Στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθούν φέτος στα σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης οι εορτασμοί για την 25η Μάρτιου και την 1η Απριλίου. Στο πλαίσιο των εορτασμών οι σχολικές μονάδες καλούνται να πραγματοποιήσουν ενδοσχολικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και τηρώντας όλες τις πρόνοιες του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Στα σχολεία τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης τον σχολικό εορτασμό θα παρακολουθήσουν μόνοι οι τελειόφοιτοι μαθητές, ενώ για τους υπόλοιπους θα διοργανωθούν ενδοτμηματικοί εορτασμοί.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ενδοσχολικών εορτασμών θα παρουσιαστεί και το αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών του 1821.

Ως προς την εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων στις κατά τόπους δοξολογίες για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, θα παραστούν τριμελείς αντιπροσωπείες από τα πιο κάτω σχολεία ανά επαρχία:

Λευκωσία: Παγκύπριο Γυμνάσιο

Λεμεσός: Λανίτειο Λύκειο

Λάρνακα: Παγκύπριο Λύκειο

Πάφος: Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄

Αμμόχωστος: Λύκειο Παραλιμνίου

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα διεξαχθούν δοξολογίες σε τοπικό επίπεδο, τα σχολεία της αντίστοιχης περιφέρειας θα μπορούν να εκπροσωπηθούν σε αυτές με ολιγομελή αντιπροσωπεία και κατόπιν συνεννοήσεων που θα γίνουν με τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τις δυνατότητες που αφήνει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τους εορτασμούς αναφέρεται: «Η Κύπρος με λογισμό και όνειρο συνεορτάζει με την Ελλάδα την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και ιδιαίτερος στόχος μας ως Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε την επέτειο αυτή. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου αποτελεί μια ευκαιρία για εθνική αυτογνωσία και συνειδητοποίηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης σε θέματα που αφορούν τόσο στην ελληνική επανάσταση του 1821 όσο και τους αγώνες της Κύπρου για την κατάκτηση της ελευθερίας και την προάσπιση των ιδανικών της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Πηγή: philenews