Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης έχει ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα, τα στοιχεία που στάλθηκαν από τις ΗΠΑ σε σχέση με τις κυρώσεις σε βάρος Κυπρίων δικηγόρων.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ΑCTIVE ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, προχώρησε στο διορισμό τριμελούς ανακριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε ζητήματα κυρώσεων. «θα εξετάσουν το υλικό που απέστειλε το δικηγορικό γραφείο που υπόκειται κυρώσεις και τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που αποστείλαμε στο παρελθόν σε διάφορα δικηγορικά γραφεία. Η προθεσμία για να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια λήγει την Παρασκευή».

Ο Κύριος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι, από πλευράς Δικηγορικού Συλλόγου έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και ως εποπτικό σώμα είπε, «είμαστε οι μόνοι που προβήκαμε σε αυστηρούς ελέγχους στα 26 μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία που έκαναν μεγάλο αριθμό διαβατηρίου και επιβάλαμε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για παραβιάσεις της νομοθεσίας».

Επανέλαβε ότι, για κυρώσεις που δεν προέρχονται από την ΕΕ ή τα Ηνωμένα Έθνη, δεν μπορούν να να ασκηθούν ποινικές ή διοικητικές διώξεις, διότι δεν δεσμεύονται τα μέλη του ΠΔΣ σε Αγγλικές ή Αμερικανικές κυρώσεις.