Στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγή τυριού κατατάσσεται η Κύπρος.

Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς περιοδικού τροφίμων Chef’s Pencil, η Κύπρος παράγει 42 κιλά τυριού ανά άτομο και κατατάσσεται πίσω από τη Δανία (78 κιλά/άτομο), τη Νέα Ζηλανδία (76,1 κιλά/άτομο), την Ιρλανδία (56,7 κιλά/άτομο) και την Ολλανδία (54,2 κιλά/άτομο).

Η μελέτη εξέτασε τη συνολική ετήσια παραγωγή τυριού κάθε χώρας και τη συσχέτισε με το μέγεθος του πληθυσμού της.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης παραγωγής τυριού (41%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι εξαγωγές χαλουμιού αυξήθηκαν κατά 43% από το 2017 έως το 2019 στους 33.672 τόνους, με τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε απόλυτους αριθμούς, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή τυριού, με 6.217 χιλιάδες μετρικούς τόνους τυριού σε ένα χρόνο. Η Γερμανία είναι δεύτερη, με 2.361 χιλιάδες μετρικούς τόνους τυριού κάθε χρόνο, ενώ η Γαλλία ακολουθεί στην τρίτη θέση, με 1.856 χιλιάδες μετρικούς τόνους.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τις Eurostat, USDA, Statista, Index Mundi, Dairy Australia, Clal.it και Dairy Industries Magazine. Με εξαίρεση την Ελλάδα (2020) και τη Βόρεια Μακεδονία (2016), όλοι οι όγκοι παραγωγής τυριού αφορούν το έτος 2021.