Λάβρος κατά της Δικαιοσύνης εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, μετά από την ποινή άμεσης φυλάκισης δυόμισι χρόνων την οποία επέβαλε το Κακουργιοδικείο στον 82χρονο κατηγορούμενο, που πυροβόλησε τον επίδοξο κλέφτη ο οποίος εισήλθε εντός της περιουσίας του και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη.

Ο Χρίστος Κληρίδης καυτηριάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, είπε χαρακτηριστικά ότι «χάσαμε το μέτρο» κάνοντας παράλληλα επισήμανση, ότι η επιβληθείσα ποινή δημιουργεί αποτροπιασμό για τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Κληθείς από το philenews να σχολιάσει την ποινή που επιβλήθηκε στον ηλικιωμένο κατηγορούμενο, σημείωσε ότι είναι δυσανάλογη, διαφωνώντας κάθετα με το σκεπτικό της απόφασης του Κακουργιοδικείου. «Θεωρώ ότι η ποινή είναι δυσανάλογη, λαμβανομένου υπόψη των όσων έχουν αναφερθεί και είδαν το φως της δημοσιότητας. Την ηλικία, τα προβλήματα υγείας του κατηγορούμενου αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη το αδίκημα», είπε. Υπέδειξε, μάλιστα, ότι δεν έπρεπε να είχε διωχθεί ποινικά ο κατηγορούμενος.

«Πρώτον, δεν έπρεπε να προχωρήσει η Νομική Υπηρεσία και κατ’ επέκταση η Κατηγορούσα Αρχή σε ποινική δίωξη και δεύτερον, από τη στιγμή που επέλεξε να προχωρήσει έστω με την ελαφρότερη κατηγορία και όχι αυτή της απόπειρας φόνου- ανθρωποκτονίας, αλλά της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, το Δικαστήριο έπρεπε έχοντας υπόψη όλα τα περιστατικά και τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορούμενου, να επιβάλλει ανάλογη ποινή. Δυστυχώς, έχουμε ξεφύγει από το μέτρο».

Ερωτηθείς εάν έπρεπε να επιβληθεί ποινή με αναστολή στον κατηγορούμενο ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί ποινή δυόμισι χρόνων ή ποινή φυλάκισης. Πρόκειται όπως είπε, για έναν ηλικιωμένο 82 ετών.

Σε σχέση με το αιτιολογικό ότι θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα σε επίδοξους παραβάτες και ότι δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Νόμου, υπογράμμισε ότι «δεν παραδειγματίζεται κανένας από την επιβολή άμεσης ποινής φυλάκισης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που οδήγησαν στη διάπραξη αυτού του αδικήματος. Όπως έχει δημοσιευθεί, επρόκειτο για μια προσπάθεια του κατηγορούμενου, κάτω από τις συνθήκες, να αποφύγει την επέμβαση στην περιουσία του κάτω από το φως ίσως του φόβου, ότι ο παράνομος επεμβασίας θα προξενούσε στον ίδιο ζημιά. Η καταδικαστική ποινή δημιουργεί αποτροπιασμό στον θεσμό της Δικαιοσύνης», είπε.

Καταληκτικά τόνισε ότι η περίπτωση του 82χρονου εμπίπτει σε αυτές που συνταγματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να επέμβει και με τη συμβολή και τη συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα να παραχωρήσει προεδρική χάρη, απαλλαγή ή αναστολή της άμεσης φυλάκισης.