Πιέσεις ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης με σκοπό την προκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού για την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες του Κοινοβουλίου στο κέντρο της Λευκωσίας, παραπλεύρως της ΠΑΣΥΔΥ.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ”, ο κ. Συλλούρης συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα το πρωί με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τμήματα προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν με σκοπό τη μείωση του κόστους κατασκευής του έργου, έχοντας και ο ίδιος εισηγήσεις επί του θέματος καθώς τυγχάνει πολιτικός μηχανικός. Απώτερος στόχος, να περιοριστεί όσον το δυνατόν περισσότερο το κόστος κατασκευής του έργου, ακόμη και κάτω από τα €90 εκατ. και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
 
Όπως εκτιμάται, στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους του έργου και κατ’ επέκταση στην κατάθεση ιδιαίτερα ψηλών προσφορών συνέβαλε και η πρόνοια που περιλήφθηκε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Βουλής για περίοδο 12 χρόνων. Όπως μας λέχθηκε, το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ήταν σαφώς μικρότερο ή να προκηρυσσόταν ξεχωριστός διαγωνισμός σε κατοπινό στάδιο και εφόσον ολοκληρωνόταν το έργο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο Τμήμα Δημοσίων Έργων βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μέρες σχέδια επί χάρτου για μείωση του κόστους του έργου και σήμερα αναμένεται να ενημερωθεί επί τούτου ο κ. Συλλούρης. 
 
 
Τον περασμένο Απρίλιο, το Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Μεταφορών αποφάσισε την ακύρωση του δημόσιου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής εξαιτίας των ιδιαίτερα ψηλών προσφορών που υποβλήθηκαν. Η χαμηλότερη προσφορά  ήταν κατά €30 εκατ. ψηλότερη από το κόστος που υπολόγισε το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο καθόρισε στα €82 εκατ. στην προκήρυξη του διαγωνισμού.