Ακόμη μια ημέρα με διαξιφισμούς μέσω ανακοινώσεων, μεταξύ Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας, ήταν η χθεσινή.

Η συνέχεια δόθηκε με δηλώσεις του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργου Σαββίδη. Σε τοποθετήσεις του κατά την αποχώρησή του από το συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), κλήθηκε να μιλήσει για τη «σύγκρουση θεσμών», δηλαδή την εν εξελίξει κόντρα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μιλώντας με σκληρή γλώσσα στους δημοσιογράφους απέδωσε το φαινόμενο στο έτερο στρατόπεδο, λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι λαλίστατη και έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου. Μάλιστα, ο κ. Σαββίδης θέλησε να αιτιολογήσει την πιο πάνω αναφορά του λέγοντας πως «προχωρεί συνεχώς και με στοχευμένο τρόπο στο να λασπολογεί και να δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων».

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να καταγγέλλονται συνεχώς για σκοπούς διαφθοράς όλοι οι θεσμοί και το γραφείο μου και άλλοι θεσμοί και ξέρετε πολύ καλά ότι συνεχώς αυτή είναι η πολιτική της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» πρόσθεσε.

Έκανε εμμέσως λόγο, μάλιστα, για μια κατάσταση για την οποία οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας δεν ευθύνονται: «Έχουμε πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε το να μην απαντάμε και να αφήνουμε τους δικούς τους ισχυρισμούς αναπάντητους ή να απαντάμε και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να κατηγορούμαστε ότι δημιουργούμε σύγκρουση θεσμών».

Στη συνέχεια, κλήθηκε να αναφερθεί στο σημείο τριβής επί του προκειμένου, που είναι οι καταγγελίες οι οποίες διαβιβάστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Οι εν λόγω υποθέσεις, όπως έχει γίνει γνωστό, αφορούν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. 

Ο Γιώργος Σαββίδης σχολίασε τις καταγγελίες που αφορούν τον στενό του συνεργάτη, ως ακολούθως: «Αυτό το οποίο γίνεται όμως αυτή τη στιγμή είναι το να προβάλλεται συνεχώς η καταγγελία, δημιουργείται συνεχώς η περιρρέουσα και η εντύπωση στον κόσμο ότι κάποιος άνθρωπος είναι διεφθαρμένος γιατί απλούστατα ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε να τον χαρακτηρίζει σαν διεφθαρμένο, προκαταλαμβάνει την οποιαδήποτε εξέταση της οποιασδήποτε καταγγελίας του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ακολούθησε απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μέσω γραπτής τοποθέτησης, αργότερα εντός της χθεσινής ημέρας: «Στο Γενικό Εισαγγελέα απαντά η χθεσινή (σημ. προχθεσινή) μας ανακοίνωση. Στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που επέλεξε να εκτοξεύσει δεν θα απαντήσουμε. Ο ίδιος εξηγεί με κάθε ευκαιρία γιατί η Υπηρεσία του αφήνει τους πολίτες, ακόμη και την Βουλή των Αντιπροσώπων, στο απόλυτο σκοτάδι σε σχέση με τις υποθέσεις που εξετάζει. Για αυτή του την επιλογή κρίνεται από τους πολίτες και δεν θα τη σχολιάσουμε. Αυτό που εμείς διαβεβαιώνουμε τους πολίτες είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε στο Γενικό Εισαγγελέα να επιβάλει πολιτική συσκότισης και στη δική μας Υπηρεσία. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή εξουσία επιβολής πολιτικών επί της Υπηρεσίας μας. Εμείς θα παραμείνουμε, όπως μας τάσσουν τα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζουμε, υπηρέτες της διαφάνειας προς ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα των ασκούντων δημόσια εξουσία».

Το σημείο τριβής

Κεντρικό σημείο στο θερμό επεισόδιο, είναι οι τέσσερις υποθέσεις που έθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς εντός χρονικού διαστήματος επτά ημερών (10-17/05/2023). Άλλωστε, αυτή ήταν η αφορμή για την προχθεσινή γραπτή τοποθέτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Ο τελευταίος αναφερόμενος στις σχετικές πληροφορίες για το περιεχόμενο καταγγελιών που διαβίβασε η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Αρχή, έκανε λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησής του. Την αιτιολόγησε σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «γίνομαι δέκτης των συνεχών τοποθετήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, μελών της οικογένειας του Γενικού Ελεγκτή, της Ομάδας Στήριξης Γενικού Ελεγκτή, για καταγγελίες εναντίον μου για θέματα διαφθοράς. Τονίζω ότι είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα οποιουδήποτε να προβαίνει σε καταγγελίες στα αρμόδια σώματα αν έχει στοιχεία για διαφθορά». Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε τοποθετηθεί με μακροσκελή ανακοίνωση. Είχε απαντήσει στον κ. Αγγελίδη, ότι «δεν διατυπώνουμε κατηγορία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, αφού αυτό πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές». Στην ίδια ανακοίνωση της Ελεγκτικής, καταγράφονταν λεπτομέρειες για τις δύο επιστολές (10/5 και 17/5) προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, οι οποίες περιέχουν τέσσερις υποθέσεις.

Συνδέει δικηγορικό Αγγελίδη με τρεις εταιρείες παρακολουθήσεων

Στοιχεία για τη συνεργασία του δικηγορικού γραφείου LLPO Law Firm (A.I.L Nominee Services Ltd) με τρεις εταιρείες που ασχολούνται με λογισμικά παρακολούθησης, περιέχονται στον φάκελο που διαβίβασε στις 5/10/2023 η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», πρόκειται για τις εταιρείες Ceranext, U-TX και Cnext. Οι επιχειρηματικές αυτές οντότητες που λειτουργούν νόμιμα στην Κύπρο εδώ και χρόνια, διασυνδέονται μεταξύ τους και φέρονται να λαμβάνουν διοικητικές υπηρεσίες από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο, το οποίο είναι συμφερόντων του νυν Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Ο τελευταίος, από το 2010 μέχρι και την υπουργοποίησή του ήταν ιδρυτικός συνέταιρος – διευθυντής και δικηγόρος του γραφείου Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου Δ.Ε.Π.Ε. Μετά που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας, τη διοίκηση του τμήματος δικαστηρίου της δικηγορικής εταιρείας ανέλαβε ο εκ των ιδρυτικών συνεταίρων Χρίστος Ιωαννίδης. Ο Σάββας Αγγελίδης ήταν υπουργός Άμυνας από την 1η Μαρτίου του 2018 και θήτευσε σ’ αυτή τη θέση μέχρι τις 29/6/2020, οπότε και διορίστηκε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Είναι ξεκάθαρο από τις πληροφορίες μας ότι στον φάκελο που διαβιβάστηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, περιλαμβάνονται στοιχεία για τις τρεις αυτές εταιρείες (Ceranext, U-TX, Cnext Solutions Ltd) και τη σχέση τους με το δικηγορικό γραφείο.

Πάντως, ο Γενικός Ελεγκτής σε τοποθετήσεις του έδωσε το στίγμα ότι στον φάκελο υπάρχουν έγγραφα που αφορούν προμήθειες για απόρρητες συμβάσεις. Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στον «Φ» στις 14/5, δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι έχουμε λάβει καταγγελία που περιλαμβάνει ισχυρισμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν. Το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο, εξετάζοντας πτυχές της καταγγελίας ώστε να επιβεβαιώσουμε κάποια στοιχεία προτού τη διαβιβάσουμε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, προέκυψαν θέματα που αφορούν συμβάσεις προμηθειών προς το κράτος για τις οποίες έχουμε πολύ σοβαρά ευρήματα. Δεν προτιθέμεθα όμως να πούμε οτιδήποτε άλλο για το θέμα γιατί αφορά απόρρητες συμβάσεις».

Είναι προφανές πως ο καταγγέλλων υποστηρίζει πως ενώ ο Αγγελίδης καλείτο να αποφασίσει για τις διώξεις σε μια υπόθεση που αφορούσε τις εταιρείες με λογισμικά παρακολούθησης (βλ. υπόθεση βαν), είχε μέσω του δικηγορικού του συμφέροντα από τον επαγγελματικό αυτό κλάδο. 

Ο «Φ» κάλεσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί για τα πιο πάνω. Μας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ίχνος ασυμβίβαστου στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης του μαύρου βαν». Πρόσθεσε ότι «η απόφαση πάρθηκε αφού προηγήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία στη Νομική Υπηρεσία», εξηγώντας πως λήφθηκαν υπόψη «οι εισηγήσεις της Αστυνομίας και λειτουργών του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας».

Η UTX που έδρευε στη Λεμεσό πωλήθηκε στον επιχειρηματικό κολοσσό αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων, Verint, τον Απρίλιο του 2014 για $82,9 εκατομμύρια. Αξιωματούχοι της UTX εμφανίστηκαν να συμμετέχουν στην Ceranext που λειτουργεί στη Λευκωσία από τον Σεπτέμβριο του 2014. Ως αξιωματούχος της Ceranext εμφανίζεται η εταιρεία A.I.L Nominee Services Ltd (Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου) που συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm, από τον Νοέμβριο του 2020. Η Cnext έχει τους ίδιους αξιωματούχους με την Ceranext και λαμβάνει διοικητικές υπηρεσίες από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.