Μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη η Ένωση Δήμων. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, «αποφασίστηκε όπως δοθούν εκπτώσεις σε επιχειρήσεις, ενώ θα παραχωρηθούν και πρόσθετοι υπαίθριοι χώροι μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα».

Τις προηγούμενες μέρες συζητήθηκε εκτενώς η λήψη κοινών μέτρων από όλους τους Δήμους παγκύπρια, ώστε να στηριχθούν οι επαγγελματίες που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Επίσης, με πρωτοβουλία της ΟΕΒ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με δημάρχους και επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, ενόψει της επαναλειτουργίας υποστατικών του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, αυτό που συζητήθηκε στην Ένωση Δήμων είναι όπως παραχωρηθεί έκπτωση 40% στους επιχειρηματίες, καθότι ο δημόσιος χώρος που θα χρησιμοποιούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ανέρχεται στο 60%.

«Εισήγηση της Ένωσης Δήμων είναι ότι όσο καιρό οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές να μην υπάρξουν χρεώσεις και τώρα να τους δοθεί έκπτωση 40% για όσο διαρκούν τα μέτρα», σημείωσε. Παράλληλα, ανέφερε ότι όπου είναι εφικτό θα δοθεί επιπρόσθετος χώρος. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο οποιοσδήποτε πρόσθετος χώρος παραχωρηθεί θα είναι έναντι αντιτίμου, περιλαμβανομένης της όποιας έκπτωσης και θα ισχύει αυστηρά και μόνο για την περίοδο κατά την οποία θα διαρκέσουν τα μέτρα τήρησης αποστάσεων».

Με ανακοίνωσή τους οι Δήμοι ενημερώνουν τους επιχειρηματίες ότι από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μαΐου, θα πρέπει να εκτιμήσουν τον πρόσθετο δημόσιο υπαίθριο χώρο που ενδεχομένως θα χρειαστούν και να υποβάλουν προς τις οικείεςΤοπικές Αρχές τα αιτήματά τους για να εξεταστούν αρμοδίως. Διευκρινίζεται ότι κάθε αίτηση θα εξετάζεται ξεχωριστά. Σχετική άδεια θα παραχωρείται εφ’ όσον δεν δημιουργούνται προβλήματα στη διακίνηση πεζών,  οχημάτων, ΑΜΕΑ και πυροσβεστικής. Επίσης θα ληφθεί υπόψη η μη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού, δηλαδή η παραχώρηση χώρου που θα δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης άλλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δωρεάν στάθμευση ανακοίνωσαν από σήμερα μέχρι και την Κυριακή οι Δήμοι Λάρνακας και Λευκωσίας.
Πάντως, είναι δεδομένο ότι θα υποβληθούν από όλους τους Δήμους, συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί εντός των επόμενων μηνών, στους οποίους θα φαίνεται η συγκεκριμένη απώλεια και θα ζητηθεί από το κράτος η στήριξη των Δήμων με έκτακτη χορηγία.