Εξακολουθούν να κερδίζουν στις αποδόσεις των χρημάτων τους όσοι εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα, παρά όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες και εισπράττουν τόκους, καθώς τα επιτόκια στα παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα βρίσκονται ουσιαστικά εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.

Πρόσθετη πίεση δημιουργεί και η άνοδος του πληθωρισμού, η οποία μειώνει την αξία του χρήματος και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές κάποιοι αναζητούν διέξοδο για καλύτερες αποδόσεις των χρημάτων τους. Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ» είναι αποκαλυπτικά για το τι παρατηρείται στις αποδόσεις ενοικίων από οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία και εξοχικά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Μπορεί η ψηλότερη απόδοση ενοικίου να φθάσει έως και 6,5% και η χαμηλότερη 2%.

Οι αποδόσεις των ενοικίων για τις οικίες στη Λευκωσία είναι από 3% έως 4%, στα διαμερίσματα από 4% έως 5%, στα καταστήματα από 5,50% – 6%, στα γραφεία από 5% – 5,50% και στα εξοχικά από 2% έως 2,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι αποδόσεις ενοικίων για Λεμεσό στις οικίες είναι από 2,5% έως 3%, στα διαμερίσματα από 4,5% έως 5%, στα καταστήματα από 5% έως 5,5%, στα γραφεία από 5% έως 5,5% και στα εξοχικά από 2,5% έως 3,5%. Οι αποδόσεις ενοικίων στη Λάρνακα για οικίες είναι 2,5% έως 3,5%, στα διαμερίσματα από 4,5% έως 5,5%, στα καταστήματα από 5% έως 5,5%, στα γραφεία από 5% έως 6% και στα εξοχικά από 2% έως 3%. Στην Πάφο οι αποδόσεις ενοικίων που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι για τις οικίες από 3% έως 4%, στα διαμερίσματα από 5% έως 6%, στα καταστήματα από 5,5% έως 6,5%, στα γραφεία από 5% έως 6% και στα εξοχικά από 3,5% έως 4%.

Στην επαρχία Αμμοχώστου οι αποδόσεις ενοικίων για οικίες κυμαίνονται από 3,5% έως 4,5%, στα διαμερίσματα από 4,5% έως 5,5%, στα καταστήματα από 5% έως 6%, στα γραφεία από 5% ως 6% και στα εξοχικά από 3,5% έως 4%.

Σημαντική ζήτηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από τους επενδυτές για αγορά ακινήτων εισοδήματος. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα που είτε είναι ήδη μισθωμένα, δηλαδή εξασφαλίζουν στον επενδυτή συγκεκριμένη απόδοση, είτε ελεύθερα και μπορεί να τα μισθώσει ο νέος ιδιοκτήτης. Το γεγονός της σημαντικής ζήτησης οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, στην πτώση των επιτοκίων με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν άλλες μορφές επενδύσεων που να εξασφαλίζουν μια σταθερή ετήσια απόδοση αρκετά υψηλότερη από αυτή των καταθέσεων. Όπως σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα, ώθηση στην αγορά δίνουν και οι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν σε ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με σκοπό την ενοικίαση (buy-to-let).

Αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο

Αυξήσεις στις αξίες ακινήτων, κυρίως στη Λάρνακα και Αμμόχωστο, παρατηρήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιών Ακινήτων «RICS Cyprus Property Price Index with KPMG in Cyprus». Τα διαμερίσματα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξίες, ενώ καταστήματα και αποθήκες έχουν σημειώσει μειώσεις. Η επαρχία Λεμεσού δεν έχει σημειώσει αυξομειώσεις στις αξίες, υποδεικνύοντας ότι οι αξίες σταθεροποιούνται. Εκ μέρους της KPMG Κύπρου, ο Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Τομέα Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης, δήλωσε ότι το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος και η αυξητική τάση του πληθωρισμού παραμένουν παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν συνολικά την αγορά ακινήτων. Εκ μέρους του RICS, ο Simon Rubinsohn, RICS Chief Economist, σχολίασε ότι η «οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική προς το παρόν, αν και η πρόσφατη υποτίμηση των προοπτικών ανάπτυξης από την Κεντρική Τράπεζα είναι ενδεικτική των αναπόφευκτων προκλήσεων που προκύπτουν από την άνοδο των τιμών της ενέργειας».

Σχέση ενοικίου και τιμής αγοράς για απόδοση

Για να υπολογίσει κανείς την απόδοση που εξασφαλίζει το ακίνητο το οποίο μισθώνει, εξετάζει τη σχέση ενοικίου και τιμής αγοράς. Πολλαπλασιάζει δηλαδή το ενοίκιο επί 12, που είναι οι μήνες του χρόνου, και το διαιρεί με την τιμή αγοράς. Το ποσοστό που προκύπτει δίνει και την ετήσια απόδοση. Φυσικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και τα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων μέσω Airbnb που στις περιπτώσεις αυτές, οι αποδόσεις ενοικίων είναι ακόμη μεγαλύτερες από τις καταθέσεις. Πέρυσι με την πανδημία του κορωνοϊού, είχε ζήτηση η μίσθωση εξοχικών κατοικιών από οικογένειες, προτιμώντας μοναχικές διακοπές από την παραμονή στο ξενοδοχείο. Φέτος ο φόβος έχει υποχωρήσει και τα ξενοδοχεία είναι στις προτιμήσεις.