Σημαντικότατα έργα για το αποχετευτικό σύστημα, καθώς και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Λάρνακας που κόστισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποίησε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) την εξαετία 2017-2022, που θεωρείται η πιο αποδοτική περίοδος της ιστορίας του. 

Το ΣΑΛ προχώρησε προχθές το βράδυ σε απολογισμό του έργου του, στον ανακαινισμένο χώρο της πλατείας του συμπλέγματος Ζουχουρί, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα μείωση των τελών του αποχετευτικού για τους δημότες της πόλης από το 2025. 

Λέγοντας πως το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, είναι ο το πιο οργανωμένο σε θέματα ψηφιοποίησης, ο πρόεδρός του, Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, αναφέρθηκε αρχικά στα έργα για το αποχετευτικό σύστημα. Σημειώνοντας πως τα έργα της πρώτης φάσης, που ολοκληρώθηκαν το 2000, είχαν συνολικό κόστος 51 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε πως πλησιάζει η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, τα έργα της οποίας θα κοστίσουν περίπου 150 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα για τη Β΄ φάση, έχουν υλοποιηθεί τα 14 από τα 15 συμβόλαια και έχει συνδεθεί με τα δίκτυα το 97% της πόλης. 

Ακολούθως έκανε αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και ειδικά στα δύο αντλιοστάσια ομβρίων υδάτων, S9 και S8, αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων. «Αν δεν λειτουργούσε το μεγάλο αντλιοστάσιο S9 στην περιοχή Προδρόμου, δεν ξέρω τι θα γινόταν στην πρόσφατη καταιγίδα που έπληξε τη Λάρνακα. Οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες», υπέδειξε ο κ. Βύρας, προσθέτοντας πως έχουν επιπρόσθετα υλοποιηθεί ακόμη 25 μικρά αντιπλημμυρικά έργα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινούν δύο νέα αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα €4,5 εκατ.

Ασπίδα προστασίας στις υπόλοιπες ευπαθείς περιοχές, που πλημμυρίζουν με τις πρώτες βροχές, θα δημιουργηθεί στον νέο κύκλο των αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 17,5 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, στη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη και στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου. Σε μεταγενέστερο στάδιο, εξάλλου, θα εκτελεστούν έργα από την περιοχή Μακένζι μέχρι το λιμάνι, εντός του εμπορικού κέντρου και σε βασικές οδικές αρτηρίες, όπως οι λεωφόροι Γρίβα Διγενή, Γρηγόρη Αυξεντίου και Μακαρίου. 

«Αγκάθι» παραμένει η περιοχή Καμάρες, που πλήγηκε πρόσφατα από πλημμύρες και θεωρείται η δεύτερη σε επικινδυνότητα περιοχή της Κύπρου. Το ΣΑΛ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, αναμένει την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Εσωτερικών για παραχώρηση κονδυλίου 4,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αρχίσουν και εκεί έργα. Τόνισε ακόμη πως με αυτά τα έργα, «η Λάρνακα θα γίνει μια πολύ καλά θωρακισμένη πόλη».  

Ξεπερνούν τα 200 εκατ. τα έργα της Γ΄ Φάσης

Στα έργα της Γ΄ φάσης του αποχετευτικού, αναφέρθηκε ο διευθυντής του ΣΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους. Αρχές του 2023 θα αρχίσουν τα έργα της Γ΄1 φάσης, που θα καλύψει τις περιοχές Δρομολαξιάς – Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου. 

Στο ΣΑΛ εντάχθηκαν και οι δήμοι Αραδίππου, Λιβαδιών και οι κοινότητες Ορόκλινης και Πύλας στις οποίες θα εκτελεστούν έργα για τη Γ΄2 φάση, που θα ξεκινήσουν το 2026. Το συνολικό κόστος των έργων τη τρίτης φάσης θα αγγίξει τα 230 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε, επιθυμία για να ενταχθεί στο Συμβούλιο αποχετεύσεων Λάρνακας, εξέφρασε και η Αθηένου και γι’ αυτό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεις.