Η διευθέτηση, από νωρίς χθες, νέας κοινής συνάντησης για την ΑΤΑ για τις 4 σήμερα το απόγευμα προκάλεσε διάφορα σενάρια και σε κάποιους ευφορία πως ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος προσανατολίζεται στην κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης για το θέμα.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές με τις οποίες μίλησε ο «Φ» παραμένουν απαισιόδοξες για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και για επίτευξη νέας συμφωνίας που θα αντικαθιστά αυτή του 2017 που προβλέπει καταβολή της ΑΤΑ μόνο στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εκεί φυσικά όπου εφαρμόζεται ο θεσμός.

Ο ίδιος ο υπουργός, μιλώντας στον «Φ» και ερωτηθείς κατά πόσο σήμερα το απόγευμα θα κηρυχθεί αδιέξοδο ή εάν θα προχωρήσει με την κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης, αρκέστηκε να πει πως θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις λίγο πριν την έναρξη της σημερινής νέας συνάντησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η αύξηση των ΑΠΕ στην Κύπρο

Πάντως, αν και ασθενής ακόμα, καθώς η γρίπη που φαίνεται να τον ταλαιπωρεί δεν υποχώρησε εντελώς, ο κ. Κούσιος βρέθηκε χθες για λίγο στο υπουργείο του, ενώ, όπως πληροφορούμαστε, μέχρι αργά το απόγευμα μιλούσε στο τηλέφωνο με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το ζήτημα. Στη διάρκεια, δε, του Σ/Κ φέρεται να ενημέρωσε για τη διαπραγμάτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επικοινωνία και σήμερα. Ο Πρόεδρος, σημειώνουμε, επέστρεψε ψες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το διάστημα, πάντως, που μεσολάβησε από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα δεν φαίνεται να κατέφερε να σμικρύνει τις διαφορές των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, στην τελευταία κοινή συνάντηση των δύο πλευρών, ο κ. Κούσιος μίλησε για μετακίνηση των θέσεων των δύο μερών. Με κύρια, όπως γράψαμε, αυτήν των εργοδοτικών οργανώσεων, καθώς ΚΕΒΕ και ΟΕΒ υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση για κατάργηση του θεσμού, δηλώνοντας έτοιμες να αποδώσουν ΑΤΑ στο 50% για φέτος και του χρόνου αλλά και να μπουν σε διάλογο για το ζήτημα.

Από πλευράς τους, οι συντεχνίες φαίνεται πως επιμένουν σε πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και απόδοσης της στο 100% της αύξησης του πληθωρισμού, έστω και σταδιακά. Την ίδια ώρα, απορρίπτουν συνέχιση του διαλόγου αόριστα και χωρίς συγκεκριμένη αναφορά πως αυτή θα αφορά ρύθμιση στη βάση της φιλοσοφίας του θεσμού, που είναι για τις ίδιες η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών λόγω πληθωρισμού, τη στιγμή που οι εργοδότες φαίνεται να μιλούν γενικότερα για ένα νέο μηχανισμό βελτίωσης των μισθολογικών απολαβών.

Την Πέμπτη, ο υπουργός κατέγραψε τις μετακινήσεις των δύο πλευρών, αναφέροντας, όμως, πως αυτές δεν είναι αρκετές για να μπορέσει ο ίδιος να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση. Με δεδομένο ότι η παρασκηνιακή κατά κύριο λόγο διαπραγμάτευση δεν άλλαξε το σκηνικό, εκτιμάται πως το ίδιο θα αναφέρει και σήμερα, κηρύσσοντας και επίσημα αδιέξοδο.

Τη σκυτάλη θα πάρουν οι συντεχνίες

Σε πιθανή κήρυξη αδιεξόδου, η σκυτάλη των πρωτοβουλιών για το θέμα της ΑΤΑ αναμένεται να περάσει στα χέρια του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ήδη έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις, με τη συμμετοχή όχι μόνο των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, που υπέγραψαν τη μεταβατική συμφωνία του 2017 και συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας, αλλά και της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων και άλλων συντεχνιών του ιδιωτικού τομέα, όπως της ΕΤΥΚ. Στη διάρκεια των πανσυνδικαλιστικών αυτών συσκέψεων αποφασίστηκε ήδη πως σε περίπτωση αδιεξόδου θα υπάρξουν αποφάσεις για λήψη καθολικών μέτρων αντίδρασης. Πάντως, οι συντεχνίες πριν τη λήψη μέτρων, που φαίνεται σε πρώτη φάση να εκδηλώνεται με τη πραγματοποίηση στάσης εργασίας, θα δώσουν 10 ημέρες προειδοποίηση, βάσει του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, χρόνος που μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για περαιτέρω διαβουλεύσεις.  

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Και η ΑΤΑ στους επόμενους

Σε περίπτωση αδιεξόδου αλλά ακόμα και κινητοποιήσεων, όσοι εργοδότες δίνουν ΑΤΑ θα πρέπει να παραχωρήσουν την αύξηση που προκύπτει στο τιμαριθμικό επίδομα, ύψους 4,36% από 1η Ιανουαρίου 2023. Καθώς, όπως γράψαμε ξανά, η μεταβατική συμφωνία εξακολουθεί να δεσμεύει όλες τις πλευρές μέχρι την επίτευξη νέας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη οι συντεχνίες έχουν αποστείλει και προωθήσει σε επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους τη σχετική εγκύκλιο του γ.δ. του ΥΠΟΙΚ, η οποία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Η καταβολή του 50% της ΑΤΑ είναι πάντως το επικρατέστερο σενάριο για την ώρα. Χωρίς, όμως, αυτό να αποκλείει οι κινητοποιήσεις και οι διαπραγματεύσεις για το θέμα να απασχολήσουν και τη νέα διακυβέρνηση.