε σύγκριση με €76,7 εκατ. που καταγράφηκαν κατά τον Μάιο 2021. Στην ουσία, σε σχέση με πέρσι, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Μάιο τριπλασιάστηκαν ως αποτέλεσμα και του τριπλασιασμού των αφίξεων τον ίδιο μήνα, καθώς οι επισκέψεις τουριστών από 100.852 τον πέμπτο μήνα του 2012 ανήλθαν φέτος στις 315.018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακάμπτει ο τουρισμός

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €543 εκατ., σε σύγκριση με €123 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς και €115,3 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020. Όπως γράψαμε, σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο πέρσι, τα έσοδα από τον τουρισμό καταγράφουν αύξηση 341% και σε σχέση με το 2019, την τελευταία κανονική χρονιά για τον τουρισμό προ πανδημίας, αν και στην περίπτωση της Κύπρου ήταν και η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού όσον αφορά τις αφίξεις, τα έσοδα καταγράφουν μείωση 17%.

Έπεται συνέχεια

Στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών υπάρχουν και για τον Ιούνιο, τα οποία επιβεβαιώνουν επίσης την ανάκαμψη της βιομηχανίας. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2022 οι τουρίστες ανήλθαν σε 372.324 σε σύγκριση με 184.159 τον Ιούνιο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 102,2%. Οι δε αφίξεις του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σύμφωνα σε 1.221.382, σε σύγκριση με μόλις 340.984 την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αναμένεται να υπάρξει και αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούνιο, ενώ η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί για τον Ιούλιο και Αύγουστο, που επίσης οι ενδείξεις θέλουν τις επισκέψεις στο νησί να καταγράφουν αύξηση σε ετήσια βάση.

Την ανάκαμψη του τουρισμού και των ταξιδιών γενικότερα επιβεβαίωσε χθες και ο Διεθνής Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), αναφερόμενος στα αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας και που αναμένεται να συνεχιστούν ( πόλεμος, πληθωρισμός κ.α.).

Τα χθεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν σε κάποιο βαθμό και τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που στην ενδιάμεση εαρινή έκθεσή του τον Ιούνιο προέβλεψε πως η εκτίμηση του Υφυπουργείου Τουρισμού για άμεσα έσοδα της τάξης των 1.7 δισ. ευρώ φέτος από τον τουρισμό δεν κρίνεται ως υπερβολική. Σημειώνουμε ότι την περσινή χρονιά τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Όλοι ξοδεύουν

Η μέχρι στιγμής πορεία των εσόδων από τον τουρισμό φαίνεται να καταρρίπτει άλλον ένα «μύθο»: αυτόν που θεωρεί πως οι Ρώσοι τουρίστες ήταν απαραίτητοι για τη βιομηχανία επειδή ήταν επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Βάσει της Cystat, παρά την απώλεια των Ρώσων, η μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2019 συνεχίζει να είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν των αφίξεων το ίδιο διάστημα, δείχνοντας έτσι την τάση που άρχισε από πέρσι για αυξημένη δαπάνη των περιηγητών. Προκύπτει ότι όλοι οι τουρίστες ξοδεύουν εφόσον μένουν ικανοποιημένοι από το προϊόν. Όλοι οι επισκέπτες έχουν τη σημασία τους, περιλαμβανομένων και των ιθαγενών.